14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković: Skandalozan propust u Kalendaru TVCG -  još jedan primjer urušavanja kredibiliteta Javnog servisa

Društvo

Comments 6

Vuković: Skandalozan propust u Kalendaru TVCG - još jedan primjer urušavanja kredibiliteta Javnog servisa

Autor: Antena M

  • Viber


Media centar je danas ombudsmanu nacionalnog javnog emitera RTCG uputio prigovor povodom skandaloznog propusta u emisiji “Kalendar”, emitovanoj juče u dva navrata, čime su prekršeni neki od profesionalnih standarda propisanih internim Pravilnikom o programskim principima i profesionalnim standardima, kazao je Dragoljub Duško Vuković, predsjednik Skupštine Media centra.

 U emisiji koja se bavi podsjećanjem na važne datume, ljude i događaje iz prošlosti i koja bi trebala da bude edukativna, objavljena je informacija koja se tiče poznatih pisaca bajki, Njemaca braće Grim (Jakoba i Vilhelma), a u njoj je sugerisano da su oni dio bajki preuzeli iz srpskog jezika, uz navođenje bajki “Snježana i sedam patuljaka”, “Pepeljuga”, “Ivica i Marica”, “Crvenkapa”, “Hrabri krojač”, “Toma Palčić” i “Uspavana ljepotica”.

“Ovim se neupućenima u ovu problematiku sugeriše da su te bajke izvorno srpske, a autor ove sporne informacije nije naveo izvor za navedene tvrdnje, tako da je onaj ko je ovo slušao i gledao mogao da stekne utisak da je ovdje riječ o nečemu što je odavno utvrđena istina kojoj se ne može prigovoriti”, kazao je Vuković.

 Problem je, ističe, u tome što to nije tako.

“Tačno je da su braća Grim poznavali Vuka S. Karadžića i prijateljevali sa njim, ali je takođe tačno da se prvo izdanja njihovih bajki pojavilo 1812. godine, prije njihovog poznanstva sa Vukom S. Karadžićem. Vuk je braću Grim upoznao tek 1823. godine, kada ih je posjetio u Kaselu, gdje su bili bibliotekari”, navodi Vuković.

Takođe je, dodaje, poznato da su bajke “Crvenkapa”i “Pepeljuga”, kao i još neke, braća Grim preuzeli od Šarla Peroa, francuskog pisca rođenog 1628. godine.

“Nekritičkim preuzimanjem netačne informacije iz nepoznatih a očigledno spornih izvora, autor emisije se ogriješio o dva profesionalna standarda propisana internim pravilnikom: tačnost i provjeravanje činjenica. Ukoliko prigovor Media centra bude uvažen, ova netačnost će biti ispravljena a neznaveni ili zlonamjerni autor disciplinski kažnjen, ali ostaje gorak utisak da je ovo još jedan primjer urušavanja kredibiliteta nacionalnog javnog emitera”, kazao je Vuković.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

jovan

Gospodine Vukoviću. Znači li ovo, dok su krali istoriju i Crno gorske svetinje javno, i svako dnevno, materijalno i medijski, da su bili u pravu. Ne pamtim da ste reagovali. Sad kradu bajke. Greote, treba i njih razu mjeti, kad imaju šupljinu 5V za sobom.

Ide vuk

Sto se čudite, za Javni serbis Crna Gora je serbska zemlja.