15 °

max 15 ° / min 9 °

Ponedjeljak

04.03.

15° / 9°

Utorak

05.03.

14° / 8°

Srijeda

06.03.

14° / 8°

Četvrtak

07.03.

9° / 8°

Petak

08.03.

12° / 7°

Subota

09.03.

11° / 7°

Nedjelja

10.03.

12° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počinje Popis

Društvo

Comments 4

Počinje Popis

Autor: Antena M

  • Viber

Danas počinje Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori. 

Iz Uprave za statistiku najavili su da će popisivači od danas biti na terenu, od 8 do 20 časova, kada će posjetiti domove građana. 

Učešće u popisu znači odlučnost svakog pojedinca da obezbijedi temelj za bolju budućnost zasnovanu na tačnim podacima i zato pozivamo sve građane da učestvuju u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine jer - Svi smo važni!", naveli su iz Monstata u jučerašnjem saopštenju.

Uoči početka Popisa, pored Monstata, juče su se oglasili predsjednici Vlade i Skupštine i više političkih partija, pozivajući građane da se slobodno izjasne, te da prijave eventualne pritiske i nepravilnosti. 

Premjer Milojko Spajić pozdravio je “trud i doprinos svih koji su učestvovali u pregovorima i pripremi Popisa stanovništva, domaćinstva i stanova".  U sinoćnjoj objavi na platformi X naveo je da su, učesnici pregovora za samo mjesec od prvog susreta, pronašli mjeru kompromisa u kojoj su svi zadovoljni.

Predsjednik Parlamenta Andrija Mandić kazao je da je važno da su uspjeli da postignu dogovor koji je vrijedjelo čekati tri godine, kada je posrijedi popis.

"Ja sam sanjao ovakav trenutak dok sam bio opozicija da parlamentana većina prihvati uslove opozicije. Svaki građanin ne smije dozvoliti da na njega vrši bilo ko kakav pritisak", kazao je Mandić u dnevniku RTCG.

V.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković kazao je da popis može da počne i da su ispunjeni svi uslovi.  Pozvao je sve građane da se slobodno izjasne, te da ih obavijeste, ako primijete pritiske. 

"Ukoliko se uoče nepravilnosti ili zloupotrebe u svakom momentu možemo reagovati i zaustaviti popis", kazao je Živković. 

Socijaldemokrate Crne Gore konstatovale su da su, u prethodnom periodu, dogovorom opozicije sa premijerom Spajićem, dogovoreni svi kontrolni mehanizmi potrebni za kvalitetno sprovođenje popisa.

“Ti kontrolni mehanizmi su adekvatno implementirani i možemo sa zadovoljstvom konstatovati da su obezbijeđeni uslovi da popis stanovništva počne”, saopštili sui z te  partije. 

Bošnjačka stranka i Bošnjačko vijeće pozivali su sve pripadnike bošnjačkog naroda, sve državljane koji borave u Crnoj Gori,ili se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, da narednih dana budu na svojim adresama prebivališta, učestvuju i slobodno se izjasne na predstojećem Popisu u Crnoj Gori.

Juče se oglasila i Hrvatska građanska inicijativa,  pozivajući  sve građane da se na predstojećem popisu izjasne po slobodnoj volji i sukladno svojim identitetskim osjećanjima.

“Zahvaljujući odgovornom pristupu parlamentarne manjine i vijeća, a uz razumijevanje Vlade Crne Gore, koja je imala sluha za na naše kriterije, dobili smo potrebne kontrolne mehanizme popisa i samim tim podigli razinu povjerenje za ovaj važan process”, navode iz HGI.

Iz Liberalne partije su saopštili da je Popis u Crnoj Gori kompromitovan raznim uticajima sa strane, ali poručili građanima da treba da se slobodno izjasne. Bojkot vide kao opciju samo ukoliko se na terenu pokaže da uslovi nijesu do kraja ispunjeni.

I iz Socijaldemokratske partije  ocijenjeno je da građani treba da se izjasne na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova,  jer bi drugačiji pristup, u ovakvim okolnostima, bio kontraproduktivan.

Iz Monstata su saopštili da sva pitanja i nedoumice vezane za popis, građani mogu uputiti pozivom na brojeve našeg Info Centra: 020/230-811 i 068/851-500 svakog dana,  od osam do 20 časova.

Kako je najavljeno, Popis će trajati 15 dana, a ako bude potrebe može biti produžen za nekoliko dana.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Tivat

SRAM BILO MONSTAT. NE ODGOVARAJU NA INFO TELEFONE !!!

Vele

Popiisujte se Crnogorci uz Happy, Pink, Vijesti....Po citav dan samo o nama...Nama Srbima.

Zaka

Bojkot!!!!! Ne pristajem na kuvanje u velikosrpskoj čorbi