24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šuković: Opasna klerikalizacija i komercijalizacija medija, uključujući i RTCG; Trifunović: Bavljenje istinom je neisplativo; Karabeg: Nema budućnosti dok je Zadruga najgledanija

Društvo

Comments 6

Šuković: Opasna klerikalizacija i komercijalizacija medija, uključujući i RTCG; Trifunović: Bavljenje istinom je neisplativo; Karabeg: Nema budućnosti dok je Zadruga najgledanija

Autor: Antena M

  • Viber

Kako se mediji bore sa izazovima za održivost ili čak opstanak na tržištu u vrijeme kada se od njih očekuje da stalno i sve brže  prilagođavaju svoju ponudu sadržaja preko različitih platformi i za različite ciljne grupe, bila je jedna od tema današnjeg panela "Medijski horizonti: Budući izazovi", na konferenciji koju je organizovala Agencija za elektronske medije.

Odgovarajući na pitanje koji su osnovni izazovi Antene M i kako ih prevazići, a ostati profesionalan medij i profitabilna kompanija, urednik Darko Šuković kaže da je pozicija Antene M specifična.

"Antena M je formirana kao neka vrsta Javnog servisa u privatnom vlasništvu. Mi se vrlo selektivno prilagođavamo promjenama koje su neophodne, a držimo se osnovog cilja. Crna Gora je gotovo skroz medijska kolonija. Od te činjenice treba da počinje razumijevanje problema i za crnogorske medije i za društvo. Ako me pitate kako za pet godina vidim medisjku scenu, shodno trendovima ona samo može da izgleda gore."

Šukovic ocjenjuje da u sadašnjem ambijentu ne može biti riješen i drugi veliki problem, a to je formiranje zrelog javnog mnjenja.

"Odgovornost za to dijele crnogorske političke elite, ali i naši 'prijatelji' sa Zapada, jer cijelih 20 godina imamo na sceni štetan trend da najgore u branši, zbog čistih političkih razloga, proglašavaju za uzore novinarstva. Glasila koja su bila spremna da, zajedno sa dijelom NVO sektora, budu neka vrsta kompenzacije za nejaku opoziciju, da odrađuju političke zadatke koji su im dodijeljeni, bila su pod političkim i finansijskim kišobranom važnih adresa iz EU i SAD. Što god da su objavili, a uglavnom su se bavili propagandom umjesto da izvještavaju, vodili su paraistrage, sudili su ne poštujući pretpostavku nevinosti... svejedno, dobijali su aplauze iz Brisela i Vašingtona. Građanima Crne Gore takvo je novinarstvo sugerisano kao kao uzor dobrog."

Urednik Antene M ukazao je i da je "cilj jagme za kupovinom medija u Crnoj Gori politički uticaj, a ne profit".

Upitan kako vidi budućnost medija, te da li su mediji ovakvi kakvi jesu održivi, najpoznatiji novinar Radija Slobodna Evropa Omer Karabeg kaže da je za njega osnovno političko pitanje sloboda medija koje je jako ugrožno, kako navodi, posebno u Srbiji, đe su mediji pretvoreni u stub vlasti.

Kaže da su novinari u Srbiji izloženi stalnom maltretiranju, ne samo režimskih medija, nego i predjsjednika lično.

"Novinari režimskih medija su, praktično, aktivisti vladajuće stranke. Vučić je svakodnevno na jednoj od televizija sa nacionalnom fekrfencijom. Voditelji mu ne postavljaju pitanja, oni mu se udvaraju."

Navodi da u svemu prednjači TV Pink.

"Red reality shoua, red Vucica", kazao je Karabeg.

Urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović kaže da su stvari jasne što se medijske scene tiče u regionu.

"Mi smo postratno podijeljno društvo. Kod nas su aktuelne teme koje mogu da izazovu visoke tenzije".

Navodi da je ostalo malo medija koji ne žele da slušaju vlast.

"Najveći problem budućnosti novinarstva je taj što već sada ljudi vide da je bavljenje istinom neisplativo".

Generalni direktor RTCG Boris Raonić odgovarajući na pitanje do koje mjere misli da Javni servis opravdava sredstva koja dobija, te kako vidi održivost Javnog servisa sa postojećim budžetom, kaže je da je priča koju je čuo od ostalih panelista "sumorna kao kišni dan" i da je očekivao neke pozitivnije tonove.

Trifunović, komentarišući opasku Raonića da je priča panelista bluz i sumorna kao današnji dan, napominje da je prije tri godone dobio prijetnje smrću i da mora pričati o stvarima koje ga tište.

"Neutralnost košta", poručuje Trifunović.

Na pitanje da li je Antena M spremna da pozove slušaoce da ih finansiraju, Šuković je odgovorio odrično i dodao da bi se osjećao nelagodno da traži od drugih da finasiraju medij čiji je on većinski vlasnik. Objašnjava da je za edukativni sadržaj Antene M portal prikladnija platforma od radija jer ostaje trajno pristupačan zainteresovanima da znaju, uz opasku da ono što Antena m radi o svom trošku, na žalost, ne rade oni u koje država ulaže milione, čak desetine miliona: od CANU do Javnog servisa. 

"Mi smo u jednom momentu osjetitili da nam radio nije dovoljan, pa smo 2016. odlučili da pokrenemo portal. Bio je to pametan potez. Jako je dobra sinergija radija i portala. Karakter našeg proizvoda je dominantno javnoservisni. Antena M nikad nije bila komercijalna, naročito ne po svaku cijenu. Antena je u prethodnih sedam godina objavila viŠe vrijednih stvari koje su pomogle da građani Crne Gore na dokumentima nauče važne lekcije o sebi i svojoj državi, nego oni u koje država ulaže ogroman novac za proizvodnju takvih sadržaja."

Šuković upozorava na i po medije i po društvo opasan trend klerikalizacije i komercijalizacije medija, uključujući i RTCG. 

Trifunović zaključuje da je jako bitno publici objasniti da je saučesnik u medijskoj propasti, izborom sadržaja koji su ispod prihvatljivih estetskih kriterija.

Omer Karabeg saglasan je sa urednikom Buke da budućnost medija zavisi od publike, te da dokle god publika bude najviše voljela da gleda Zadrugu, "tu budućnosti nema".

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

sičija

Kad je u pitanju Raonić, sudska vlast je pala na ispitu primjene njenih pravosnažnih odluka. Kakva je to poruka građanima đe se ne poštuju sudske odluke, i ko je taj ko je stariji od odluke suda? Kako se zove takvo ponašanje? Čiji je servis RTCG i zašto građani plaćaju svog medijskog grobara?

didi

Da li ce Pastir RTCG-e sa svojim stadom konacno poci na ispasu

Ide vuk

Ko je uopste pozvao nezakonitog direktora Javnog servisa? Njemu nije mjesto tu!