22 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dušan Raičević preuzeo predsjedavanje NALAS-om

Izvor: uom.me

Društvo

Comments 0

Dušan Raičević preuzeo predsjedavanje NALAS-om

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Na XIX generalnoj skupštini Mreže asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope (NALAS), koja je počela danas u Baru, jednogodišnje predsjedavanje ovom organizacijom, osnovanom prije 20 godina, preuzeo je predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević. Za potpredsjednike organizacije izabrani su Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, Emil Dragici, predsjednik opštine Vulkana Baj, i Agim Aliu, predsjednik Opštine Ferizaj.

Navodeći da je počašćen preuzimanjem funkcije predsjednika NALAS-a, Raičević je saopštio da je to važno i za Opštinu Bar i za Crnu Goru.

„Preuzimam ulogu predsjednika NALAS-a s uvjerenjem da snaga naše mreže leži u njenim članovima, što uključuje sve nas, lokalne vladine asocijacije, kao i naše članove, lokalne vlasti. Svaki grad, selo i opština u našem regionu može imati koristi od znanja, iskustva i ekspertize NALAS-a. Za vrijeme mog predsjedavanja, fokusiraću se na proširenje djelovanja NALAS-a kako bi obuhvatilo cijelo geografsko područje Jugoistočne Evrope. NALAS i dalje, nakon više od 20 godina, nastavlja da slijedi svoju misiju promovisanja ključnih vrijednosti na lokalnom i međunarodnom nivou, što je od izuzetne važnosti za sve nas, posebno na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi“, poručio je Raičević.

On je ocijenio da je NALAS pokazao svoju posvećenost kao pouzdan partner zemljama Balkana i Jugoistočne Europe na njihovom putu prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, posebno ističući saradnju sa međunarodnim organizacijama poput Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope i Komiteta regiona Evropske unije.

„Vjerujem da je NALAS možda jači i odlučniji nego ikad da ostvari svoju misiju i ciljeve. Slijedeći Strateški plan NALAS-a 2023-2027. nastavićemo da dajemo prioritet osnaživanju lokalnih vladinih asocijacija u Jugoistočnoj Europi, a koncentrisaćemo se na održivi razvoj, digitalizaciju javnih usluga, otpornost gradova, zeleni ekonomski rast i socijalnu inkluziju, što su sve važni prioriteti za nas na ovom prostoru“, rekao je Raičević.

Skupštinu NALAS-a pozdravio je ministar javne uprave Vlade Crne Gore Maraš Dukaj, poručujući da su Vlada i ministarstvo u potpunosti posvećeni razvoju lokalne samouprave, a da je decentralizacija glavni prioritet. On je naveo da je Ministarsto započelo izradu novog Zakona o lokalnoj samoupravi kojim će se unaprijediti decentralizacija i uvesti politipski model lokalne samouprave. Oštinama će se vratiti nadležnosti u oblasti obrazovanja i prostornog planiranja, a planirano je i unapređenje saradnje centralnih i lokalnih vlasti, međuopštinska i međunarodna saradnja.

„Veoma cijenim preporuke organizacije kao što je NALAS, a nadam se da ćemo imati podrđku i drugih međunarodnih asocijacija sa kojima Crna Gora ima odličnu saradnju na putu učlanjenja u Evropsku uniju“, poručio je ministar Dukaj.

Raičević je predsjedavanje preuzeo od dosadašnjeg predsjednika Mehmeta Ergun Turana, koji je istakao sve veću ulogu lokalnih vlasti u procesu integracije u EU.

„Naše lokalne vlade i asocijacije trebaju da budu prepoznate kao ključni strateški partneri u putovanju naših zemalja prema proširenju“, rekao je Turan.

Detalje rada NALAS-a u prethodnoj godini predstavio je izvršni direktor organizacije Kelmend Zajazi.

Gost Skupštine bio je Bernd Voringer, potpredsjednik Kongresa lokalnih lokalnih i regionalnih vlati Savjeta Evrope, koji je podsjetio da je ova institucija osnovala NALAS prije 20 godina sa uvjerenjem da su lokalnevlasti ključni faktor u građenju mira. On je poručio da sada, s obzirom na ukupnu situaciju u Evropi isvijetu, Kongres i NALAS više nego ikada treba da sarađuju.

Skup je pozdravio i prvi predsjednik NALAS-a Tarzan Milošević,koji je ocijenio da je ova organizacija ostvarila cilj svog osnivanja – da obezbijedi važnu podršku u unapređenju funkcionisanja lokalnih samouprava.

U okviru generalne skupštine NALAS-a sjutra će biti održan Forum lokalnih samouprava sa temom „Zelena agenda za Zapadni Balkan”, kao i samit „Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR