24 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

24° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

19° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

16° / 10°

Utorak

07.05.

19° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Treba li spaliti Andreja?

Izvor: Twitter

Društvo

Comments 8

Treba li spaliti Andreja?

Autor: Antena M

  • Viber

Karneval je nekad bio obred u kojem se stvarnost okretala naglavačke, a potčinjeni i poniženi dobijali priliku da u tih nekoliko neđelja pred uskršnji post makar simuliraju otpor autoritetima moći, čije bi lutkarske predstave, na koncu, završile na lomači.
Nema te tekovine civilizacije, međutim, koju u Crnoj Gori nijesu kadri obesmisliti.

Tako je na onom što bi trebao biti karneval - dok je to još bio odraz urbane kulture - na palanačkom piru u Herceg Novom danas za ritualno spaljivanje pripremljena lutka koja simbolizuje pisca Andreja Nikolaidisa. I da se razumijemo - to s karnevalom nema baš nikakve veze. Andrej je, zasad samo simbolički, spaljen upravo zbog onoga što on u današnjoj Crnoj Gori simbolizuje.

A kad jednom spalite lutku, što će vas više spriječiti da sljedeći put posegnete i za modelom!?

1. Andrej Nikolaidis je u prvome redu sjajan pisac, čija vrijednost uveliko prevazilazi okvire Crne Gore, o čemu ovih dana svjedoči i nagrada koju je za roman Anomalija dobio od Engleskoga PEN centra. Andrej, dakle, svojim darom strči i iritira.

2. Andrej Nikolaidis, k tome, je i još nešto mnogo opasnije. On je, naime, vrhunski intelektualac koji odbija da ćuti. Onako kako je do 2020. javno svjedočio o tajkunizaciji Crne Gore, o oligarhiji čija je višedecenijska vlast nagrizala samu supstancu države, tako već tri decenije piše i svjedoči o fašizaciji i klerikalizaciji društva, o ratnim zločinima i zločincima, o njihovoj bijednoj "intelektualnoj" posluzi, o licemjerju Zapada koji je do juče hranio Putinove imperijalne apetite a danas ćuti pred genocidom u Gazi i o mnogo čemu drugom.

Zato Andrej tako snažno frustrira fašiste. Zato toliko uznemiruje promotere "pomirenja" čija je namjera da nas pomire s fašizmom. I zato treba ugasiti svaki glas razuma i otpora kako bismo što bezbrižnije prigrlili klerofašističku distopiju u kojoj sve živo (i letušte) počiva...

Boban Batrićević
Adnan Čirgić
Aleksandar Radoman
Đorđe Šćepović

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

d v

Ponavlja se Ista lokacija ista svetosavsko fašistička ideologija,ista meta isti cilj. 1992 hapšenje i deportacija u logore smrti. Danas 2024 pokazna praktična vježba "spaljivanja lutke" s'utra žive.

fašisti

"snažno frustrira fašiste", je veoma tačno. Hto bih da dodam da se ne zaboravlja da crnogorske fašiste predvodi kvazivjerska organizacija pod nazivom SPC. Oni stoje iza ovog "spaljivanja" a poslali su na sud Batrićevića i bez posla ostavili autorke dokumentarca o Amfiju!

Zlatko

Fale vam znaci navoda ! Naravno DA , treba spaliti ,,Andreja" u ovakvom HN ,jer je to ekvivalent onoj nagradi svjetskog,engleskog -PEN-a ! Ja bih za sebe više volio ovo u Novom ! Oni ga se panično boje i ne čitaju to za što ,,ga" spaljuju ! On njih pomno čita ,gorke i bljutave sažvaće i ispljune !