17 °

max 18 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jovanića i grupu terete za višemilionsku štetu

Izvor: Iva Mandić foto/Pobjeda

Hronika

Comments 0

Jovanića i grupu terete za višemilionsku štetu

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić uhapšen je juče po nalogu specijalnog tužioca Vladimira Novovića povodom sumnji za zloupotrebu službenog položaja u stečajnim postupcima koji su vođeni pred Privrednim sudom, saopšteno je nezvanično Pobjedi. 

Jovanića sumnjiče i da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je malverzacijama u stečajnim postupcima državnu kasu oštetila za više miliona eura.

Osim Jovanića, uhapšeno je još desetak osoba iz više crnogorskih gradova, a među njima su stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević, advokatica Snežana Jović i vlasnici firmi za privatna obezbjeđenja Pavić Globarević i Darko Perović.

Njih je Specijalno tužilaštvo označilo kao članove Jovanićeve kriminalne organizacije.

PRETRESI

Pripadnici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala juče ujutro ušli su u Privredni sud odakle su nakon višesatnih pretresa i zaplijenjene dokumentacije oko 13 sati izveli iz zgrade predsjednika Blaža Jovanića.

On je u pratnji policajaca sa fantomkama odveden da prisustvuje pretresu njegovog stana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD LINKA

Društvo

Objavljen snimak privođenja Jovanića

09.05.2022. 15:59

Istovremeno su izvršeni pretresi stanova ostalih osumnjičenih. Nakon pretresa, uslijedila su privođenja u Specijalno državno tužilaštvo i njihova saslušanja pred tužiteljkom Lidijom Mitrović trajala su do zaključenja broja Pobjede. 

BEZ REAKCIJE

Specijalno državno tužilaštvo ni u ovom slučaju, kao ni prilikom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, nije se oglasilo saopštenjem, niti organizovalo pres konferenciju na kojoj bi informisali javnost o privođenju čelnih ljudi iz pravosuđa i ostalih članova njihove grupe, kako ih tužilaštvo tretira.

Pobjeda nije mogla dobiti potvrdu u kojim predmetima je Jovanić sa stečajnim upravnicima navodno oštetio budžet države Crne Gore za desetine miliona.

Ime predsjednika Privrednog suda više puta je bilo u žiži javnosti, mediji su izvještavali još 2020. i 2021. godine da Specijalno državno tužilaštvo provjerava više stečajeva zbog sumnje da je nanijeta šteta za državni budžet.

SPORNE ODLUKE

Kako su mediji ranije pisali, Specijalno državno tužilaštvo je 2020. godine formiralo predmet zbog sumnjivih transakcija koje su se odnosile na naplatu troškova sudskom vještaku za procjenu vrijednosti hotela „As“ i ulogu Jovanića u tom poslu. 

Sporna je bila, kako se navodilo, odluka o skidanju novca sa računa suda - vještaku je plaćeno 48.000 eura prije nego što je imovina prodata iako se nije znalo na čiji će teret pasti plaćanje tih troškova.

Mediji su izvijestili i da je Specijalno tužilaštvo u 2021. godini vodilo više istraga o stečajnom postupku u hotelu „As“ i stečajnom postupku u rusko-crnogorskoj kompaniji ,,Nega turs Montenegro“.

Da li su ovo neki od predmeta gdje je, prema sumnjama Tužilaštva, Jovanić zloupotrijebio položaj – nije bilo moguće saznati, piše list. 

Povodom hapšenja Jovanića oglasili su se juče i iz nevladine organizacije MANS saopštivši da su još u maju 2019. godine protiv Jovanića podnijeli krivičnu prijavu zbog nezakonitih tendera za prodaju zemljišta AD Solana ,,Bajo Sekulić“ u stečaju.

Kako su rekli, Jovanić je mjesecima ignorisao upozorenja na nezakonito ponašanje stečajnog upravnika Solane jer se na tenderu nudilo zemljište koje nije bilo u vlasništvu kompanije „Bajo Sekulić“, da bi na kraju konstatovao kako je „sve u redu“.

Iz MANS-a navode da je tada stečajni upravnik Žarko Ostojić 11. marta 2019. godine raspisao 15. tender za prodaju imovine Solane, pri čemu je na prodaju oglasio i državnu zemlju koju je Solana imala pravo da koristi samo dok je proizvodila so. To pravo prestalo je po proglašenju stečaja u kompaniji.

KARIJERA

Jovanić se na čelu Privrednog suda nalazi od 2014. 

Poslije okončanog petogodišnjeg mandata, on je 2019. ponovo izabran na tu funkciju. Prije toga Jovanić je bio sudija u Osnovnom sudu u Podgorici.

Jovanić je po završetku Pravnog fakulteta pripravnički staž odradio u Višem sudu, a dvije godine kasnije izabran je za šefa kabineta tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Ratka Vukotića.

Ime Jovanića pominjalo se i u novembru 2016. godine kada je od Vladine komisije dobio kredit od 40.000 eura za proširenje stana sa kamatnom stopom od dva odsto na godišnjem nivou. Prema proračunima, on je trebalo da vrati ukupno 9.696 eura ili 40,41 euro mjesečno. U trenutku podnošenja zahtjeva za kredit bio je vlasnik stana od 118 kvadrata.

Adžić: Obećali smo beskompromisnu borbu, ovo je tek početak

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da je ovo tek početak i da će svakodnevno jačati povjerenje u institucije bezbjednosti.

– Pozdravljamo akciju Uprave policije - Specijalnog policijskog odjeljenja na čelu sa novoizabranim rukovodiocem Predragom Šukovićem, koja je izvedena po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića – kazao je Adžić.

On je rekao da su jučerašnja, kao i nedavne akcije najbolji pokazatelj posvećenosti i beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je i postavljeno kao jedan od ključnih prioriteta Vlade.

Abazović: Policija ista, tužioci različiti

Premijer Dritan Abazović, komentarišući jučerašnja hapšenja, kazao je da je policija ista, a tužioci različiti.

– Nemam neki poseban komentar, neka pričaju rezultati. Najbolji odgovor na sve kritike vezane za nedostatak eventualne borbe protiv kriminala i korupcije neka bude kao što je bio jutros. Pozdravljam akcije. Očekujem da se ovaj trend nastavi - kazao je Abazović juče, odgovarajući na pitanja novinara.

Na pitanje što se čekalo do sada, Abazović je poručio - policija je ista, a tužioci su različiti.

– Imamo novog tužioca, zato imamo rezultate. Nije ovo još zaokružena priča – ističe Abazović, navodeći da je više puta govorio o problemima u Privrednom sudu.

Stečajni postupci

Imena Blaža Jovanića i stečajnih upravnika koji su juče uhapšeni vezuju se za stečajne postupke kompanija koje su godinama bile lokomotive crnogorskog razvoja i na kojima je počivala ekonomija države, piše Pobjeda. 

Jovanić je uporedo sa funkcijom predsjednika Privrednog suda obavljao i posao stečajnog sudije u KAP-u, Boksitima, ,,Radoju Dakiću“, ,,Vektra Boki“, Brodogradilištu Bijela, ,,Bjelasici radi“, Mljekari ,,Nika“, ,,Onogoštu“.

Sreten Mrvaljević je bio stečajni upravnik u kompanijama ,,Bjelasica rada“, ,,Nivel invest“, ,,Vektra Boka“, dok je Snežana Jović upravljala stečajima u Ski centru ,,Durmitor“ i nikšićkom ,,Sindčelu“.

Ranko Radinović se bavio stečajima u HTP ,,Onogošt“, Motelu ,,Glava Zete“, ,,Izboru“ iz Bara, dok je Saša Zejak vodio stečaje u kompleksu Meljine, Fabrici elektroda Plužine, Vagresu, Montenegro Airlinesu.

Sanja Lješković je bila stečajna upravnica u kompaniji ,,Mall group“ vlasnika Gorana Rašovića koji vodi spor godinama protiv nje tvrdeći da mu je u stečajnom postupku pokradena vrijedna imovina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR