14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Saslušan bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović

Izvor: Pobjeda; Foto: M.Babović

Hronika

Comments 0

Saslušan bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu u okviru izviđaja o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru srpskim državljanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, potvrđeno je Pobjedi.

Lazović je saslušan po prijavi poslanika Marka Milačića koju je podnio sredinom septembra Specijalnom državnom tužilaštvu.

Za manje od mjesec, tačnije 13. oktobra, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević podnio je krivičnu prijavu protiv službenice granične policije S. I. zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću, pa je predmet spojen.

Prije četiri dana po nalogu osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića uhapšeni su policijski službenici Aleksandar Bošković i Saša Đurović, ali je predmet preuzelo Specijalno državno tužilaštvo, spojilo ga sa onim koji je formiran po prijavi poslanika Marka Milačića protiv Zorana Lazovića i naložilo da se dvojica dugogodišnjih policajaca pušte na slobodu, jer nema osnova sumnje da su zloupotrijebili položaj.

Tada je i od Bakovića uzeta izjava u svojstvu građanina, što je iziritiralo predstavnike aktuelne vlasti, pa su, nezadovoljni odlukom tužilaštva, u petak organizovali vanredni pres, na kojem su tražili da se izabere novi Tužilački savjet, na što je reagovao v.d. Vrhovnog državnog tužilaštva Dražen Burić.

- Posljednja izjava potpredsjednika Vlade u kojoj, usljed neznavenosti ili loše namjere, pokušava da se umiješa u nadležnosti tužilaštava, pokazatelj je da iza njegovih istupa zapravo postoje neki drugi razlozi – smatra Burić.

Kako je kazao, po novoj prijavi MUP-a, postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici (Vukas Radonjić) počeo je postupak izviđaja, preduzeo radnje i mjere za koje nije nadležan i dao obavezujuće naloge službenicima policije.

- Iako je bio obavezan da prijavu odmah proslijedi nadležnom državnom tužilaštvu, a što je učinio tek po nalogu rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Crne Gore. Da je postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici imao saznanja da postupa kao nenadležan tužilac i da ima saznanja da je Specijalno državno tužilaštvo već zasnovalo nadležnost, između ostalog, proizilazi i iz službene zabilješke koju je sam sačinio – ističe Burić.

Osim toga, dodaje, postupajući tužilac je izdao obavezujući nalog Upravi policije za hapšenje njihovih službenika u kojem je naveo da je saučesnik u izvršenju krivičnog djela javni funkcioner E. B, pa je i iz tih razloga predmetne spise morao odmah dostaviti nadležnom Specijalnom državnom tužilaštvu.

- Otuda iznenađuje čuđenje predstavnika izvršne vlasti zbog preuzimanja predmeta, iako je krivično gonjenje javnih funkcionera u isključivoj nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva – naglasio je Burić.

Belivuku i Miljkoviću je mjera zabrane ulaska u našu zemlju ukinuta 28. decembra odlukom menadžmenta Uprave policije, a na zahtjev sprpskih bezbjednosnih službi. Dvojica srpskih državljana ušla su u Crnu Goru 17. januara, od kada su bili pod dvadeset četvoročasovnim nadzorom policije. Zločin za koji se Belivuk i Miljković terete da su počinili u Crnoj Gori dogodio se 14. oktobra prošle godine, kada su, kako se sumnja, ilegalno ušli u našu zemlju i ubili dvojicu Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića, istog dana kada je u Beogradu u Ritopeku likvidiran Lazar Vukićević.

Kako je Pobjedi potvrđeno iz više izvora, odluka o zahtjevu iz Srbije za skidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću rezultat je zajedničke akcije srpske i crnogorske policije, o čemu svjedoči službena zabilješka koju su crnogorski istražitelji sačinili i uredno o tome obavijestili ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i premijera Zdravka Krivokapića. Prema saznanjima lista, službena zabilješka stigla je na sve adrese još u februaru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR