31 °

max 31 ° / min 19 °

Četvrtak

25.07.

31° / 19°

Petak

26.07.

33° / 19°

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 24°

Ponedjeljak

29.07.

37° / 25°

Utorak

30.07.

37° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivična prijava protiv direktora beranske bolnice zbog 960 sati dežurstva tokom sedam mjeseci

Izvor: Screenshot

Društvo

Comments 3

Krivična prijava protiv direktora beranske bolnice zbog 960 sati dežurstva tokom sedam mjeseci

Izvor: M portal

Autor: Antena M

  • Viber


Tokom posljednje četiri godine došlo je do ogromne disproporcije u obimu posla i povećanju broja zaposlenih. Tako je, na primjer, broj operacija koje su obavljene u ovoj zdravstvenoj ustanovi 2019. godine iznosio 1273, 2022. godine 870, a tokom ove godine obavljeno je 780 hirurških intervencija. U istom periodu broj zaposlenih anestetičara je porastao sa sedam na 12, a intstrumentarki sa devet na čak 18.
 
Direktor beranske bolnice dr Milorad Magdelinić je u periodu od aprila do 15. novembra 2023. godine u ustanovi kojom rukovodi bio na dežurstvima sedamnaest puta po 48 sati, nakon čega je nastavljao redovni osmočasovni posao, i dva puta po 72 sata, zbog čega je protiv njega podnijeta krivična prijava, saznaje M portal.

To znači da je u periodu od sedam mjeseci direktor Magdelinić dežurao ukupno 960 sati (40 dana), mimo svog redovnog osmočasovnog radnog vremena.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, član 82, propisano je da maksimalno trajanje sedmičnog radnog vremena, uključujući prekovremeni rad, ne može biti duže od prosječnih 48 sati, u okviru perioda od četiri uzastopna mjeseca.

„Izuzetno od stava 8 ovog člana, ako potrebe procesa rada to zahtijevaju, ukupno trajanje radnog vremena u toku sedmice može iznositi i više od prosječnih 48 časova, a ne duže od 50 časova, odnosno ne duže od 55 časova u Kliničkom centru Crne Gore, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć i specijalnim bolnicima, ako postoji saglasnost zaposlenog, koja mora biti data u pisanoj formi“.

I član 64 Zakona o radu predviđa da „prekovremeni rad može trajati samo onoliko vremena koliko je neophodno da se otklone uzroci zbog kojih je uveden, s tim da radno vrijeme ne može biti u prosjeku duže od 48 časova sedmično, u okviru perioda od četiri mjeseca“, te da maksimalno trajanje sedmičnog radnog vremena ne može da bude duže od 50 časova, a izuzetno od ovog člana kolektivnim ugovorom se može predvidjeti maksimalno trajanje od 250 časova na godišnjem nivou.

Milorad Magdelinić je je na čelo beranske bolnice došao 2021. godine, kao kadar Socijalističke narodne partije (SNP) čiji je dugogodišnji član. U bazi podataka Agencije za sprječavanje korupcije nema podataka o tome da je od imenovanja na mjesto direktora bolnice u Beranama podnio imovinski karton, što je bio u zakonskoj obavezi da učini kao javni funkcioner.

U beranskoj bolnici, prema informacijama do kojih je M portal došao, tokom posljednje četiri godine došlo je do ogromne disproporcije u obimu posla i povećanju broja zaposlenih. Tako je, na primjer, broj operacija koje su obavljene u ovoj zdravstvenoj ustanovi 2019. godine iznosio 1273, 2022. godine 870, a tokom ove godine obavljeno je 780 hirurških intervencija. U istom periodu broj zaposlenih anestetičara je porastao sa sedam na 12, a intstrumentarki sa devet na čak 18. Za tumačenje porasta broja zaposlenih važan je podatak i da je troje ranije zaposlenih anestetičara i instrumentarki napustilo bolnicu u Beranama zbog sukoba sa Magdelinićem, a na njihova mjesta dovedeni su novi kadrovi.

Izvori M portala iz ove zdravstvene ustanove tvrde da je politički revanšizam osnovna odlika Magdelinićevog mandata, pa za beransku ortopediju za to vrijeme nijesu nabavljeni ni jedna totalna proteza, „ploča“ i „klin“, čime je ortopedska služba ostavljena bez mogućnosti da radi osnovne operacije.

Smanjivanje plata dugogodišnjim radnicima, ukidanje pripravnosti i dežurstava, nepotizam i partijsko zapošljavanje osnovne su karakteristike Magdelinićevog mandata na čelu bolnice, tvrde izvori M portala.

„Neko ko je počeo da radi za vrijeme njegovog mandata i ima staža u zdravstvenom sistemu manje od dvije godine, prima platu za 40 odsto, a nerijetko i duplo veću od zaposlenih na istom radnom mjestu sa dvadeset i više godina staža, koji nijesu u milosti direktora. Postavlja na najodgovornija i najosjetljivija radna mjesta ljude koji su primjeni za vrijeme njegovog mandata, sa dvije godine i manje radnog staža, a zaposlenima koji imaju po dvadeset pet godina staža i više na tim radnim mjestima, istu ili veću stručnu spremu, za vrijeme rada nisu dobili niti jednu opomenu, niti jednu primjedbu ili imali bilo kakvu profesionalnu grešku, ukida beneficije. Tako je zaposlio rođenog brata, snahu, sestričinu, bratanića i veliki broj političkih aktivista. Broj zaposlenih se povećava neproporcionalno obimu posla. Prima novih sedamdeset radnika, a, za to vrijeme zbog ličnog progona i odlaska u penziju ustanovu napušta trideset zaposlenih“, pričaju zaposleni u beranskoj bolnici.

Oni ukazuju na to da zbog ovakvog rada i ponašanja Magdelinića najviše trpe pacijenti.

„Dešava se da se u sanitetskom autu, mimo svih pravila transportuju po dva, tri, a nerijetko i četiri pacijenta, bez obzira na to što pacijent kojem je neophodan transport sanitetskim vozilom treba imati obezbijeđen ležeći položaj. Sanitetskim vozilom se može transportovati samo jedan pacijent u tim uslovima, u suprotnom može koristiti javni prevoz ili lično automobil. Dešavalo da se u istom vozilu transportuje jedan pacijent sa politraumom, pacijent za hemodinamsku obradu i dijete koje medicinska pratnja mora držati u krilu, a kad ljekar traži vozilo za hitan medicinski transport dobije odgovor od doktora Magdelinića: "Sačekajte da vidimo ima li šta sutra"“, objašnjavaju sa čim se suočavaju gotovo svakodnevno.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Luzac

@Rade Dobar doktor - Covjek nikakav!

Rade

Добар човјек и доктор!

Duci

Umalo nisam ostao bez noge davne 1999god. zbog tog "strucnjaka" . U san se ne snio. Karma je ...