20 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Petrović: Mandić "pucao" u imena i sjeni žrtava iz voza 671

Društvo

Comments 0

Petrović: Mandić "pucao" u imena i sjeni žrtava iz voza 671

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Živimo u orvelovskoj Crnoj Gori u kojoj svako malo vlast pošalje neku "značajnu" poruku  koja produbljuje stare i otvara nove vjerske i nacionalne podjele  ili bahato demonstrira svoju političku moć  nad drugačijim i različitim", saopštila je aktivistkinja ženskog i mirovnog pokreta, Aida Petrović.

- Na današnji dan 27 , februara 1993.desila se otmica 18 putnika iz voza 671, islamske vjeroispovjesti i jednog Hrvata koji je stao u zaštitu ljudi kojima je ime bilo odrednica za život ali apsolutno podobno za mučenje, ponižavanje i ubijanje.

Zločin u kome je ime kao etnička odrednica bila put u sigurnu smrt  jer  su nacisti u liku  pripadnika srpskih paravojnih jedinica tako odlučili kao i njihovo naredbodavci o tamo nekim "balijama i Turcima koji na loj smrde."

Nakon više od tri decenije od zločina u Štrpcima, 27. februara 2024. preśednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandic  je danas  bez ispaljenog metka ali  riječima i djelom "pucao"  u imena i sjeni  muslimanskih žrtava  iz voza smrti 671 i njihove porodice," navela je Petrović

Ona je navela da su neprihvatljive Mandićeve tirade da datum dolaska preśednika BH-a entiteta Milorada Dodika  u zvaničnu posjetu Crnoj Gori  nema veze sa datumom obilježavanja godišnjice otmice žrtava.

- Ova "slučajnost" bila je namjerna i planirana  od  strane preśednika crnogorskog parlamenta Andrije Mandica, baš na ovaj datum zvjerskog zločina nad  pripadnicima islamske vjeroispovjeti, baš kao što je bila planirana i njihova otmica i ubistva", navela je ona

-Sada iz pozicije političke moci preśednik parlamenta Mandic uz podršku istomišljenika Milorada Dodika zagovarača retrogradnih ideologija "krvi i tla", negatora srebrničkog genocida i države Crne Gore, jasno i nedvosmisleno na današnji dan  šalje nove poruke  straha, podjela  i nesigurnosti  Bošnjacima /Muslimanima  kroz veličanje "srpskog sveta" i prihvatanjem provokacionog ponašanja gosta Dodika  prema demonstrantima različite etničke pripadnosti  koje ujedinjuje antifašistička ideja.

Da nije tako i da je preśednik parlamenta Andrija Mandic predstavnik svih građana/ki Crne Gore, imao  bi zeru poštovanja prema muslimanskim stradalnicima i njihovim porodicama i položio bi danas vijenac na spomen obilježje "Civilnim žrtvama ratova 1991 – 2001." u Podgorici.

Današnji odnos preśednika parlamenta prema zločinačkom piru nad nedužnim muslimanskim civilima iz voza 671 je u najmanju ruku poražavajući i diskriminatorski prema muslimanskom i bošnjačkom narodu na prostorima Crne Gore. Nemam iluziju da preśednik  Andrija Mandic naprasno iskaže istinski miroljubiv odnos prema  pripadnicima/ama islamske vjeroispovjesti  i slobodomislecim građanima/kama i da sa pozicije političke moci doprinese poboljšanju i vracanju povjerenja među različitim i drugačijima.

Ta njegova obecanja ostala su samo  mediska , populistička, priča za izborne rezultate nakon čega se  vratio      (odakle nikada nije ni odlazio), u svoju prirodnu ulogu četničkog vojvode ali sada iz pozicije jake političke moci  i  donošenja odluka  što  u mnogome mijenja percepciju stvarnosti i društvenih prilika u Crnoj Gori, navela je Petrović .

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR