24 °

max 24 ° / min 15 °

Petak

17.05.

24° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izbor Savjeta EKIP - zanimaju li skupštinski Odbor uslovi konkursa

Izvor: Screenshot

Društvo

Comments 0

Izbor Savjeta EKIP - zanimaju li skupštinski Odbor uslovi konkursa

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon što je Odbor za ekonomiju, finansije i budžet raspisao Javni konkurs za pet članova Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) pri saslušavanju kandidata, po svoj prilici, došlo je do ozbiljnih nepravilnosti. Naime, među kandidatima za Savjet našli su se i oni kojima to uslovi Konkursa zabranjuju.

Na to je ukazao jedan od kandidata, dr Nikola Radunović, inžinjer,  javnosti poznat kao pjevač grupe "Perper" ali i kao izuzetan erudita. Radunović je kritikovao odredbe postojećeg Zakona kao loše i neusklađene, upozorio da članovi skupštinskog Odbora, dok verbalno potenciraju zakonit izbor kandidata, u praksi već gaze norme jer je tekst Javnog konkursa, koji je utemeljen na Zakonu, uskratio mogućnost kandidovanja zaposlenima Pošte Crne Gore ili nekog od telekomunikacionih operatora, onima koji dolaze iz Agencije EKIP (kojih se prijavilo 11), onima koji dolaze iz Vlade CG (odnosno nadležnog Ministarstva), i iz pravnih lica na koja se primjenjuje postojeći Zakon. 

Zanimljiva je reakcija poslanika NSD Dejana Đurovića na Radunovićeve primjedbe, saopštene na sjednici Odbora.

„Bilo je kandidata koji možda nijesu ispunili sve uslove, pa smo ipak dozvolili da iznesu svoje mišljenje. Možda će i oni, iako nijesu u tom trenutku ispunili sve uslove, dobiti najveći broj glasova“. Citirana rečenica poslanika iz Bara zorno pokazuje da barem dio članova Odbora nema namjeru da se opterećuje normama i zakonitošću izbora članova Savjeta.

Predsjednik Odbora Mirsad Nurković (BS) pojasnio je da u Zakonu postoji član 17 kojim je predviđeno da izabrani član Savjeta ima rok od 30 dana da otkloni eventualni konflikt interesa. Nikola Radunović, pak, tvrdi da se njegova primjedba odnosi na Javni konkurs i da ne postoji ni jedna odredba Zakona koja kaže da kandidat ima 30 dana da otkloni eventualni konflikt interesa. Dakle, onaj ko shodno Javnom konkursu ne zadovoljava uslove da bude kandidat za predsjednika ili člana Savjeta EKIP (u trenutku prijave na konkurs), samim tim ne može postati ni član tog Savjeta.

Poslanik (PES) Uglješa Urošević rekao je kako treba konsultovati pravnu službu Skupštine Crne Gore da se izjasni o ovom pitanju, a predsjednik Odbora Nurković ukazao je da su i prethodna dva izbora članova Savjeta EKIPA urađena na isti način, shodno istom Zakonu.

 “I tada je prekršen Zakon po istoj logici, jer se na Javni konkurs nije mogao javiti ni jedan kandidat koji je u trenutku konkursa bio zapošljen kod operatora ili u Agenciji. Uz to, Zakonom je propisano da isto lice može biti birano za člana Savjeta najviše dva puta uzastopno, a prethodni put je član Savjeta nakon dva mandata izabran za predsjednika Savjeta, a predsjednik (koji je istovremeno i član, jer glasa) je nakon dva mandata postao član - dakle, već su tri puta uzastopno birani u Savjet”, objašnjava Radunović.

Radunović je ocijenio da Zakon kojim se tretiraju kandidati, očigledno nepravedno, eliminiše pojedine stručne kandidate i da je potrebno napraviti izmjene u Zakonu, te da se u ovom trenutku već krši tekst Javnog konkursa ako oni budu prihvaćeni kao kandidati.

U nastavku, evo članova Zakona koji eliminišu kao potencijalne kandidate zapošljene u Vladi i nadležnom Minisitarstvu ekonomije:

Tu je i Član Zakona koji po istom osnovu eliminišu kandidate iz Agencije EKIP:

Norme su, dakle, apsolutno jasne. Problem je, izgleda, odnos pojedinih članova Odbora, moguće i većine njih, prema uslovima Javnog konkursa i Zakonu.

Sljedeća sjednica Odbora za saslušavanje kandidata zakazana je za sjutra - 1. april 2024. Ajde da se nadamo da je sve što su dosad govorili članovi Odbora bilo samo uvertira za prvoaprilsku šalu i da će se sjutra, ipak, uozbiljiti. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR