11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poništena kao nezakonita odluka RTCG o imenovanju Raonića za generalnog direktora

Izvor: Pobjeda/Iva Mandić

Društvo

Comments 8

Poništena kao nezakonita odluka RTCG o imenovanju Raonića za generalnog direktora

Autor: Antena M

  • Viber

Osnovni sud u Podgorici donio presudu kojom je poništena kao nezakonita odluka RTCG o imenovanju generalnog direktora Borisa Raonića od 01.06.2023. godine, pa je naloženo navedenom javnom preduzeću da izvrši ponovno imenovanje generalnog direktora između prijavljenih kandidata, po uslovima javnog konkursa za imenovanje na tu funkciju na čelu RTCG od 17.06.2021. godine, u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, saopšteno je iz Osnovnog suda.

Odbačen je, dodaju, tužbeni zahtjev u dijelu u kojem je traženo da se izvrši ponovno imenovanje za generalnog direktora između preostalih kandidata, osim kandidata Borisa Raonića.

"Osnovni sud u Podgorici donio presudu kojom je poništena kao nezakonita odluka RTCG o imenovanju generalnog direktora Borisa Raonića od 01.06.2023. godine, pa je naloženo navedenom javnom preduzeću da izvrši ponovno imenovanje generalnog direktora između prijavljenih kandidata, po uslovima javnog konkursa za imenovanje na tu funkciju na čelu RTCG od 17.06.2021. godine, u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude. Odbačen je tužbeni zahtjev u dijelu u kojem je traženo da se izvrši ponovno imenovanje za generalnog direktora između preostalih kandidata, osim kandidata Borisa Raonića", navode u saopštenju.

U obrazloženju presude sud navodi da je prilikom donošenja navedene odluke tuženi bio dužan da cijeni činjenično stanje, koje proizilazi iz dokumentacije dostavljene od strane prijavljenih kandidata po predmetnom javnom konkursa prilikom prvog konkurisanja, te isklljučivo činjenično stanje koje je u odnosu na svakog od prijavljenih kandidata postojalo u vrijeme objavljivanja konkursa.

"U vrijeme objavljivanja predmetnog javnog konkursa Boris Raonić je, u vrijeme prijave na javni konkurs i imenovanja za generalnog direktora, bio član Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM), odnosno bio je javni funkcioner kojeg je imenovala Skupština Crne Gore, a što je u suprotnosti sa odredbom čl. 29 st. 1 tač. 2 Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizije Crne Gore. Tom odredbom je propisano da članovi Savjeta ne mogu biti lica koja bira, imenuje ili postavlja Predsjednik Crne Gore, Skupština i Vlada. Takođe, sud ukazuje i na odredbu čl. 50 st. 5 istog Zakona, kojom je propisano da za generalnog direktora RTCG ne može biti imenovano lice koje po ovom Zakonu ne može biti član Savjeta.

Isto činjenično stanje je bila osnova za donošenje pravosnažne presude ovog suda P.br. 3110/21 od 04.01.2023. godine, kada je poništena kao nezakonita prva odluka RTCG od 06.08.2021. godine, kojom je Raonić imenovan za generalnog direktora. Dakle, Boris Raonić je u vrijeme objavljivanja javnog konkursa bio u sukobu interesa koji mora biti ograničavajući faktor, pa uopšte po predmetnom javnom konkursu ne može biti imenovan za generalnog direktora RTCG. To što je Raonić dana 13.08.2021. godine, podnio ostavku na članstvo u SEAM je bez uticaja na drugačiju odluku suda, budući da je u vrijeme raspisivanja javnog konkursa od 17.06.2021. godine, bio na toj funkciji, imenovan od strane Skupštine Crne Gore, usljed čega nije mogao biti izabran na mjesto generalnog direktora RTCG. Predmetna odluka o imenovanju Raonića je nezakonita i zbog toga što ne sadrži valjano obrazloženje, to jest nisu navedeni kriterijumi koji su prevagnuli u korist izabranog kandidata, odnosno razlozi koji su opredijelili da se da podrška izabranom kandidatu", zaključili su u saopštenju.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

CEKLINJANIN

Znaci, isplacivao zarade i varijabile na koje tek on nema pravo jer je odavno nezakonito na tom polozaju! Uhapsiti ga na licu mjesta! A za Belveder i izvjestavanje..tek ce mu se suditi ali polako..doci ce i ovo na red!

Neka čoče

Vala je ovaj sudija opravio ovu presudu svaka mu čast!

i_naravno

- da se ponište sve odluke koje je lažni direktor donio u "mandatu" koji mu nije pripadao, - da se sankcioniše za izvještaj s Belvedera, i nepočinstva u plasiranju nedostojnosti s javnog kanala, - da se iskontrolišu finansijske "nagrade" miljenicima...etc, etc...