23 °

max 23 ° / min 11 °

Ponedjeljak

13.05.

23° / 11°

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pljevlja: Mural o zagrljaju dvije srpske Kraljevine

Izvor: Opština Pljevlja

Društvo

Comments 5

Pljevlja: Mural o zagrljaju dvije srpske Kraljevine

Izvor: RTV pljevlja

Autor: Antena M

  • Viber

Fasadu na zgradi „Borova“, u centru Pljevalja od danas krasi novoiscrtani mural sa stihovima pjesme „Pljevlja moja, vesel’te se”, autora Dimitrija Jevtovića Polimca. Mural su oslikali akademski umjetnici Tamara Osmajlić i Stefan Stojanović iz Vranja, navodi lokalni javni emiter.

Jevtović je pomenutu pjesmu napisao 1912. Pjesma je objavljena u „Cetinjskom vjesniku” 23. novembra iste godine. Kroz stihove Jevtović je prikazao susret Vojske Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore u Pljevljima, odnosno kako kaže pjesnik zagrljaj dvije srpske Kraljevine. 

Polimac je bio vajar i slikar, dugogodišnji nacionalni i prosvjetni radnik, rezervni oficir srpske vojske, učesnik prvog balkanskog i evropskog rata, solunski borac, ratni dopisnik Treće srpske armije. Prvi put u prosvjeti postavljen je 1909. godine, kao nastavnik crtanja i pjevanja Gimnazije i Devojačke škole u Pljevljima, saopšteno je iz kabineta predsjednika opštine Pljevlja.

Za predsjednika Nevladine organizacije "Husein Paša" Denijala Geljića “uprava Opštine Pljevlja i dalje nastavlja sa pravljenjem prividne slike jednonacionalnog srpskog grada”.

“Nismo razočarani jer nikada nismo ni bili očarani ljudima poput današnjeg rukovodstva naše Opštine. Znamo da ih ne možemo naučiti ni ponašanju, ni kulturi, jer šta god mi njima govorili je kao da sipamo vodu u šupalj bidon. Kad je bidon šupalj, treba ga zamjeniti. Međutim, oglašavamo se iz jednog jedinog razloga: da se zna da ne pristajemo na satiranje činjenica da je ovaj grad višenacionalni i da je u njemu dobrodošlo samo ono što je svačije. Pjesma kao pjesma nama ne bi smetala ni u kakvoj zbirci pjesama ili časopisu, jer je to odraz umjetnosti i kulture jednog pjesnika iz jednog naroda. Međutim, jako nas zabrinjava momenat kada se kao mural oslikava baš pjesma koja podstiče na stvaranje Velike Srbije. Nimalo naivni, svjesni smo da je ovo samo jedna u nizu satisfakcija za podizanje svjesti nekih ideologija koje nemaju baš čojstvenu povijest. Nama kao organizaciji je zadatak da afirmišemo kulturnu baštinu Bošnjaka u ovom gradu, ali da bi mogli ostvarivati taj osnivni cilj, ovaj grad se mora i predstaviti onakav kakav jeste : grad u kojem živi i dobar procenat Bošnjaka”, naveo je Geljić u reagovanju

On se nada da će mural biti prepoznat kao zla namjera nekih zlih ljudi koje je zapalo neko zlo vrijeme.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

XXL

Sve ovo je jos i dobro, trobojke, murali i sl. Sve dok ne pocnu davati imena ulicama po cetnickim vojvodama, djeneralima i koljacima i dok ne okace crnu zastavu sa lobanjom i ukrstenim kostima na zgradu opstine. A kako su krenuli izgleda da ce i to brzo ovde doci...

Sanja

I radnike za mural mora da uvozi.Traži se HRABAR koji će ovo da prekreči!

Ivangrad

Kako su Pljevljaci fino nakitili biografiju Mita Polimca, kako je upamcen u Beranama. Zaboravili su da je taj stihoklepac, zbog saradnje sa okupatorima u 2.WW, proglasen za narodnog neprijatelja.