15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pogledajte kadrove osnovnih škola i vrtića u Podgorici: Počeo štrajk prosvjetara

Izvor: Mediabiro (Škola Radojica Perović)

Društvo

Comments 3

Pogledajte kadrove osnovnih škola i vrtića u Podgorici: Počeo štrajk prosvjetara

Autor: Antena M

  • Viber

Preko 66 odsto prosvjetnih radnika, iz 160 škola, od jutros je u štrajku.

Ispred većine podgoričkih škola jutros veoma mali broj učenika. Nastavnici koji nijesu u štrajku su u učionicama, dok se ostali okupljaju u dvorištima i zbornicama, javlja RTCG.

Pogledajte kadrove podgoričkih osnovnih škola, prvog dana štrajka, koje je snimio Mediabiro.

Društvo

Sjutra počinje štrajk prosvjetara

18.02.2024. 18:53

„Od nas je traženo da odložimo štrajk, mi tehnički ne možemo da odložimo njegov početak", kazao je predsjednik Sindikata prosvjete (SPCG) Radomir Božović sinoć novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauka i inovacija (MPNI).

On je pojasnio da nastave neće biti kod nastavnika koji su u štrajku.

„Na direktorima je da probaju da organizuju nastavu kod nastavnika koji hoće da rade. Mi nemamo pravo da sprečavamo one koji hoće da rade“, kazao je Božović.

Na pitanje kako roditelji da se organizuju, on je odgovorio „da to direktori treba da vide“.

Veče uoči početka radne sedmice, roditelji nijesu sigurni kako će se odvijati radni dan, jer pojedine škole obavještavaju da neće raditi, dok oz drugih stižu obavještenja da iako je veliki dio nastavnika u štrajku, roditelji pošalju djecu i da će se nastava odvijati, piše Pobjeda. Jedino su sigurni roditelji čija djeca idu u vrtić, koji će raditi regularno, možda sat kraće.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je saopštilo da žali zbog odluke Sindikata prosvjete o stupanju u štrajk. Iz resora Anđele Jakšić Stojanović su poručili da se rješenja postižu dijalogom, a ne jednostranim akcijama.

“Ministarstvo je tokom cijelog prethodnog perioda, odgovorno pristupilo razmatranju stavova Sindikata i u saradnji sa Ministarstvom finansija i Vladom u cjelini, ponudilo najoptimalniji predlog rješenja po sve strane. Poziv na dalji dijalog sa Vladom je kucanje na otvorena vrata. Uvažavamo sve razumne stavove, ali takođe pozivamo na potrebu razumijevanja pozicije Vlade, koja je u jako kratkom periodu napravila značajne rezultate i intenzivno radi na unapređenju standarda svih građana, uključujući i prosvjetne radnike”, kazali su iz MPNI.

Uvjereni su da će se doći do kompromisa i da se neće ugroziti prava učenika, koji će biti najpogođeniji ovom odlukom, te da će do tada pravo na štrajk biti korišćeno u skladu sa važećim zakonskim okvirom.

“Još jednom pozivamo sve da se rukovode interesom djece i da im omogućimo pravo na redovno školovanje, posebno nakon korona virusa i brojnih prijetnji bombama, zbog čega je u prethodnom periodu dosta toga propušteno. Takođe, informišemo javnost da će premijer, ministarka prosvjete, nauke i inovacija i ministar finansija, prisustvovati sastanku sa Glavnim odborom Sindikata prosvjete koji će se održati u srijedu, u 17 sati”, zaključuje se u saopštenju MPNI.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

BBB

Država bez vlasti . Izbori što prije . Vlada neznanje i primitivizam !!!

Sigurno

Vjerske skole ne bi strajkovale, za njih vazda ima dovoljno miliona.

Maja

Ajmo svi u šarajk i svi na ulice !!