11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Regionalna direktorica UNICEF-a i ministar zdravlja posjetili porodilište u OB Cetinje

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Društvo

Comments 0

Regionalna direktorica UNICEF-a i ministar zdravlja posjetili porodilište u OB Cetinje

Autor: Antena M

  • Viber

„Kvalitetna antenatalna njega ključna je za zdrav početak života”, kazala je Ređina De Dominićis, regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju tokom posjete cetinjskom porodilištu.

Zajedno sa dr Vojislavom Šimunom, ministrom zdavlja Crne Gore, De Dominićis se srela s majkama, novorođenim bebama i zdravstvenim radnicima u porodilištu i iz prve ruke vidjela posvećenost Crne Gore poboljšanju kvaliteta zdravstvene njege majki i novorođenčadi, navode u saopštenju iz ministarstva zdravlja.

Tokom posjete, De Dominićis i dr Šimun razgovarali su o preporukama iz treće Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori. U tom izvještaju identifikovane su prilike za sprovođenje novih protokola njege majki i novorođenčadi, intenziviranje obuka za jačanje vještina zdravstvenih radnika u oblasti njege majki i novorođenčadi i poboljšavanje uslova u ustanovama, tako što će se, između ostalog, organizovati više individualnih soba za porođaje i reorganizovati bolnice kako bi postale po mjeri porodice.

„Želim da se osvrnem na odnos zaposlenih prema porodiljama koji odiše humanim, predanim i profesionalnim radom. Njihova solidarnost, predanost poslu i svakodnevni trud oko higijene prikriva velike nedostatke u ovoj bolnici, a to su neadaptirane prostorije, zastarjela aparatura i kreveti, nehumani uslovi za rad zaposlenih i boravak majke i bebe. Podrška majkama da ostvare blizak odnos pun ljubavi sa svojim bebama, dobar početak dojenja u najkraćem roku, kroz program baby friendly, moguć je samo uz potpunu adaptaciju ovog odjeljena”, kazala je majka Snežana Minić tokom razgovora o svom iskustvu u cetinjskom porodilištu s regionalnom direktorkom UNICEF-a Ređinom De Dominićis i ministrom zdravlja dr Vojislavom Šimunom.

Majka Anita Miketić govorila je o značaju baby friendly programa.

„Izuzetno se radujem baby friendly programu. Mislim da bebi puno znači da odmah bude uz majku, a naravno i majci. Takođe, moram da napomenem koliko je bitna uloga oca u prvim trenucima rođenja bebe. Njegovo prisustvo majci uliva sigurnost i daje snagu. Mnogi očevi to smatraju neprocjenjivim iskustvom”, kazala je Miketić.

UNICEF radi s partnerima širom svijeta kako bi svim bebama i majkama obezbijedio pristupačnu, visokokvalitetnu zdravstvenu zaštitu za vrijeme trudnoće, tokom i nakon porođaja.

„Zdrav početak života zavisi od pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj njezi za majke i bebe”, poručila je Ređina De Dominićis, regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju.

Unapređenje kvaliteta zaštite za sve majke i bebe, što je prije moguće i u skladu s međunarodnim standardima, prioritet je Ministarstva zdravlja Crne Gore.

„Zdravlje beba i majki i podsticajno okruženje u porodilištima, upravo po mjeri novorođenčadi i porodilja, naš je zajednički cilj koji smo riješeni da ostvarimo u narednom periodu. Iako je evidentno poboljšanje u odnosu na ranije izvještaje u ovoj oblasti, posljednja Procjena kvaliteta njege majki i novorođenčadi, koju je Ministarstvo zdravlja sprovelo uz podšku UNICEF-a, prepoznala je ključne oblasti koje treba poboljšati i dala preporuke da se kvalitet njege unaprijedi u svim ustanovama u Crnoj Gori. Zahvaljujem UNICEF-u koji je svoja ekspertska znanja nesebično podijelio sa crnogorskim zdravstvenim sistemom i doprinio unapređenju zdravstvene zaštite u ovoj oblasti”, rekao je ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, zaključuju u saopštenju iz ministarstva zdravlja.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR