31 °

max 31 ° / min 19 °

Ponedjeljak

17.06.

31° / 19°

Utorak

18.06.

31° / 20°

Srijeda

19.06.

33° / 21°

Četvrtak

20.06.

34° / 23°

Petak

21.06.

34° / 24°

Subota

22.06.

34° / 24°

Nedjelja

23.06.

31° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Donesena Rezolucija o genocidu u Srebrenici iskorak svijeta u pravom smjeru

Društvo

Comments 0
Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća poručio

Donesena Rezolucija o genocidu u Srebrenici iskorak svijeta u pravom smjeru

Autor: Antena M

  • Viber

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća, koji okuplja bošnjačka vijeća i organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i bošnjačke predstavnike u Konsultativnom vijeću zajednica Kosova, izražava zahvalnost Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja je na sjednici održanoj 23. maja usvojila Rezoluciju o sjećanju na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici,  11. jula 1995. godine.

"Posebnu zahvalnost izražavamo državama, njih 84, koje su glasale za Rezoluciju, te ćemo u narednom periodu sa vladinim i nevladinim organizacijama ovih država osnažiti  saradnju kako bi Rezolucija zaživjela u praksi kroz različite programske i projektne aktivnosti

Podsjećamo da su gotovo sve vlade 68 država koje su glasale „suzdržano“ jasno izkazale stav da je genocid izvršen u Srebrenici, ali i svjesni da se ovakvim načinom glasanja zastupao interes tih država u kontekstu aktuelnih geo-strateških i geo-političkih dešavanja u svijetu, te stoga ne treba odustajati od razgovora i susreta kako bi se društvima u tim državama objasnila suština donesene Rezolucije i njene dugoročne posljedice i učinci. Svakako, radi korektnosti a zbog pravila glasanja i odlučivanja u Generalnoj skupštini UN, treba znati da su države koje su glasale sudržano,  konačnici,  ipak dale podršku usvajanju Rezolucije, jer da su glasale protiv, a što su mogle, Rezolucija ne bi bila usvojena", navodi se u saopoštenju.

Kako dodaju, dužni su prema bošnjačkim žrtvama genocida u Sigurnoj zoni UN Srebrenici i prema istorijskom kontekstu izraziti duboko razočarenje prema 19 državnih vlada čiji su ambasadori u UN-u glasali protiv Rezolucije iako su, na isti način i pod istim okolnostima, bile upoznate sa nepobitnim dokazima, činjenicama i pravosnažnim presudama za zločin genocida.

"Nužno je napomenuti da su pravosnažne presude za zločin genocida od strane UN sudova donesene na osnovu nepobitnih i relevantnih dokumenata, validnih činjenica, materijalnih dokaza, relevantnih svjedočenja, naučno i pravno verficiranih stručnih analiza, forenzičnih potvrđivanja i na koncu tijelima (a negdje i samo dijelovima skeletnih ostataka) 8372 žrtve genocida. 

Srpsko rukovodstvo   i predsjednik  Vučić, imali su priliku da podrškom Rezoluciji napravi jasnu  distancu prema zločinačkoj i genocidnoj politici  režima iz devedestih godina, međutim oni to nisu uradili, već su svojim postupcima radili sve da ne dođe do usvajanja Rezolucije. To se ne može drugačije objasniti sem da aktuelna srbijanska vlast (o)staje na strani onih koji su bili akteri velikodržavnog  projekta i agresije na BiH, tokom koje je počinjen genocid. Propaganda iz Srbije i entiteta RS iz BIH kojom  žele predstaviti da neko srpski  narod ovom Rezolucijom proglašava „genocidnim“ jeste sramna, podla i najstrašnija osmišljena fabricirana  neistina sa kojom je suočena Srbija i srpski narod u državama regiona Zapadnog Balkana", navode u saopštenju.

Imajući u vidu da se Srebrenica nalazi u sastavu entiteta RS u BIH smatraju nužnim zahtjevati od institucija BIH, OHR-a i PIC-a da odmah i bez odlaganja pruže svu neophodnu zaštitu Bošnjacima u Podrinju i hitno sankcionišu politike koje negiraju genocid i slave presuđene ratne zločince.

"Istovremeno želimo jasno istaći da je veliki broj organizacija civilnog društva, predstavnika političkih opozicionih stranaka, društvenih aktivista iz svih slojeva srbijanskog društva, odbranio civilizacijske vrijednosti, glasno i jasno zahtjevajući da i Srbija glasa za Rezoluciju, odbacujući nečasnu zločinačku politiku iz devedesetih godina kao tamnu mrlju svoje prošlosti, zatražio oproštaj od žrtava genocida i uputio jasnu poruku svijetu da zločinački režim to nije uradio u ime srpskog naroda i srpske države, kako se to želi predstaviti od aktuelnih vlasti Srbije i entiteta RS.

Radi domaće i međunarodne javnosti želimo podcrtati da je genocid počinjen u Sigurnoj zoni UN-a Srebrenici jula 1995. godine počinjen ne samo nad Bošnjacima  iz općine Srebrenica, već je počinjen nad Bošnjacima koji su se u julu 1995. godine zatekli na teritoriji Sigurne zone UN Srebrenica, a prethodno su protjerani iz općina Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Milići, Han Pijesak itd (područje 14 podrinjskih općina), pa se sasvim precizno može reći da je genocid izvršen nad Bošnjacima Sigurne zone UN-a  Srebrenica - genocid izvršen nad Bošnjacima sa područja Podrinja", navode u saopštenju.

Kako dodaju, usvojena Rezolucija nema pravni, koliko ima istorijski i kulturološki karakter pa je stoga u tom kontekstu treba i posmatrati.

"Aktivnosti bošnjačkih vijeća biće usmjerene ka memorijalizaciji sjećanja na žrtve genocida, posebno sa aspekta organiziranja različitih projektih aktivnosti i nužnim obrazovnim programima u školskim sistemima naših država. Posebne aktivnosti biće usmjerene na borbu protiv negatora genocida i onih koji glorificiraju ratne zločince koji su i najodgovorniji na počinjeni genocid.

Bošnjaci u svim država regiona, u kojima kao autohtoni narod žive, rade i djeluju, zajedno sa svojim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini, biće faktor stabilizacije, integracije i unapređenja zaštite ljudskih prava i sloboda svakoga građanina bez obzira kojoj nacionalnoj ili vjerskoj grupi pripadaju. Izgradnje država u kojima živimo trebaju biti utemeljene na bogatstvima u različitostima, a društva zajedničkih vrijednosti cilj kojim težimo. Usvojena Rezolucija jeste važan međunarodni dokument koji nas ohrabruje i podržava u našem cilju", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR