17 °

max 17 ° / min 11 °

Utorak

27.02.

17° / 11°

Srijeda

28.02.

18° / 11°

Četvrtak

29.02.

18° / 12°

Petak

01.03.

13° / 10°

Subota

02.03.

14° / 9°

Nedjelja

03.03.

12° / 9°

Ponedjeljak

04.03.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opomena iz Pariza pravosudnim organima u Crnoj Gori: Tražili istragu zbog objavljivanja tajnog izvještaja Europola

Izvor: EPA/EFE

Društvo

Comments 4

Opomena iz Pariza pravosudnim organima u Crnoj Gori: Tražili istragu zbog objavljivanja tajnog izvještaja Europola

Izvor: Dan

Autor: Antena M

  • Viber
Iz Pariza su tražili odgovore kako je došlo do objavljivanja strogo povjerljivih podataka i da li je zbog toga pokrenuta istraga, uz upozorenje da razmatraju obustavu izvršenja zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć koje su poslali pravosudni organi Crne Gore

Kada je "skaj" prepiska koju je je Europol dostavljao crnogorskim istražiteljima kao obavještajne podatke ili na osnovu zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć počela "u potocima" da curi u javnost, Apelacioni sud – Sudski tribunal u Parizu uputio je pismo upozorenja pravosudnim organima u Crnoj Gori. U dopisu su naveli da su od Europola obaviješteni da curenje podataka koji bi trebalo da budu strogo tajni smatraju nesrećnim slučajem. Takođe, od nadležnih u Crnoj Gori tražili su da odgovore da li je zbog objavljivanja prepiski pokrenuta istraga, uz upozorenje da se razmatra obustava pružanja pomoći našim istražiteljima, odnosno da neće odgovoriti na još sedam zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć koji su u tom trenutku bili aktivni.

Pismo upozorenja upućeno je prošle godine, a sudeći po činjenici da je "skaj" prepiska i otad nastavila da bude svakodnevno štivo za javnost, da se zaključiti da su crnogorski nadležni organi ignorisali upozorenje iz Francuske. Odnosno, to su učinili neki od njih.

Pismo pariskog tribunala potpisale su zamjenik tužioca Fanny Flooquet i potpredsjednica zadužena za predkrivičnu istragu Elise Treguer. U dopisu su naglasili da su posebno zabrinuti zbog curenja podataka iz slučaja moguće korupcije, nakon čega su se i obratili kolegama iz Crne Gore. Pojašnjeno je da su birali jedan od najsigurnijih načina dostavljanja podataka – slanje tužiocu, ali su podaci ipak proslijeđeni medijima.

– Pravosudni organi Francuske koji su zaduženi za predmet u vezi sa SKY ESS obaviješteni su o poteškoćama u vezi sa obradom podataka koji su poslati kao obavještajni podaci ili u vezi sa zahtjevom za međunarodnu pravnu pomoć. Prethodno nas je operativna radna grupa Europola (OTF) obavijestila o objavljivanju u medijima obavještajnog izvještaja u vezi sa slučajem moguće korupcije. Na osnovu odluke francuskih sudija, izvještaj je poslat crnogorskim organima preko kanala koji se smatrao sigurnijim – na adresu imenovanog tužioca. Ovaj vid prenosa koristi se za najteže slučajeve korupcije. Želimo da dobijemo objašnjenje o okolnostima koje su dovele do takvog objelodanjivanja i da li je sprovedena neka istraga u vezi s tim. Mi smatramo ovaj događaj nesrećnim jer je otkrio izvještaj Europola koji je morao biti držan u tajnosti. Nakon ovog događaja, upozoreni smo na činjenicu da su u kontekstu zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć zatraženi PIN-ovi koji ranije nisu dostavljeni Europolu u njegovoj misiji izbjegavanja konflikta, što je u suprotnosti sa smjernicama postavljenim u OTF- u – navedeno je u dopisu.

Zbog svega navedenog, kako su ukazali, moguća je i obustava saradnje.

– Ovi elementi dovode nas do toga da razmotrimo privremenu obustavu izvršenja zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć koje su poslali pravosudni organi Crne Gore (identifikovano je sedam zahtjeva)– upozorili su u dopisu.

Pojasnili su da obnavljanje saradnje sa crnogorskim istražiteljima može početi samo nakon prijema, sa jedne strane, obavještenja o ovim poteškoćama i, sa druge strane, nakon dobijanja povratne informacije o vrijednosti prenesenih podataka kao obavještajnog paketa poslatog u prvom navratu i koja bi išla u prilog za zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć.

SDT i Uprava policije ćute

Redakcija "Dana" uputila je pitanja Specijalnom državnom tužilaštvu i Upravi policije, kako bismo provjerili da li im je dostavljeno pismo Sudskog tribunala iz Pariza i jesu li postupili po uputstvima. Ipak, odgovore nijesmo dobili, pa je javnost uskraćena za informaciju o tome da li su nadležni pokretali istrage zbog curenja "skaj" prepiski u javnsot i objelodanjivanja podataka iz izvještaja Europola koji je trebalo da ostane u strogoj tajnosti. Bez odgovora je ostalo i naše pitanje da li su upozorenja sa evropskih adresa stizala i zbog nastavka objavljivanja "skaj" materijala.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

@Onogošt, pa i "Veeeestima" je vlasnik iz Srbije! Dritan obećao, zaposlio sa ulice i podaci se ili poklanjaju ili prodaju...

Onogošt

Nadležni organi,treba da zaštite Državu od kompromitacije i podrivanja međunarodnog ugleda.Svi znaju da je to svojski za račun Srbije(Rusije) radio izrod iz Ulcinja,uz svestranu pomoć,SPC i tabloida ,,Vijesti"oglasne table svih neprijatelja Crne Gore....

nenad_mne

Po odabiru podataka lako je pronaći "krticu"! Nekima i odgovara da ta saradnja prestane!?