29 °

max 31 ° / min 19 °

Četvrtak

25.07.

31° / 19°

Petak

26.07.

33° / 19°

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 24°

Ponedjeljak

29.07.

37° / 25°

Utorak

30.07.

37° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Alarmantni podaci iz Mojkovca - ljekar tvrdi da je od početka godine više od 300 oboljelih od kancera, IJZ ima drugačije podatke

Društvo

Comments 4

Alarmantni podaci iz Mojkovca - ljekar tvrdi da je od početka godine više od 300 oboljelih od kancera, IJZ ima drugačije podatke

Autor: Antena M

  • Viber

Ljekar u Domu zdravlja u opštini Mojkovac Milovan Bogavac upozorava na broj oboljelih od kancera u toj opštini.

U izjavi za Antenu M kazao je da se od početka godine javilo više od 300 oboljelih od karcinoma što je za tako malu sredinu kao što je Mojkovac zabrinjavajuća brojka.

Bogavac upozorava da je taj broj sigurno i mnogo veći.

"Ima onih koji su oboljeli prije par godina, ima ih koji se nijesu javili i nijesu bili na kontroli ali takođe i onih koji će se još javiti do kraja godine", naglasio je Bogavac.

Bogavac je naglasio da je glavni uzrok oboljenja stanovnika od karcinoma bivši rudnik, kao i da je broj žena oboljelih od karcinoma dojke šest puta veći od prosjeka koji je trenutno u cijeloj državi. 

"Najveći procenat po broju stanovnika u Crnoj Gori od obolijevanja od karcinoma je u Mojkovcu.

To je sve uzrok od onog bivšeg jalovišta, to je sada sanirano ali i dalje ti teški metali zrače kroz zemlju, vodu i vazduh.

Samo za karcinom dojke koji je kod žena najčešći tumor šest puta je procentualno u Mojkovcu veći broj obolijevanja nego na teritoriji cijele Crne Gore. Broj ostalih tumora je veći u Mojkovcu od dva do tri puta u zavisnosti koji je organ", navodi Bogavac.

Kada je u pitanju karcinom dojke, koji je najčešći, kod žena se obolijevanje javlja od 50. do 60. godine, dok je kod muškaraca dominantan karcinom prostate koji se javlja u prosjeku od 60. do 70. godina. 

Doktor doma zdravlja u Mojkovcu kaže da su podijeljena mišljenja o izgradnji novog rudnika, ali samo zdravstveni radnici znaju kakve posljedice će snositi građani.

"Nijesmo se još otarasili prošlog rudnika, oni bi da otvore novi, to je suludo razmišljanje. Neko je za rudnik, a neko protiv rudnika, ali oni koji su do jednoga nepodijeljeni to su zdravstveni radnici jer oni znaju sa čim se susrijeću i kako izgledaju ti bolesnici", jasan je Bogavac. 

Antena M je kontaktirala Institut za javno zdravlje. Pitali smo ih da li se prati situacija u Mojkovcu i šta će preduzeti. 

Institut za javno zdravlje je demantovao sve ove podatke. Tvrde i da se broj oboljelih od karcinoma u Mojkovcu za period od tri godine nije povećao.

Dalje navode da je neralno da je broj oboljelih žena od karcinoma dojke šest puta veći od prosjeka na teritoriji čitave države.

"U okviru svojih nadležnosti Institut za javno zdravlje shodno propisima vodi evidencije u oblasti zdravstva među kojima i Registar malignih neoplazmi. Zbog kompleksnosti vođenja registra nije moguće imati podatke ze tekuću godinu, ni kod nas niti igdje u svijetu, ali smo napravili uvid u zdravstveni informacioni sistem za tekuću godinu za DZ Mojkovac prema kojem je bilo 34 pacijenata sa šifrom dijagnoze malignog tumora tokom 2023. godine, koji nijesu prijavljeni u Registar, uz još njih 4 koji su prijavljeni iz DZ Mojkovac iste godine, te je ukupno 38 pacijenata sa malignim tumorom koji se pojavljuju u evidencijama DZ Mojkovac prvi put 2023. godine", navode iz IJZ-a. 

Ne isključuju da se svi oboljeli za koje imamo podatke nijesu javili Domu zdravlja Mojkovac.

"Daljim uvidom za prethodne tri godine udio prvih posjeta zbog tumora za DZ Mojkovac u odnosu na ukupan broj prvih posjeta izabranim doktorima zbog tumora za nivo Crne Gore bio je 1,15%, 1,43%, 1,20% za godine redom 2020, 2021, 2022 te ništa ne ukazuje da imamo uopšte rast oboljelih od tumora za ovu opštinu.

Nerealno je da broj jedne pojave bude veći za opštinu nego za cijelu Crnu Goru", naveli su iz IJZ-a. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Astro

@Mila K Svaka čast na komentaru. Ovako treba da se postavlja dijagnoza svake od Crnogorskih institucija.

Nikola

Ovi iz IJZ imaju svoje podatke a i DIPLOME koje govore o njihovoj istini

Mila K

Ni KC ni IZJ se ne bave statistikom a to im je obaveza i odgovornost unutar javne usluge. Nemaju vremena od ogovaranja, nepoštovanja pacijenata i nečuvanja zdravlja. Nikad raspušteniji, zapušteniji i intelektualno zakržljaliji kao što su sad.