26 °

max 26 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

26° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mugoša: Dijalog i poštovanje Granskog kolektivnog ugovora nema alternativu

Društvo

Comments 1

Mugoša: Dijalog i poštovanje Granskog kolektivnog ugovora nema alternativu

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik SD-a i šef poslaničkog kluba SD-a u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša prokomentarisao je dešavanja oko štrajka prosvjetnih radnika.

On je naveo da, kao roditelj dvoje djece koja pohađaju osnovnu školu, nije srećan zbog toga što su danas propustili nastavu i da je to činjenica oko koje valjda nema potrebe da se diskutuje.

Međutim, kako je dodao, nije korektno svoditi priču na taj narativ iz više razloga.

„Prvo, nametanje teze da prosvjetni radnici sad traže povećanje plata je netačno i nekorektno. Ta priča o (ne)opravdanosti povećanja je imala smisla prije nešto više od godinu kad se pregovaralo o izmjenama Granakog kolektivnog ugovora (GKU) i kad su iste potpisane. GKU je obavezan za strane potpisnice istog i treba ga poštovati ili ga kroz saglasnost Vlade i sindikata promijeniti. Treće solucije nema”, istakao je Mugoša.

Drugo, kako je naveo Mugoša, postavlja se pitanje zašto predstavnici političkih partija nijesu problematizovali priču o povećanju zarada u predizbornom periodu prošle godine, jer je planirano povećanje od 1. januara 2024. već bilo definisano pola godine prije prošlogodišnjih izbora.

„A da ne pominjem (ako su tačne informacije) razne pritiske kojima su izloženi prosvjetni radnici koji su odlučili da štrajkuju”, dodao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, potreban je intenzivni dijalog, bez optuživanja prosvjetnih radnika.

„Na kraju, dijalog ali intenzivni je svakako potreban i to bez optuživanja prosvjetnih radnika. Uostalom, u cijeloj priči nije validan argument oko toga koja je Vlada potpisala GKU, jer bi prihvatanjem takve prakse bio obesmišljen socijalni dijalog i pravna sigurnost”, zaključio je šef poslaničkog kluba SD-a u Skupštini Crne Gore.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Nikome nije palo na pamet da bi još neke stvari trebalo dogovoriti u dijalogu Vlade i sindikata prosvete. Jedna bi bilo vraćanje prosvetnih inspektora koji su ukinuti iz nepoznatog razloga. Oni su se vrlo stručno starali o kvalitetu nastave, čime se danas niko ne bavi. Svi imamo i prava i obaveze!