15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ako srpske vlasti nastave da ignorišu zahtjev CG, Marović za 5 godina slobodan čovjek

Izvor: Pobjeda

Hronika

Comments 3

Ako srpske vlasti nastave da ignorišu zahtjev CG, Marović za 5 godina slobodan čovjek

Izvor: Pobjeda

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Bivši funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović će se za pet godina u Crnu Goru vratiti kao slobodan čovjek, ukoliko srpske vlasti nastave da ignorišu zahtjev Ministarstva pravde Crne Gore za njegovim izručenjem.

Iz kotorskog Osnovnog suda je Pobjedi potvrđeno da 10. oktobra 2026. nastupa apsolutna zastara izvršenja zatvorske kazne od tri godine i devet mjeseci na koju je Marović osuđen presudama Višeg suda u Podgorici, septembra 2016.

Za sada je Marović zahvaljujući blagonaklonosti srpskih vlasti u Beogradu, van domašaja crnogorskih organa, dočekao zastaru kazne od godine zatvora kojom je zamijenjena novčana kazna od 1.100.000 eura koju nije platio. Zastara ove kazne nastupila je prije tri mjeseca, 28. juna 2021.

Bivši funkcioner DPS-a već pet godina izbjegava ruku pravde a svi su izgledi da će svoj naum istjerati do kraja. Na to ukazuje i činjenica da se Beograd i nakon promjene vlasti u Crnoj Gori ne oglašava povodom ponovljenog zahtjeva za izručenje Marovića, koji je Vlada na čelu sa Zdravkom Krivokapićem uputila već u decembru prošle godine.

"Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je molbu za izručenje Svetozara Marovića nadležnim organima Republike Srbije uputilo u aprilu 2019, nakon čega je u junu 2020. upućena urgencija. Obnovljena molba za izručenje upućena je u decembru 2020", saopštili su Pobjedi iz Ministarstva pravde.

Informaciju o obnavljanju zahtjeva za Marovićevo izručenje potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je saopštio na vanrednoj pres konferenciji, 28. decembra prošle godine.

On je tada kazao da, u cilju stvaranja boljih odnosa sa Srbijom, Vlada smatra da je opravdan zahtjev za izručenje čovjeka koji je personifikacija kriminala i naveo da se nada da će Vlada Crne Gore sa Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi.

Sa druge strane, i nakon deset mjeseci od ponavljanja zahtjeva za izručenje Marovića, kako su kazali iz Ministarstvca pravde, ,,do sada nije dostavljen odgovor nadležnih organa zamoljene države“.

Svetozar Marović je 2016.sa Specijalnim tužilaštvom potpisao dva sporazuma o priznanju krivice za organizovanje kriminalne grupe, koji ga je obavezivao na kaznu zatvora od 50 mjeseci, da državi plati odštetu od 1,1 milion eura i 100.000 eura uplati u humanitarne svrhe.

Beograd je već nekoliko godina utočište i Marovićevom sinu Milošu, koga su crnogorske vlasti takođe potraživale radi izdržavanja jednogodišnje kazne zatvora zbog malverzacija u jednom od brojnih budvanskih predmeta.

Međutim, usljed apsolutne zastare izvršenja zatvorske kazne koju je septembra prošle godine proglasio Osnovni sud u Kotoru, kancelarija Interpola u Podgorici je za njim povukla međunarodnu potjernicu.

Marovićev sin Miloš je uhapšen krajem 2015, a u julu naredne godine osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena nakon što je Viši sud prihvatio sporazum o priznanju krivice.

Prema nagodbi koju sklopio sa Tužilaštvom, Marović je pored godine robije pristao i da državi plati 380.000 eura jer je učestvovao u nezakonitoj prodaji zemlje u selu Prijevor, čime je Opština Budva, kako je ustanovljeno, oštećena za oko 1.400.000 eura.

Pred istek pritvora od 30 dana, koji mu je tada odredio sudija za istragu podgoričkog Višeg suda, Marović je sklopio sporazum sa Tužilaštvom, nakon čega je pušten iz Istražnog zatvora u Spužu.

On je 21. decembra 2016. napuštio Crnu Goru i otputovao za Beograd.

Mjesec i po kasnije, 31, januara 2017. godine, radi privođenja na izdržavanje zatvorske kazne, policija je zakucala na vrata stana koji se vodi kao prebivalište Marovića, ali on nije bio na toj adresi.

Osnovni sud u Kotoru je donio naredbu za raspisivanje potjernice za mlađim Marovićem, nakon čega se doznalo da je Miloš u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo.

Ta činjenica otvorila je mogućnost da Miloš Marović zatvorsku kaznu služi u Srbiji i to možda u formi kućnog pritvora.

 Špekulacije da je i Svetozar Marović u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo nikada nijesu potvrđene, a Pobjedu je Služba za odnose sa javnošću MUP-a Srbije ostavila bez odgovora na to pitanje.

Marovićev branilac, advokat Zdravko Begović, u više navrata do sada pokušavao je javnosti da objasni da njegov klijent nije u bjekstvu, već da se zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja ne može prijaviti na izdržavanje zatvorske kazne.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Sava

Pa nisu blesavi da ga isporuce covjek je tezak 300miliona evra koje je investirao u Srbiji.On jos uvijek donosi u Srbiju 30miliona evra godisnje(sverc kokaina,cigareta nafte)jer on je na vrhu kriminalne bande.Svi to znaju u CG i svi se prave blesavi.

Branka

Kolko se ja razumijem u ova dešavanja Marović je već godinama slobodan. Ne bih baš prećerivala pa ga nazivala čovjekom. A i svaki put kad njegov zet Bogdanović prodaje patriotizam DPS pada još stepenicu niže. Nemamo baš svi litijaški mozak ili amneziju.

Džoma Dipl

Koliko ga je koštala zaštita u zemlji Picoustog? Par zgrada u “Beogradu na vodi”? Čudi me da se Zemunac ne izjašnjava o tome…