16 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Protest 15 NVO: Predložene izmjene Krivičnog zakonika opet ne jačaju zaštitu ljudskih prava

Društvo

Comments 0

Protest 15 NVO: Predložene izmjene Krivičnog zakonika opet ne jačaju zaštitu ljudskih prava

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Nedavno objavljen Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Crne Gore ponovo ne sadrži izmjene važne za zaštitu ljudskih prava, ocijenilo je 15 nevladinih organizacija.

Protest zbog predloženih izmjena Krivičnog zakonika izrazili su Akcija za ljudska prava, Asocijacija Spektra, Centar za demokratiju i ljudska prava, Centar za demokratsku tranziciju, Centar za građansko obrazovanje, Centar za istraživačko novinarstvo, Centar za monitoring i istraživanje.

Potpisnici saopštenja su i Centar za razvoj NVO, Centar za ženska prava, Crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro, Institut Alternativa, Institut za medije, Juventas, Sigurna ženska kuća i Udruženje mladih sa hendikepom.

Iz tih NVO su saopštili da je ovo drugi put u tri mjeseca da Ministarstvo pravde ignoriše preporuke Komiteta protiv torture (CAT), Komiteta za prava osoba sa invaliditetom (CRPD) i Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja (CPT).

Ministarstvo, kako su naveli, ignoriše i preporuke sadržane u Izvještaju o Univerzalnom periodičnom pregledu za Crnu Goru.

Iz NVO su rekli da, uprkos najavi ministra pravde Andreja Milovića, nije do kraja razmotrena ni mogućnost za uvođenje krivičnog djela femicid.

„Ignorisanje preporuka predstavlja propust u adekvatnoj zaštiti ljudskih prava i uspostavljanju pravne sigurnosti, ne ispunjava privremena mjerila za poglavlje 23 i nije u skladu s očekivanom dinamikom reformskih procesa koje državu treba da približe članstvu u Evropskoj uniji“, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo pravde je, kako su naveli iz NVO, zaključilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika poslije samo dva sastanka radne grupe, čiji članovi o finalnoj verziji nacrta uopšte nijesu konsultovani.

Prema njihovim riječima, takav postupak izaziva ozbiljne sumnje u svrsishodnost formiranja bilo kakve radne grupe i uključivanja NVO u pripremu zakona i strategija, odnosno procese donošenja odluka. 

Iz NVO su rekli da će javna rasprava trajati svega 20 dana, do 18. marta, i to bez okruglog stola, koji bi omogućio širu raspravu sa nadležnim predstavnicima Ministarstva pravde.

„Naročito je alarmantno to što je Ministarstvo pravde potrebu za ubrzanim postupkom donošenja izmjena i dopuna obrazložilo "dinamikom rada u okviru Pregovaračkog poglavlja 23 i ispunjenja privremenih mjerila"“, kaže se u saopštenju.

Međutim, kako se dodaje, od pet predloženih izmjena, samo jedna ima uticaja na to poglavlje, dok se ostale pretežno odnose na sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma - poglavlje 4 i 24.

„Za proces unapređivanja temeljnih prava, gdje se od Crne Gore zahtijeva usklađivanje pravnog okvira sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) i međunarodnim standardima, bilo je ključno inkorporirati i preporuke CAT-a, CPT-a, CRPD-a“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da to nije učinjeno, iako ih ta tijela godinama ponavljaju i NVO kontinuirano insistiraju na njima.

Iz NVO su kazali da je država dužna da poštuje preporuke tih tijela, jednako kao i obaveze iz procesa pridruživanja EU.

„Prije samo 15 dana, tokom vanredne posjete CPT-a Crnoj Gori, potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić je naglasio da “crnogorska vlada trenutno preduzima konkretne mjere, kao što su izmjene Krivičnog zakonika, namijenjene jačanju pravnog okvira za borbu protiv mučenja i zlostavljanja”“, navodi se u saopštenju.

Međutim, kako su rekli iz NVO, nijedan prijedlog Nacrta se ne odnosi na borbu protiv torture, iako je usaglašavanje definicije mučenja sa Konvencijom protiv torture, pooštravanje kaznenih raspona i isključivanje zastarjelosti za sva djela torture bilo zatraženo još tokom javnih konsultacija za njegovu izradu.

NVO su poručile da će u okviru javne rasprave ponoviti prijedloge koji su Ministarstvu pravde predočeni i putem radne grupe za izmjenu i dopunu Krivičnog zakonika.

„Očekujemo od Vlade da obezbijedi hitno usvajanje svih preporuka međunarodnih institucija i tijela i omogući napredak Crne Gore u pregovorima o učlanjenju u EU“, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR