7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SDT dalo saglasnost za prihvatanje jemstva Ljuba Bigovića

Izvor: Pobjeda

Hronika

Comments 0

SDT dalo saglasnost za prihvatanje jemstva Ljuba Bigovića

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Specijalno tužilaštvo dalo je saglasnost Višem sudu u Podgorici da se prihvati jemstvo u ukupnom iznosu od 848.000 eura koji je pritvorenik Ljubo Bigović ponudio za ukidanje pritvora, kazali su iz Višeg suda.

Bigovića pored Saše Borete, Ljuba Vujadinovića i Milana Čile Šćekića terete za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

"Optuženi je na ime jemstva ponudio stavljenje hipoteke na nepokretnosti čija je vrijednost 508.000 eura i 340.000 eura", precizirala je savjetnik za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović.

Pored novčanog iznosa i hipoteke, SDT je dalo i saglasnst da se Bigoviću odrede mjere nadzora: zabrana napuštanja stana, zabrana napuštanja mjesta boravišta, obaveza povremenog javljanja državnom organu i privremeno oduzimanje putnih isprava. 

Prema pisanju medija, Bigovića su prije nekoliko mjeseci na zahtjev suda u Istražnom zatvoru posjetili vještaci medicinske struke koji su konstatovali da ovaj pritvorenik treba da bude pušten na kućno liječenje.

Kako je ranije objavljeno na sajtu suda, a prenijeli mediji, navedeno je da je taj Baranin uhapšen 16. februara 2006. pod sumnjom za zločinačko udruživanje, iznudu i pomaganje u izvršenju teškog ubistva. Bigović tvrdi da mu neke odluke o produženju pritvora nijesu dostavljane, da neke nijesu razmatrane, nije uvažavano njegovo narušeno zdravstveno stanje, da su nezadovoljavajući uslovi u kojima boravi.

Takođe je konstatovano da je Bigović morao da kupuje vrlo skupe ljekove, kao i da je za liječenje u Institutu za rehabilitaciju u Igalu, gdje je boravio nekoliko mjeseci tokom 2015. godine, morao da plati 10.673,60 eura.

Ljubo Bigović tužio je prije nekoliko godina državu Evropskom sudu za ljudska prava u Francuskoj zbog navodno nezakonitog produžavanja pritvora i neadekvatnog liječenja u spuškom zatvoru.

On je tvrdio da mu je Crna Gora povrijedila prava garantovana Konvencijom o ljudskim pravima, i to članovima 3,5 i 6, koji se odnose na zabranu mučenja, pravo na slobodu i sigurnost i pravo na pošteno suđenje.

Vrhovni sud je u decembru prošle godine ukinuo presudu Apelacionog suda od 20. februara 2015. godine kojom su Boreta, Bigović, Vujadinović i Šćekić osuđeni na po 30 godina zatvora zbog ubistva Šćekića i predmet vratio na ponovno suđenje.

Odluci Vrhovnog suda prethodila je odluka sudija Ustavnog suda koje su usvojile žalbu odbrane osuđenih, jer je ocijenjeno da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u dijelu koji se odnosi na pribavljanje i kvalitet korišćenog dokaza zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića i prava na odbranu.

Međutim, početak ponovnog suđenja pred Apelacionim sudom je odgođen na neodređeno vrijeme na zahtjev optuženog Borete za izuzeće sudija Seke Piletić i Zorana Smolovića, kao i predsjednika Apelacionog suda Mušike Dujovića.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR