11 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Razbijen još jedan narko-klan čiji su organizatori i pripadnici Crnogorci

Hronika

Tag Video
Comments 1

Razbijen još jedan narko-klan čiji su organizatori i pripadnici Crnogorci

Autor: Antena M

  • Viber
Zaplijenjeno 840kg kokaina u Portugalu!

Na zajedničkoj pres konferenciji Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva povodom realizacije predmeta međunarodnog karaktera koji se odnosi na krijumčarenje opojnih droga, kao i procesuiranja kriminalne organizacije za koju se sumnja da je vršila krivična djela utaje poreza.

Konferenciju možete pogledati u video linku ispod.

Kako je saopšteno na konferenciji, realizacija predmeta počela je prije tri godine.

''Crnogorski nadležni organi u akciji su intenzivno sarađivali sa policijama Portugala, Austrije, Srbije, Hrvatske i Francusje. Osim toga veliku ulogu u svemu je imao i Europol gdje su se održavali i operativni sastanci o predmetu. Nakon toga je odlučivano koji su sljedeći koraci koji će se preduzimati za rad na predmetu. Juče je predmet realizovan, a rezultati pokazuju da postoji osnovana sumnja da je formirana kriminalna organizacija koja broji 13 članova od kojih su dva organizatori. Zahvaljujući ovoj akciji došlo je do zapljene velike količine kokaina uportugalskom gradu Horto'', saopšteno je na konferenciji.

Pripadnici i organizatori su državljani Crne Gore, a osim toga, podaci ukazuju na to da su ostali članovi koji su za sada neidentifikovani državljani Srbije i Hrvatske.

Ova kriminalna organzacija djelovala je u mnogim zemljama, najviše u Crnoj Gori, a zatim u Austriji, Portugalu, Francuskoj i na Karispkim ostvrima.

Cilj ove organizacije je bio krijumčarenje velike količine narkotika iz Južne Amerike u zemlje Evrope, kazala je specijalna tužiteljka Mira Samardžić.

''Tokom istrage saznajemo da jedan kilogram kokaina u Južnoj Americi košta 5 do 6 hiljada eura, a cijena tog istog kilograma u Evropi je 30 do 40.000 eura. Takođe, podaci koje smo prikupili ukazuju na činjenicu da je svaki pripadnik ove grupe imao svoju ulogu i zadatak, a akcije su realizovane tako što su brodovima, katamaranom ili jahtama prevožene velike količine kokaina od Južne Amerike do Evrope. Za kupovinu tih brodova korišćeni su falsifikovani pasoši, organizatori su uglavnom imali zadatak da finansiraju i organizuju te kriminalne aktivnosti'', kazala je ona.

U ovoj organizaciji angaživani su i pomorci koji su vršili prenos velike količine kokaina.

''Ova kriminalna organizacija je izvršila prenos 840 kg kokaina. Ja neću saopštavati imena članova kriminalne organizacije, juče je uhapšeno 6 osoba, a sedam ih nije dostupno nadležnim organim aodnosno nijesu na teritoriji Crne Gore. Prilikom zapljene kokaina u Portugalu uhapšene su četiri osobe, dvije žene su puštene na slobodu, a protiv dvije osobe je u fazi krivični postupak u toj zemlji'', kazala je ona.

Kako je objasnio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, upitan da li je ova kriminalna organizacija ogranak neke od već poznatih u Crnoj Gori, ovaj posao nije mogla da uradi sama bilo koja kriminalna organizacija.

''Pošto se radi o ozbiljnim količinama droge i ozbiljnom kvalitetu, a znamo i da je u pitanju velika razdaljina i morski put, nije mogla sama jedna kriminalna organizacija to da uradi već je morala da postoji saradnja više organizacija. To je jedna uvezana cjelina sa organizacijama koje su poznate vama a i u svijetu'', objasnio je Katnić.

Dodala je da imaju dokaze koji ukazuju na to da je jedan od pripadnika ove kriminalne organizacije učestvovao u prenosu pet i po tona kokaina koji je prije nekoliko dana zaplijenjen na Arubi. U toj akciji je uhapšeno 11 državljana Crne Gore.

Kako je navela, tamošnji nadležni su od crnogorskih organa mailom tražili da Crna Gora preuzme krivično gonjenje tih 11 osoba.

''To je bilo prije nekoliko dana. Mi ćemo zatražiti te dokaze, razmotriti ih i odlučiti da li da preuzmemo gonjenje ili ne'', kazala je Samardžić.

Realizovana i akcija "Bora"

na konferenciji je saopšteno da je zahvaljujući saradnji policije i Tužilaštva pokrenuta istraga protiv 23 fizička i 3 pravna lica zbog stvaranja kriminalne organizacije i krivičnog djela utaja poreza i doprinosa.

''Ova akcija realizovana je na sličan način kao i akcije Vardar i Klap koji su prethodnom periodu. Od ukupno 23 fizička lica, 18 osoba je uhapšeno, a četvoro je za sada nedostupni nadležnim organima, dok je jedna osoba već prethodno pritvorena zbog drugog predmeta. Za svih 18 produžen je pritvor. Pojasnila bih da se radi o kriminalnoj organizaciji čiji su pripadnici postali i državljani Albanije, BiH i Srbije kao i fizička lica sa teritorije Crne Gore'', kazala je tužiteljka Lidija Mitrović.

Cilj ove organizacije je bio da stvori veliki broj pravnih lica čiji cilj ne bi bio da se bave stvarnom djelatnošću i njihov zadatak bi bio izdavanje fiktivnih faktura za druga pravna lica koja bi uplaćivala velike količine novca ovim fiktivnim firmama.

Šteta načinjena budžetu u ovoj akciji je oko 2 i po miliina eura.

Katnić: Većina pripadnika kriminalnih organizacija državljani CG, problem kojim svi treba da se pozabave

Govoreći o predmetima glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da je veliku ulogu u razbijanju velikih kriminalnih organizacija ima obuka kadra kao i saradnja sa stranim službama.

''Nezamjenjivu podršku dobili smo od američke DEA, ali i od evropskih službi. Nažalost vidimo da je većina pripadnika ove ali i drugih kriminalnih grupa državljana Crne Gore što je zabrinjavajuće. Smatram da time treba da se pozavabave šire i podrobnije sve strukture države Crne Gore. Vidite da smo već do sada procesuirali 35 članova kriminalnih grupa, to nije zapamćeno u mnogo većim državama'', kazao je Katnić.

Katnić je kazao da je policija sinoć, ali da će i u narednim danima spriječiti izvršenje novih najtežih krivičnih djela.

''Konačno je naš sistem sjajno uvezan, što se i vidi na rezultatima'', dodao je.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sasa

Sdt ima najbolje rezultate i zato bodu oči drugima