17 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

21° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo tužilo Sindikat prosvjete: Jednostrano donijet Akt o minimumu procesa rada tokom štrajka

Hronika

Comments 2

Ministarstvo tužilo Sindikat prosvjete: Jednostrano donijet Akt o minimumu procesa rada tokom štrajka

Autor: Antena M

  • Viber

Osnovni sud Podgorica saopštio je da je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija tužilo Sindikat prosvjete e zbog odluke o štrajku, kao i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.

Tužilac smatra da je Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja tuženi donio jednostrano, u suprotnosti sa odrebama Zakona o štrajku, što ga čini nezakonitim

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija tužilo je Sindikat prosvjete Crne Gore zbog odluke o štrajku Sindikata prosvjete Crne Gore, kao i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.

U tužbi se navodi da odluka o štrajku ne sadrži podatak da li je postupljeno u skladu sa odredbama Zakona o štrajku kojim je regulisano pitanje prava na štrajk zaposlenih u Vojsci Crne Gore, policiji, državnim organima i javnoj službi.

Takođe, kako navode u Osnovnom sudu, nedostaje procjena nadležnog organa odnosno Agencije za nacionalnu bezbjednost, o tome da li se organizovanjem ovog štrajka ugrožava nacionalna bezbjednost, bezbjednost lica, imovine, opšti interes građana, kao i funkcionisanja organa vlasti, koju inače ovaj organ izdaje u roku od 24 sata od dana najave štrajka.

- Takođe se ističe da je odredbama pomenutog Zakona propisano da su djelatnosti od javnog interesa djelatnosti utvrđene Zakonom kao takve, kao i djelatnosti čiji bi prekid rada zbog prirode posla mogao ugroziti život i zdravlje ljudi ili opšti interes građana, a u kojem smislu je prepoznato predškolsko i osnovno obrazovanje. Osim toga, Akt o minimumu procesa rada utvrđuju sporazumno nadležni organ državne uprave, reprezentativnog udruženja poslodavaca i reprezentativnog sindikata. Zbog toga, tužilac smatra da je Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja tuženi donio jednostrano, u suprotnosti sa odrebama Zakona o štrajku, što ga čini nezakonitim - navedeno je u saopštenju Osnovnog suda.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Ljaljo

@Bodin —— oklen ti pare Bodineok znam da neces rec no da samo da ti imas a prosveta ne mora

Bodin

Tužekajte se vi i štrajkujte.Što se mene tiče zbog vaših bezobrazluka moja đeca neće ići subotom da nadoknađuju časove.Posroje i druge obaveze.