14 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Katnić: Ohrabrujem sve da podnesu prijave protiv mene, ako imaju osnova

Hronika

Comments 2

Katnić: Ohrabrujem sve da podnesu prijave protiv mene, ako imaju osnova

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Pišu: Draško Đuranović, Kaćuša Krsmanović (Pobjeda) 

Formiranje Tužilačkog savjeta bio je signal da se pokrenu ključni akteri kroz javno djelovanje, ali preko posrednih kanala uticaja.

Konferencija za medije lidera Demokratskog fronta, organizovana krajem protekle sedmice, 27. marta, značila je i javnu objavu djelovanja. Čelnici DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević najavili su da će na novom suđenju ponuditi i novi dokaz koji, kako su ustvrdili, upućuje na zloupotrebu položaja Milivoja Katnića i Saše Čađenovića u ovom postupku, ali i bivšeg potpredsjednika Vlade i minstra pravde Zorana Pažina.

,,SLUČAJ KEDMAN“

Krunski dokaz je – izjava Tobija Kedmana, pravnog zastupnika nekadašnjeg agenta CIA Džozefa Asada čije se ime u materijalima Specijalnog tužilaštva, prema riječima Kneževića, pominje 73 puta.

Pobjeda je u serijalu tekstova o pokušaju terorizma ukazala da se, nekoliko mjeseci nakon podizanja optužnice i nekoliko neđelja nakon početka ,,suđenja vijeka“, pojavilo ime nekadašnjeg operativca CIA Džozefa Asada.

Prema podacima sa graničnog prijelaza, 16. oktobra 2016, oko 11 sati, u Crnu Goru su preko Božaja ušli Izraelac Aron Šaviv, šef izborne kampanje Demokratskog fronta i Džozef Asad, naturalizovani Amerikanac, porijeklom iz Libana.

Nakon medijske objave o hapšenju grupe od dvadesetak srpskih državljana, Šaviv i Asad su, takođe preko Božaja, istog dana ekspresno napuštili Crnu Goru, ušli na teritoriju Albanije, otišli za Tiranu, gdje su na aerodromu kupili karte i zaputili se ka Istanbulu.

Aron Šaviv je šef kampanje DF-a i prirodno je da je na izborni dan htio da vidi što se dešava u Crnoj Gori. Ali je uloga Džozefa Asada bila drugačija, prema tumačenju Specijalnog državnog tužilaštva.

Istraga je pokazala, a svjedočenje Bajrona Skota u Višem sudu dokazalo, da je Šaviv, preko kompanije „Peregrin konsalting“, u vlasništvu Asada, pokušao da angažuje američku privatnu kompaniju „Patriotik difens grup“ (Patriotic Defense Group) radi izvođenja opsežne akcije instaliranja ,,kontrašpijunskih“ mjera vezanih za najavljeno okupljanje u Podgorici, nakon završetka glasanja 16. oktobra.

Džozef Asad se nije pojavio na suđenju u Podgorici, nije bilo njegovog svjedočenja, pa je najavljeni iskaz ostao – van spisa predmeta.

Pozivajući se na pisani iskaz Asadovog pravnog zastupnika Tobija Kedmana, lideri Demokratskog fronta tvrde da su, prevashodno Katnić i Pažin, zloupotrebljavajući položaj, nezakonito pokušali da ,,uvjere“ Asada da bude svjedok optužbe protiv njih.

Prema izjavi Kedmana, bilo je najmanje pet susreta sa tužiocima i, kako tvrdi ovaj advokat, ,,uočljiv je bio agresivan pristup i Katnića i Pažina, ali i Čađenovića“ te navode da su, preko Kedmana, pokušali da pritisnu Asada da potvrdi vlastite razgovore sa 12 osoba, mahom lidera i aktivista Fronta.

Na kraju konferencije za medije, Mandić i Knežević su pozvali novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da ,,podigne krivične prijave protiv Katnića, Čađenovića i Pažina“ zbog, kako su rekli, ,,montiranja procesa državni udar“.

Očito je da čelnici Fronta očekuju od novog specijalnog tužioca da pokrene istragu o djelovanju svog prethodnika i da se na taj način obesmisli novo suđenje za pokušaj terorizma: ukoliko bi se ustanovila zloupotreba položaja Katnića, Čađenovića i ako bi se upleo i Pažin, tadašnji potpredsjednik u Vladi Duška Markovića – ishod procesa bi bio unaprijed poznat.

Konferencija za novinare bila je očekivan pokušaj kompromitovanja tužilačkih poteza od ljudi koji su optuženi za saučesništvo u pokušaju terorizma koji je, prema optužnici, planiran u sadejstvu sa ruskim agentima GRU-a Eduardom Šišmakovim i Vladimirom Popovim, uz učešće srpskih državljanina Saše Sinđelića i Paje Velimirovića, te angažovanje generala Bratislava Dikića.

Neke druge radnje, ne tako javne, možda su zanimljivije za razumijevanje akcije koja se vodi.

SUSRET U TUŽILAŠTVU

Pobjeda je već pisala o posjeti Dejana Vukšića, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, Maji Jovanović, vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca 17. marta ujutro, u zgradi Vrhovnog državnog tužilaštva u Ulici slobode.

Dolazak nije bio najavljen, a razgovor je obavljen samo dan prije nego što je na sjednici Tužilačkog savjeta izabran novi specijalni tužilac Novović.

Naš list je tada objavio da je bilo priče o pojedinim slučajevima ,,vezanim za visoku korupciju i o informacijama kojima raspolaže ANB“.

No, izvori Pobjede iz tužilaštva i ANB-a tvrde da se Vukšić, pored ostalog, interesovao o mogućnosti preispitivanja postupaka, prvenstveno Milivoja Katnića, u pojedinim predmetima, te da se u tom kontekstu pominjao i ,,slučaj“ pokušaja terorizma.

- Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost dostavio je svojevremeno kompletan materijal o slučaju ,,državni udar“ Milanu Kneževiću, pravdajući se da je to bila njegova obaveza jer Knežević, iako je jedan od optuženih u tom procesu, istovremeno je i predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore. Nema nikakve sumnje da je Vukšić znao da će lideri Demokratskog fronta pokušati da iskoriste izjavu Asadovog pravog zastupnika – tvrde izvori Pobjede.

Da li je, desetak dana prije nego što su lideri Demokratskog fronta objavili dio izjave Asadovog pravnog zastupnika, Vukšić upoznao Jovanović o ,,novim detaljima“ i optužbama protiv tužilaca i bivšeg potpredsjednika Vlade – nemoguće je utvrditi.

Ali je činjenica da je Vukšić na mjesto prvog čovjeka Agencije za nacionalnu bezbjednost došao preko politike – bio je nosilac liste koalicije ,,Za budućnost Kotora“ čiji je ključni konstituent bio prosrpski i proruski Demokratski font.

Pobjeda je u serijalu tekstova podrobno opisala kako je direktor ANB-a doprinio urušavanju bezbjednosnog sektora i kako su tajni podaci iznošeni van zgrade ANB-a i tako bili na ,,stolovima“ srpske i ruskih službi.

Osnovano je pitanje: da li Vukšić ima i neke ,,preuzete obaveze“ prema Demokratskom frontu koje sada mora da vraća, dajući na uvid neke podatke tužilačkih spisa u ,,procesu vijeka“?

KATNIĆEV ODGOVOR

Bivši specijalni tužilac Milivoje Katnić takođe ima informaciju o sastanku Vukšića i Jovanović, uz konstataciju Pobjedi da ,,on nema što ili od koga da se krije“.

- Čuo sam za taj sastanak, imam informaciju da je direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost razgovarao sa v. d. vrhovnog državnog tužioca. Nije me briga, što god da su razgovarali. Naprotiv: ohrabrujem svakoga da podnese prijave i protiv Milivoja Katnića i protiv Saše Čađenovića i svakoga, ako ima osnova i dokaza o našem nezakonitom postupanju – kaže za Pobjedu Katnić.

On naglašava da je tužilački postupak za pokušaj terorizma zasnovan, ne samo na iskazima svjedoka, već na konkretnim dokazima, da je razotkrivena ,,čitava mreža“ i da su vrlo precizno naznačene djelatnosti i uloge svih aktera koji su obuhvaćeni optužnicom koju je potvrdio Viši sud u Podgorici i sudsko vijeće na čijem je čelu bila sutkinja Suzana Mugoša.

- Pravno, stvari su jasne, a politika nikada nije i neće upravljati mojim postupcima – decidiran je Milivoje Katnić.

ČEKAJUĆI SUĐENJE

Baš na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 2019. godine, predsjednica Vijeća Višeg suda Suzana Mugoša donijela je prvostepenu presudu: 14 optuženih osuđeno je na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora, jedino je Kristina Hristić osuđena na uslovnu kaznu.

Pravno gledano, osuđujuća presuda Višeg suda je značila potvrdu optužnice Specijalnog tužilaštva da su u urotničkoj akciji protiv države Crne Gore, osim dvojice Rusa koji su označeni kao organizatori, učestvovala i dvojica lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i da su za tu svrhu angažovali pomoć grupa srpskih nacionalista iz regiona. U političkom smislu, presuda je bila neka vrsta dokaza da je ,,Operacija oktobar 2016“ bila nastavak političke akcije Demokratskog fronta od 24. oktobra 2015. godine i pokušaj svrgavanja vlasti nasilnim putem.

Već narednih dana, međunarodna zajednica je otvoreno pozdravila sudsku presudu u Podgorici.

- Sudska presuda u Crnoj Gori, kojom su dva oficira ruske vojne obavještajne službe GRU proglašena krivim za pokušaj terorizma, jasna je pobjeda vladavine prava, koja je razotkrila drski pokušaj Rusije da podrije suverenitet jedne nezavisne evropske nacije – saopštio je tada Stejt department.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant rekao je da se „do osuđujuće presude dvojici ruskih obavještajnih oficira, koji su odgovorni za planiranje ovog državnog udara, stiglo kroz pravni proces čija je transparentnost bez presedana u Crnoj Gori“. Pozvao je Rusiju da „prestane s napadima koji podrivaju teritorijalni integritet i demokratske procese u drugim suverenim državama“.

Da li je Rusija prestala da se miješa u teritorijalni integritet i demokratske procese u Crnoj Gori, nakon što je naša zemlja postala članica NATO, pitanje je za mnogo širu analizu.

Pokazalo se, međutim, da je prvostepena presuda bila kraj samo jednog poglavlja u priči o planiranom državnom udaru. Ne i konačna sudska istina.

U jeku dešavanja nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, litija u organizaciji Crkve Srbije, parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020, priča o suđenju za pokušaj terorizma potpuno je – zametnuta. Javnost nije ni znala da je rasprava u Apelacionom sudu počela 1. septembra – dan nakon poraza Demokratske partije socijalista na parlamentranim izborima.

Konačna presuda donijeta je 30. decembra 2020, obznanjena početkom februara 2021. godine: Apelacioni sud je preglasavanjem (2:1) odlučio da svi prvostepeno osuđeni – budu oslobođeni. Predmet je vraćen na ponovno suđenje, ali je sutkinji Suzani Mugoši ,,zabranjeno“ da vodi taj predmet ponovo.

Za razliku od prve presude, ovu Apelacionog suda nije komentarisao ni britanski Forin ofis, ni američki Stejt department. Nasuprot tome, nova vlast i na njih naslonjeni mediji u Crnoj Gori su likovali, a čelnici Demokratskog fronta su govorili o ,,sporoj ali ipak dostižnoj pravdi“, tražeći hitnu smjenu vrha tužilačke organizacije, prvenstveno Milivoja Katnića.

Djeluje kao da se akcija, nakon godinu i po, obnavlja – drugim sredstvima.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Ljaljokrapovic

Sto je ovo te niko ne pominje da je drzavni udar prvi javno objavio predsednik Srbije Aleksandar Vucic???????

kad nijesi DF

Treba tebe u aps kad nijesi srboruske sluge.