27 °

max 30 ° / min 22 °

Ponedjeljak

13.07.

30° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 17°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

28° / 21°

Nedjelja

19.07.

30° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Martinović i Perović puštene na slobodu

Hronika

Comments 0

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Martinović i Perović puštene na slobodu

Načelnica Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislava Beba Martinović i bivša sekretarka Ministarstva finansija Marina Perović puštene su da se brane sa slobode nakon što je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici ukinuo rješenje o zadržavanju do 72 sata koje je u četvrtak donijelo Specijalno tužilaštvo.

Dan ranije na slobodu je puštena i poreska inspektorka Nevenka Đurović.

Osim u slučaju Đurović, Martinović i Perović sudija za istrage Višeg suda u Podgorici u petak je ukinuo još jedno rješenje o zadržavanju za još tri osobe kojima su stavljene lisice na ruke u četvrtak.

"Sudija za istrage je primio ukupno četri žalbe na zadržavanje. U sva četri slučaja je ukinuo rješenje o zadržavanju do 72 satat i predmete vratio specijalnom tužilaštvu na ponovno postupanje i odlučivanje", saopšteno je Pobjedi iz Višeg suda.

Martinović, Đurović i Perović su uhapšene u četvrtak sa još četri osobe u nastavku akcije "Klap" zbog sumnje da su pripadnici kriminalne organizacije čiji su članovi zloupotrebom položaja i falsifikovanjem isprava oštetila državni budžet za 3.500.000 eura.

Lisice na ruke u četvrtak su stavljene Rajki Simonović, rukovodiocu odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave u Podgorici, i savjetniku u Ministarstvu finansija Draganu Vujoševiću.

U okviru ove akcije uhapšeni su i Refad Kolić, osnivač i izvršni direktor preduzeća "Braća Kolić" i "Migi" iz Bijelog Polja, Tamara Kovačević, osnivač i izvršna direktorka kompanije ,,Trend trade“ iz Podgorice kao i odgovorno lice podgoričke kompanije "Okov" Bojan Rašović.

Svima je nakon saslušanja u tužilaštvu, osim Tamari Kovačević određeno zadržavanje do 72 sata.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je i pet službenika Poreske uprave u Podgorici i šest odgovornih lica u pravnim licima

Shodno Zakonu o krivičnoj odgovornosti pravnih lica, istom krivičnom prijavom obuhvaćene su i kompanije: "Braća Kolić" i "Migi" iz Bijelog Polja i "Trend trade" iz Podgorice.

Aktuelni i bivši visokopozicionirani službenici Poreske uprave i Ministarstva finansija su, kako se osnovano sumnja, zajedno sa odgovornim osobama u kompanijama koje su pod istragom osnovali kriminalnu organizaciju kako bi zloupotrebom položaja i falsifikovanjem izvještaja ostvarili imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita.

"Na ovaj način, osumnjičeni su od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine budžetu Crne Gore pričinili štetu u iznosu većem od 3,5 miliona eura", navodi se u saopštenju policije.

Podsjećamo da su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja početkom maja prošle godine u dvije akcije kodnog naziva "Klap" uhapsili ukupno 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetile za pet miliona eura.

Preduzeća čiji su vlasnici Ivan Vuković, Dragoslav Lakić, Radomir Karadžić i sa njima povezana lica su, u posljednjih pet godina, kako se sumnja, omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla više od 20.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili 5.000.000 eura štete budžetu.

Nekoliko mjeseci kasnije, u avgustu prošle godine, ponovo je uhapšen ovlašćeni zastupnik kompanija "A Cop", "A Cop MNE" i "PS gradnja" Bojan Petričević. Lisice na ruke su stavljene i vlasniku kompanije "Viner co" Saša Jokić. Oni su tada označeni kao organizatori četrnaestočlane grupe koja je preko devet firmi utajom poreza i prevarom oštetila državnu kasu za oko četiri miliona eura.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR