25 °

max 25 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

25° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Učenik završnog razreda OŠ "Savo Pejanović" odgovaraće prekršajno za napad na nastavnika

Izvor: Screenshot

Društvo

Comments 0

Učenik završnog razreda OŠ "Savo Pejanović" odgovaraće prekršajno za napad na nastavnika

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Učenik devetog razreda koji je prekjuče napao nastavnika na času u OŠ "Savo Pejanović" u Podgorici odgovaraće prekršajno, saznaje Pobjeda nezvanično iz Osnovnog državnog tužilaštva.

Uprava policije je prikupila obavještenja i obavijestila tužioca, nakon čega je ova odluka donijeta, jer u incidentu nije bilo povreda.

Resor kojim rukovodi ministarka Anđela Jakšić-Stojanović juče je zvanično potvrdio da je došlo do incidenta, a naglasili su da su za njega "nažalost, saznali iz medija, što nije praksa u ovakvim slučajevima".

Ministarstvo je istaklo da je u cilju dobre saradnje, razmjene informacija i pružanja podrške važno da obrazovno-vaspitne ustanove primjenjuju dobru praksu da o ovakvim i sličnim dešavanjima obavijeste resorno ministarstvo.

Učenik je tokom časa fizički nasrnuo na nastavnika, a taj incident su učenici snimili i kasnije podijelili na društvenim mrežama.

Iz OŠ „Savo Pejanović“ prekjuče nije bilo informacija o tome što se dogodilo, a MPNI je za to saznalo iz medija.

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović juče je kazao da najnoviji slučaj nasilja nad nastavnicima u školi „Savo Pejanović“ sve dodatno brine. On je istakao i da zabrinjava inertnost službenika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u ovom slučaju.

- Pitamo se dokle će moći pojedinci (roditelji, učenici ili uprave škola) da vrše nasilje nad nama, a da niko ne odgovara – naveo je Božović.

Za juče je bio zakazan i sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad kako bi se što prije obavio razgovor s učenikom, a na sastanak su pozvali i ombudsmana.

Pobjeda do zaključenja broja nije uspjela da dobije informacije o zaključcima sastanka. Učenik koji je napao nastavnika je još u prvom polugodištu dobio vaspitnu mjeru - premještaj u drugu školu, ali taj proces ne ide glatko. Prema informacijama iz MPNI, škola se obratila tom resoru zahtjevom za obrazovanje komisije koja će odlučiti o izvršenju vaspitne mjere, što je i učinjeno.

Komisija je, postupajući prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, bila obavezna da pribavi mišljenje roditelja i direktora škole u koju se učenik premješta. Roditelji učenika nijesu bili saglasni sa premještanjem, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva.

Nakon toga, Komisija se obratila direktorima četiri osnovne škole u Podgorici. Dvije škole još nijesu dostavile odgovor, a jedna je obavijestila Komisiju da nema mogućnost da upiše učenika devetog razreda.

- Upravo juče, jedna obrazovno-vaspitna ustanova kojoj se Komisija obratila je odgovorila da ima mjesta za prijem učenika kojem je JU OŠ „Savo Pejanović“ izrekla vaspitnu mjeru premještaj u drugu školu – kazali su iz Ministarstva.

- Napominjemo da je učenik pohađao nastavu u JU OŠ „Savo Pejanovic“ od 1. do 7. razreda. Krajem 7. razreda je, po dogovoru sa prethodnim direktorom i roditeljima, prešao u JU OŠ „Maksim Gorki“, zatim u JU OŠ „Vojin Popovic“ na Drezgi. Iz te škole je početkom 9. razreda prešao ponovo u JU OŠ „Savo Pejanovic“ – rekli su iz tog resora.

Sada se tom učeniku ponovo traži mjesto u novoj školi, a gdje će je nastaviti znaće se nakon sastanka Komisije koja je juče zasijedala.

Prema Zakonu o obrazovanju i vaspitanju, osnovna škola je obavezna, ne postoji mogućnost isključenja iz škole, a najstroža mjera je premještanje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR