15 °

max 15 ° / min 9 °

Ponedjeljak

04.03.

15° / 9°

Utorak

05.03.

14° / 8°

Srijeda

06.03.

14° / 8°

Četvrtak

07.03.

9° / 8°

Petak

08.03.

12° / 7°

Subota

09.03.

11° / 7°

Nedjelja

10.03.

12° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeković: Bilo propusta policije na Cetinju, Adžić i Brđanin odmah da podnesu ostavke

Hronika

Comments 0

Zeković: Bilo propusta policije na Cetinju, Adžić i Brđanin odmah da podnesu ostavke

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Koordinator Građanske inicijative 21. maj i bivši predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, smatra da ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, zbog nezapamćene tragedije na Cetinju u kojoj je juče život izgubilo 11 osoba, od kojih dvoje djece, treba odmah da podnesu ostavke. On u izjavi za CdM kaže da ima saznanja da je akcijom policije navodno rukovodio načelnik CB Podgorica Goran Jokić i da je putem radio veze izdavao angažovanim policajcima uputstva o postupanju tokom nemilih dešavanja juče na Cetinju.

Vuk Borilović je u svojoj kući iz lovačke puške juče prvo ubio članove porodice koji su kod njega bili podstanari, dvoje maloljetne djece (11) i (osam) i teško ranio njihovu majku N.P.M. (35), koja je usljed zadobijenih povreda preminula u zdravstvenoj ustanovi. Zeković kaže da je on potom ubio G.Đ. (54), M.M. (37) R.D. (56), D.D. (78), D.D. (74), D.R. (51) i A.R. (52), te da je teže i lakše ranio još šest osoba: D.Č.(88), A.D. (32), F.Đ. (33) S.Z. (66) M.R. (76) i policijskog službenika Ljubišu Maksimovića (44).

“Zvaničnici su izbjegli da govore o odgovornosti, a o njoj se upravo i govori u ovakvim situacijama jer javnost hoće i ima pravo da zna da li je policija preduzela sve što je trebala i mogla da spriječi ovaj masakr i njegove posljedice”, kazao je Zeković za CdM.

On porodicama nastradalih, građanima Cetinja i gradonačelniku Prijestonice Nikoli Đuraškovićuizjavljuje saučešće i izraze saosjećanja i solidarnosti,a povrijeđenima želi brz oporavak.

“Cetinje je izuzetno povezana i složna zajednica koju je ovaj događaj duboko potresao. Važno je da se u gradu ponovo uspostavi osjećaj sigurnosti, povjerenja i da se pruži kontinuirana podrška porodicama nastradalih i žrtvama ovog nezampaćenog masovnog nasilja. Apelujemo na Vladu Crne Gore da osmisli potrebne programe, uključujući i posttraumatsku podršku prema svima”, ističe Zeković.

On je ocijenio da odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije na ovu situaciju nije bio adekvatan i djelotvoran.

Izostala je, tvrdi Zeković, i potrebna i očekivana komunikacija sa javnošću, kako tokom krize tako i nakon nje.

“Izostala je i podrška prema medijima koji su oskudijevali bar sa minimalnim zvaničnim informacijama. Usljed takve neorganizacije MUP i Uprave policije i kontinuiranog izostanka pružanja razumnih i promišljenih informacija, u domenu koje su bile moguće, društvene mreže su bile preplavljene neutemeljenim i neprimjerenim objavama koje su dodatno uznemirile javnost. Odgovorni u određenim medijima, poput portala IN4S, uopšte nijesu moderirali komentare koji su išli i u pravcu razjedinjavanja nacije u žalosti i daljeg podsticanja aktuelnih podjela”, naglašava Zeković.

Prema njegovim riječima, Uprava policije nije blagovremeno reagovala na zabrinutost građana.

“Nije im ponudila tačne i pravovremene informacije, naročito o svojim aktivnostima. Posebno je mogla biti važna informacija o tome koje su jedinice policije upućene i prisutne na Cetinju i na koji način su dostupne dežurne linije. Opet su se pokazali slabosti i nedostaci kapaciteta u komunikaciji sa javnošću. Na društvenim mrežama, iako je prisutna, Uprava policije se uopšte nije oglašavala što je potpuno suprotno ponašanju evropskih policija u sličnim kriznim situacijama. Odgovarajući postupci komuniciranja su ključni u kriznoj situaciji, a direktor Uprave policije javno se oglasio, video porukom, tek nakon pet sati”, navodi Zeković.

Zeković poručuje da je događaj na Cetinju, masovno ubijanje građana, kao i vrijeme trajanja vršenja teških krivičnih djela, zahtijevao blagovremenu reakciju taktičkih i obučenih jedinica Uprave policije, transport njihovih grupa helikopterom i vozilima shodno prioritetu, kao i stvaranje operativno taktičkih uslova za sprječavanje ubistava od strane Borilovića kao i upotrebu svih sredstava prinude, pa i ciljane upotrebe vatrenog oružja od strane obučenih policijskih jedinica prema Vuku Boriloviću, s obzirom da su bili ispunjeni svi zakonski uslovi za to.

 
“Umjesto policije krvavi pir su zaustavili građani u namjeri da spriječe dalje posljedice na štetu građana i policajaca u civilu koji su se nalazili u neposrednoj blizini. To ukazuje na neadekvatnu pripremu i reakciju policije što je porazno za svakog pripadnika policije a kamoli za one koji njome upravljaju”, mišljenje je Zekovića.

On naglašava da je događaj na Cetinju, a to će se i pokazati i u daljim aktivnostima, poraz države, društva i sistema bezbjednosti.

“Objektivna i profesionalna odgovornost ministra Adžića i direktora Uprave policije je neupitna. Kao osobe koje se u bezbjednosnom sektoru nalaze na čelu lanca komandovanja i odgovornosti moraju da podnesu ostavke. Objektivna odgovornost onih koji su nalazili na čelu određenih sistema ranije nije izostajala (Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo turizma i održivog razvoja, Uprava policije, CB Podgorica…)”, ističe sagovornik CdM-a.

Posebno Zeković naglašava da informacije dobijene od pripadnika lokalnih javnih službi i građana sa lica mjesta ukazuju da je nekontrolisana agresija, ubijanje svojih sugrađana i pružanje otpora policiji trajalo i do sat i po vremena.

On dodaje da je svima trebalo biti odmah jasno da Odjeljenje bezbjednosti (OB) Cetinje nema kapaciteta da odgovori ovom izazovu.

Podrška iz Centra bezbjednosti (CB) Podgorica je, kako tvrdi Zeković, stigla kasno ali je najzabrinjavajuća činjenica da je ovom prilikom izostalo angažovanje posebne jedinice i protivterorističke jedinice policije, kao i helikopterske jedinice MUP.

“Upućeni ukazuju da je akcijom navodno rukovodio načelnik CB Podgorica Goran Jokić i da je putem radio veze izdavao angažovanim policajcima uputstva o postupanju. Posebno je važan podatak da li je i zašto nije bio na licu mjesta”, saopštio je Zeković.

Dodaje da koliko je Uprava policije izpolitizovana organizacija i pod snažnom uticajem dominatne vladajuće partije, potvrđuje činjenica da Jokić ni nakon godinu dana nije razriješen zbog prekoračenja policijskih ovlašćenja tokom demonstracija na Cetinju 5. septembra 2022. godine. Kada izostane, ističe on, smjena zbog profesionalnih propusta, jasno je da će se greške nastaviti i ponavljati. I ova činjenica, poručuje Zeković, Adžića i Brđanina obavezuje na ostavku.

“Prema mojim informacijama, a vjerujem da će Unutrašnja kontrola policije utvrditi sve činjenice, uniformisani policajci su navodno dobili uputstva da budu sa strane i da ne intervenišu i ne upotrebljavaju vatreno oružje kako bi izbjegli moguće posljedice, a nekoliko službenika policije u civilu je dobilo zadatak da izvide situaciju sa samog lica mjesta i izvještavaju o samoj situaciji, kao i da pokušaju da pregovaraju sa Borilovićem. Tom prilikom vođa bezbjednosnog sektora Ljubiša Maksimović je zadobio teške povrede u predjelu glave i ramena. Prisutni građani su tražili oružje od policije kako bi pokušali da okonačaju ovu situaciju”, tvrdi u izjavi za CdM Zeković.

Borilović je u svojoj kući iz lovačke puške prvo ubio članove porodice koji su kod njega bili podstanari, dvoje maloljetne djece (11) i (osam) i teško ranio njihovu majku N.P.M. (35), koja je usljed zadobijenih povreda preminula u zdravstvenoj ustanovi.

“Poslije ubistva tri člana porodice M., Borilović je izašao iz svoje kuće i nasumično pucao u svoje sugrađane, komšije i prolaznike i tom prilikom ubio još sedam osoba: G.Đ. (54), M.M. (37) R.D. (56), D.D. (78), D.D. (74), D.R. (51) i A.R. (52). Ovom prilikom je teže i lakše ranio još šest osoba: D.Č.(88), A.D. (32), F.Đ. (33) S.Z. (66) M.R. (76) i policijskog službenika Ljubišu Maksimovića (44)”, rekao je Zeković za CdM.

Naročito je važno, poručio je on, da se utvrdi osnovanost glasina da su navodno postojali raniji konflikti i provjeri da li taj napad prijavljen policiji i ako jeste zašto su izostale preventivne radnje policije uključujuči i pretreres stana u cilju pronalaska oružja.

“Odgovornost i osjećaj za sigurnost građana ne smiju nikada da izostanu a sve već ukazuje da je organizacija aktivnosti koje je Uprava policije trebala da preduzme prije, tokom i po samom izvršenju krivičnog djela veoma loša. Građani Crne Gore, bez ozbira na svoje ideološke, vjerske i nacionalne razlike, zaslužuju pouzdaniju i profesionalniju organizaciju policije”,zaključio je Zeković u izjavi za CdM.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR