13 °

max 25 ° / min 13 °

Nedjelja

09.05.

25° / 13°

Ponedjeljak

10.05.

26° / 12°

Utorak

11.05.

27° / 12°

Srijeda

12.05.

21° / 14°

Četvrtak

13.05.

18° / 13°

Petak

14.05.

22° / 13°

Subota

15.05.

26° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Saslušani Jelušić i bivši direktor, na spisku više osoba

Izvor: Pobjeda/Foto: Dobrilo Malidžan

Hronika

Comments 0

Saslušani Jelušić i bivši direktor, na spisku više osoba

Izvor: pobjeda.me

Autor: Antena M

  • Viber

Direktor Morskog dobra Predrag Jelušić i bivši direktor tog preduzeća Rajko Barović, Boro Lazović, Selim Resulbegović privedeni su juče na saslušanje po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i omogućili da se državno zemljište u zoni Morskog dobra prevede u privatno, piše Pobjeda. 

U SDT su povodom ovog slučaja pozvani i bivši predsjednik Upravnog odbora tog preduzeća Aleksandar Tičić, Ivan Kalezić, Đuro Marić, Aleksandra Ivanović-Kalezić, Rajko Mihović, Ljubomirka Vidović, Zorica Šarenac.

SDT ih sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, a privedeni su u nastavku akcije u kojoj je krajem decembra 2020. uhapšen direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

Barović je za direktora JPMD naimenovan 2004. godine, a prije toga je radio kao savjetnik i pomoćnik direktora preduzeća.

Vlada Crne Gore je 27. avgusta 2015. razriješila dužnosti Barovića koji je prethodno podnio ostavku nakon što se nagodio sa tužilaštvom i platio sedam hiljada eura, kako ga ne bi krivično gonili, piše Pobjeda. 

Tužilaštvo ga je, prema tadašnjim navodima medija, teretilo za nezakonit uticaj na tendersku komisiju koja je odlučivala o zakupu plaža.

On je, shodno nagodbi, uplatio po tri hiljade eura Dječijem domu "Mladost" Bijela i Resursnom centru za djecu i mlade Podgorica i hiljadu eura Domu starih "Grabovac" Risan.

Kako je Pobjeda pisala protekle sedmice, istražitelji su ustanovili da je bilo više slučajeva zloupotreba, kada se jedna katastarska parcela koja ima građevinsku dozvolu, uz prethodne nezakonite izmjene broja parcele u katastru, prodavala stranim državljanima iako se radilo o državnom zemljištu u zoni Morskog dobra.

Tako su stranci kupovali zemljište na "pjeni od mora" iako to nije bilo moguće, jer se radilo o državnoj imovini bez prava otuđenja. Sada su pod lupom tužilaštva sudije koje su, kako se sumnja, donosile nezakonite odluke o uknjižbi državnog zemljišta.

Specijalno državno tužilaštvo provjerava koja su zemljišta u zoni Morskog dobra dospjela u posjed pojedinaca i ko je sve odgovoran za odobravanje nelegalnih poslova.

Zbog nezakonitih sudskih odluka o uknjižbi u zoni Morskog dobra 20. januara saslušana je sutkinja kotorskog Osnovnog suda Marija Bilafer.

Ona je privedena po nalogu specijalnog tužioca zbog sumnje da je donosila nezakonite sudske odluke u korist osnivača hercegnovske kompanije "Navar" Branka Zgradića, koji je uhapšen nekoliko dana prije sutkinje.

On je nakon toga priveden sudiji za istrage koji ga je pustio da se brani sa slobode, ali je tužilaštvo uložilo žalbu na takvu odluku koja je usvojena i određen mu je pritvor do 30 dana.

Zgradića, osnivača i vlasnika kompanije "Navar", SDT tereti da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja putem pomaganja u produženom trajanju i krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Zgradić je poznat kao ugledni bokeljski privrednik, osnivač i vlasnik malog brodogradilišta "Navar" u Bonićima.

Prije hapšenja Zgradića i Bilafer, inspektori su uhapsili direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i Anu Lakićević-Grdinić 23. decembra po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije koja je nelegalno upisala u katastar kuću u tivatskom naselju Bogišići.

Kovačevića terete za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju.

Hapšenje direktora i visokopozicioniranih službenika Uprave za nekretnine uslijedilo je nakon što je okončan izviđaj po krivičnoj prijavi Aleksandra Gazivode, koju je podnio Specijalnom tužilaštvu početkom jula ove godine.

Kako je Pobjeda pisala, Gazivoda je nezakonite uknjižbe objekta "na pjeni od mora" odlučio da prijavi SDT-u kada je uvidio da tivatski katastar ne postupa ni po jednom rješenju drugostepenog organa (Ministarstva finansija).

Oni su, prema informacijama lista, osumnjičeni da su prevarom, u vlasništvo Kovačevićevog sina Danka upisali vrijednu kuću sagrađenu na morskoj obali u Tivtu.

Nekoliko dana nakon hapšenja direktora Uprave za nekretnine, uhapšen je i njegov sin Danko Kovačević zbog sumnje da je sa ocem oformio kriminalnu organizaciju radi nezakonite uknjižbe nelegalno sagrađenog objekta.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović komentarisao je akciju SDT-a na svom Tviter nalogu.

"Uhapšen direktor Morskog dobra Predrag Jelušić, zajedno sa Aleksandrom Tičićem, Rajkom Barovićem i drugim bivšim i sadašnjim funkcionerima tog javnog preduzeća! Bez obzira na sve prepreke, odlučna borba protiv korupcije se nastavlja", napisao je on na Tviteru.

SDT kao ni policija o ovom slučaju nijesu se još oglasili.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR