10 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Apelacioni sud ukinuo presudu od 120 godina zatvora za ubistvo policajca Lekovića

Izvor: CdM

Hronika

Comments 0

Apelacioni sud ukinuo presudu od 120 godina zatvora za ubistvo policajca Lekovića

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom su albanski državljani, braća Luan i Lulzim Hasanaj, kao i njihova majka Nure u podgoričkom Višem sudu osuđeni na ukupno 120 godina zatvora zbog ubistva policajca Milutina Lekovića 15. decembra 2019. godine u Igalu.

Svo troje su dobili po 40 godina robije za teško ubistvo Lekovića, dok su po pet godina zatvora dobili za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Luan Hasanaj, koji je direktni izvršilac ubistva, osuđen je i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija na tri godine zatvora.

Hasanaji su oslobođeni optužbe da su ilegalno prešli granični prelaz i tako ušli u Crnu Goru.

Prvostepenu presudu je 24. marta izrekla sutkinja Milena Matović.

U obrazloženju ukidnog rješenja tročlano vijeće sudija Apelacionog suda navodi da je prvostepena presuda ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, jer nema razloga o odlučnim činjenicama, dok su dati razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni.

Za sudije Apelacionog suda u prvostepenoj presudi nijesu jasno navedeni razlozi vezano za okolnosti pod kojima je došlo do ispaljenja projektila iz pištolja kojim su nanijete smrtonosne povrede pokojnom policajcu Milutinu Lekoviću.

– Prvostepeni sud na osnovu rezultata DNK analize uzoraka izuzetih sa predmetnog pištolja, uz ekstremno jaku podršku hipotezi, utvrđuje da je optuženi Luan Hasanaj glavni donor, a oštećeni Leković, uz jaku podršku sporedni donor i to biološkog materijala izuzetog sa obarača, na kojem dijelu pištolja je utvrđeno prisustvo biološkog materijala od minimum tri osobe.

U prvostepenoj presudi nijesu dati jasni razlozi da li DNK i sa obarača, kao što je to utvrđeno i sa drugih djelova rebrastog dijela navlake i udarača predmetnog pištolja na kojima je utvrđeno prisustvo biološkog materijala od minimum dvije osobe, takođe može poticati od krvi oštećenog Lekovića – navodi se u ukidnom rješenju.

Sudije Apelacionog suda podsjećaju na činjenicu da niko od optuženih niti saslušanih svjedoka, posebno očevidac događaja, policajac Aleksandar Kilibarda, nije naveo da je pokojni Leković bio u bilo kakvom fizičkom kontaktu sa pištoljem iz kojeg je na njega pucano.

Prema navodima prvostepene presude, tokom sudskog postupka dokazano je da su Hasanaji počinili krivična djela za koja su optuženi.

– Nijednim dokazom nije oboren iskaz svjedoka oštećenog Aleksandra Kilibarde koji je kritičnog dana patrolirao sa pokojnim Lekovićem– kazala je 24. marta sutkinja Matović.

Ona je navela da je sud na osnovu svih provedenih dokaza i iskaza svjedoka utvrdio da su odbrane optuženih kojom su negirali krivicu smišljene na izbjegavanje krivično-pravne odgovornosti.

– Optuženi su sa umišljajem izvršili navedena djela za koja su optuženi i bili su svjesni da su ta djela zabranjena zakonom. Sud nije utvrdio ni jednu olakšavajuću okolnost na strani optuženih dok je kao otežavajuće cijenio činjenicu da Interpol potražuje Hasanaje zbog izvršenja najtežih krivičnih djela u matičnoj državi Albaniji, te da u dosadašnjem toku postupka nijesu izrazili kajanje zbog učinjenog – kazala je sutkinja Matović.

Protivzakonita aktivnost Hasanaja u konkretnom slučaju, prema ocjeni suda, ogleda se i u njihovom višesatnom protivzakonitom djelovanju a vezano za kritičan događaj koji se dogodio u Herceg Novom u kojem je ubijen policajac.

– Oni su prijetili i drugim službenicima policije koji su bili uključeni u akciju traganja za njima, a nakon što je izvršeno ubistvo policajca Lekovića – navodi se u kratkom obrazloženju presude.

Sa druge strane, optuženi su prilikom davanja završnih riječi tvrdili da nemaju veze sa ubistvom Lekovića te da se njihovim krivičnim progonom pokušava prikriti odgovornost policajca koji je tog dana ,,slučajno upucao kolegu“.

Prema navodima optužnice, Luan Hasanaj je 15. decembra 2019. godine hicem iz pištolja ,,CZ“ ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu ,,dačija daster“ u Igalu. Potom je, kako se navodi u optužnici, pištolj uperio u policajca Aleksandra Kilibardu, u namjeri da ga liši života.

Leković i Kilibarda su tog dana priveli Luana, Ljuljzima i Nure Hasanaj jer nijesu imali lična dokumenta.

Okrivljeni su odmah nakon ubistva Lekovića i udara vozila u betonsku ogradu pored puta izašli iz automobila i iz gepeka uzeli kesu, nakon čega su se dali u bjekstvo.

Nakon kraće potrage, bjegunci su uočeni u naselju Sutorina, a Luan Hasanaj se tada mašio pištolja koji je uperio prema policajcima koji su ih uočili i uz prijetnje pokušao da sa bratom i majkom uđe u policijski kombi ,,reno trafik“ kojim su planirali dalji bijeg.

Oni su uspjeli da uđu u kombi i nastavili da prijete policiji. Ovog puta osim pištoljem, Luan je zaprijetio i aktiviranjem bombe, na šta je jedan od policajaca Luana pogodio u ruku u kojoj je držao pištolj i tako ga onesposobio.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR