10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Katnić: Na Abazovića vrše pritisak DF i kriminalne strukture - imam dokaze za to

Hronika

Comments 0

Katnić: Na Abazovića vrše pritisak DF i kriminalne strukture - imam dokaze za to

Autor: Antena M

  • Viber

Tužiteljka Lidija Vukčević prezentovala je slučaj HTP Boka.

"Nakon sprovedenog izviđaja, SDT je pokrenulo krivični postupak protiv B.D., P.M., B.B., i B.B., zbog krivičnog djela pranja novca. Proizilazi sumnja da su u HN i Podgorici, kao odgovorna lica Vektra Boka, u namjeri pribavljanja protivpravne koristi, sredstva Vektre Boka koristili protivno njenoj namjeni, pa su na njegovu štetu pribavili višemilionsku imovinsku korist", kazala je ona.

SDT podiglo 18 optužnica i jedan optužni prijedlog protiv 102 fizička i 11 pravnih lica

Jovanka Krunić, stručna savjetnica za finansije, prezentovala je rad SDT-a od januara do septembra ove godine.

"SDT je donijelo 19 naredbi u sprovođenju istraga i jednu naredbu o proširenju istrage protiv 131 fizičkog i 18 pravnih lica.

SDT je podiglo 18 optužnica i jedan optužni prijedlog protiv 102 fizička i 11 pravnih lica.

SDT je donijelo naredbu o pokretanju finansijske istrage u 10 predmeta protov 58 fizičkih lica i dva pravna lica."

Sumnja se da je kriminalna organizacija planirala ubistva tužilaca

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je da SDT sprovodi istragu protiv vise osoba zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne oranizacije.

Turković je rekao da su tokom istrage pokrenute protiv grupe Stefana Đukića i Emila Tuzovića došli do dokaza da su članovi te kriminalne grupe postali i vojnik Vojske Crne Gore A.S. i još jedna osoba B.P.

Riječ je, kako su naveli o oko  19 hiljada eura koje su prenešeni Kosova do Podgorice. Član kome je prenio novac je za sada neidentifikovan.

Kako je naveo, on je koristio svoj položaj i informisao kriminalnu organizaciju o kretanjima glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnić.

"A sve u cilju realizacije plana koji je podrazumijevao lišenje života glavnog specijalnog tužioca. Lice je davalo informacije o stanju borbenih sredstava Vojske CG", kazao je on.

Turković je naveo da se radi o kriminalnoj organizaciji sa vrlo izraženim hijerarhijskim ustrojstvom.

"Ova kriminalna organizacija je u sebe involvirala i pripadnike bezbjednosnog sektora.

Ona je raspolagala oružjem i ekaplozivnim sredstvima velike razorne moći.

Sve ukazuje na osnovanu sumnju da je ova kriminalna organizacija imala za cilj lišenje života tužilaca SDT-a i glavnog specijalnog tužioca Katnića, kao i Čađenovića, Lazovića i Đokovića, a sve kako bi se došlo do oslobađanja krivične odgovornosti koja se pred nadležnim državnim organima vode protiv tih lica.

Jedan dio okrivljenih je u bjekstvu. Dvojica od organizatora su na teritoriji druge zemlje, dok se šest lica nalazi u pritvoru. U daljem toku istrage nastavićemo da preduzimamo radnje u pravcu dokazivanja identiteta ostalih pripadnik organizacije", naveo je Turković.

Odgovarajući na pitanje novinara, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da je službenik uhapšen i da je trenutno u pritvoru.

Novinare zanimao odlazak na Cetinje, zapljena kokaina,navodna večera sa vlasnikom Vijesti...

Katnića su pitali i za njegov odlazak na Cetinje.

"Ja kao glavni specijalni tužilac mogu da se nađem gdje god je to potrebno na teritoriji CG. Poznato vam je da je VDT odredio dežurstva i posebna tužilaštva koja će djelovati 24 sata i da je za mene bilo određeno da sa tri tužioca i policijskim timom djelujemo u pravcu koje nam je određeno Ustavom i zakonom. Ispitujemo iz tih događaja da li postoje krivična djela koja su u nadležnosti SDT-a. Ispitujemo da li je neko od učesnika počinio neko od tih krivičnih djela", naveo je Katnić.

Novinare su zanimale i novine u istrazi kad je posrijedi zapljena kokaina.

"Ingormacije koje sada imamo je da je droga došla sa drugog kontinenta. Mi radimo na otkrivanju kriminalnih grupa i njihovih planova, sprečavanju izvršenja krivičnih djela.

Mi nijesmo bili obaviješteni u trenutku kada su partnerske službe obavijestile naše državne organe.

Podatke koje smo mi imali i koje smo dobili - vjerujem da bismo otkrili još pripadnika kriminalne organizacije. Za sada su otkrivena dva lica.

Naši pripadnici su bili obaviješteni u jednoj fazi. Vjerujem da se moglp efikasnije djelovati nego i ovo je dobro.

Sigurno je da je cilj partnerskih službi da se otkrije čitava kriminalna organizacija. Vjerujem da sad policija ozbiljno radi i da će ovo biti naknadno postignuto. Važno je da je količina ogromna zaplijenjena i da droga nije došla do građana", naveo je glavni specijalni tužilac.

Novinare je zanimalo i da li je tačno da je organizovao tajnu večeru sa vlasnikom Vijesti u svom domu.

"Ozbiljno mi ugrožava bezbjednost priča o vili. Kod mene, u tu kuću, nikad nije došao ni urednik Ivanović ni vlasnik Vijesti. To je netačna informacija".

Katnić: Abazović mi kao brat, na njega pritisak vrše DF i kriminalne strukture

Upitan da prokometariše sve česće optužbe koje stižu iz dijela vladajuće većine na račun bliskog odnosa sa Abazovicem, Katnić je kazao da imaju bratski odnos ali da im je pristup poslu drugačiji.

"Izvinjavam se zbog svega što se desilo na Cetinju. Njegovu majku doživljavam kao svoju, a njega kao brata. On je dao bezrezervnu podršku SDT-u, i na njega je vršen pritisak i iz kriminalnih struktura – za šta imam dokaze. Ja njega razumijem, on je mlad čovjek i nije do ove mjere iskusio ovu školu, i očigledno je pao pod pritisak – jer na njega pritisak vrše i DF i kriminalne strukture. Vjerujem da će odoljeti pritiscima", kazao je Katnić.

On je istakao da nikoga ne brine da je ukidanje SDT-a bio uslov da kriminalne grupe daju zeleno svjetlo da se liše slobode on i Čađenović.

"Planirano je da se SDT ukine 18. februara, a mene su planirali da ubiju 21., to nikoga ne brine", kazao je on.

Iz Uprave polciije njegovom obezbjeđenju su povodom njegovog boravka na Cetinje stigla pitanja, kada i kako su pošli, kako su prošli bardikade u Prijestonici. On je kazao da će zbog tog pritiska, od ponedjlka direktoru UP Zoranu Brđaninu vratiti obzbjeđenje na raspolaganje i da će se sam štititi ikao je najugroženija ličnost u državi.

"Mene su ova pitanja uvrijedila", kazao je Katnić.

Na pitanje kako će se čuvati sam od ponedjeljka, kazao je "kako Bog da".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR