12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ivanović: Nije mi jasno za šta me terete kad nema štete

Izvor: Iva Mandić/Pobjeda

Hronika

Comments 0

Ivanović: Nije mi jasno za šta me terete kad nema štete

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović danas je u podgoričkom Višem sudu izjavio da ne razumije optužnicu Specijalnog tužilaštva protiv njega za zloupotrebu položaja prilikom dodjela sredstava iz Abu dabi fonda obzirom da su neki od kredita vraćeni u potpunosti dok su ostali pokriveni koleteralom koji prebvazileze iznose datih kredita.

Pored Ivanovića obustavu krivičnog postupka usljed nedostatka dokaza zbog optužbi za nenamjensko trošenje kredita od 50 miliona zatražili su i nekadašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Budimir Mugoša, nekadašnji direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević i procjenitelj Milan Adžić.

Bivši direktor Direktorata za plaćanje u Ministartsvu poljoprivrede Blagota Radulović nije se izjašnjavao na optužbe SDT-a jer se nije pojavio na ročištu za kontrolu optužnice iako je sudija Boris Savić konstatovao da je ovaj optuženi uredno primio poziv.

Sa druge strane, specijalni tužilac Vukas Radonjić ostao je pri navodima podnijete optužnice navodeći da je u istarzi pribavljeno dovoljno dokaza za osnovanu sumnju za kontradiktorni postupak protiv ovih optuženih.

Vanraspravno krivično vijeće Višeg suda će u narednih 15 dana donijeti odluku da li će potvrditi optužnicu, obustaviti postupak ili pak vratiti na ispravku i dopunu istrage što su zatražili i obrazložili advokati većine optuženih.

- Objasnite mi šta se meni tačno stavlja na teret jer ne mogu da razumijem o čemu se ovdje radi. Ekonomista sam, nisam pravnik pa neka mi to neko objasni, ako može - rekao je Ivanović.

On je zatražio da mu neko odgovori kome je to donio korist u vezi kredita iz Abu Dabi fonda.

- Riječ je o šest kredita, od kojih su dva uredno vraćena, sa kamatom. Vraćanje jednog je u toku. Za tri kredita obezbijeđene su kolaterale, čije vrijednosti prevazilaze iznose datih kredita. Kako sam ja nekom pribavio korist, ako neko drugi nije pokrenuo postupak naplate kolaterala – upitao je Ivanović.

Branilac Ivanovića, advokat Dragoljub Đukanović je naveo da u konkretnom slučaju nema prtivpravne imovinske koristi jer je svaki kredit bio obezbjeđen koleteralom.

On je istakao da ukoliko je fokus na kvalitetu položenih garancija to je onda trebalo da se ispituje u parničnom postupku.

Branilac nekadašnjeg ministra Mugoše, advokatica Ana Stanković Mugoša je istakla da se radi o politizovanom postupku s obzirom da se njenom branjeniku pripisuje da je kriv iako on to nije i za takvu tvrdnju SDT-a nema dokaza.

Podsjećajući da u konkretnom slučaju nema štete ona je predložila da se SDT-u optužnicu vrati na ispravku i dopunu istrage nakon čega bi Viši sud mogao donijeti jedinu i ispravnu odluku – da obustavi postupak u ovom slučaju.

Ona je ukazala da optuženi Mugoša nije potpisivao ugovore već predugovore što znači da nije bilo obavezno da taj dokument prati dodatna dokumentacija koja se postepeno pribavljala do potpisivanja ugovora.

- Nijedna isplata kredita nije izvršena u vrijeme mandata Mugoše već su se one desile kasnije. Ovdje se vidi selektivni pristup tužilaštva jer nije optužilo ministra koji je zaključio ugovor o kreditu – ukazala je advokatica Stanković Mugoša.

Branilac Vukčevića, advokat Zdravko Begović zatražio je obustavu postupka pojašnjavajući da je uloga Investociono razvojnog fonda u procesu davanja spornih kredita bila formalno pravne prirode te da je zadnju riječ u ovom procesu imalo ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- Nije posao IRF-a bio da utvrđuje kvalitet ponuđenog koleterala već je to bila obaveza ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Posao IRF-a je bio da utvrdi da li je imovna kojom se garantuje opterećena – pojasnio je advokat Begović.

Branilac optuženog Radulovića, advokat Marko Radović, rekao je da je njegov branjenik, pet dana prije podizanja optužnice, saslušan kao osumnjičeni, a da se do tada u predmetu vodio kao svjedok.

-Tužilaštvo je moralo da izda naredbu za proširenje istrage, a ne da podiže optužnicu protiv Radulovića. Nije mu omogućeno da, kao osumnjičeni, predloži neke postupke ili svjedoke. Nije mi poznato da je traženo da se izuzmu njegovi iskazi u svojstvu svjedoka - rekao je Radović.

Državni tužilac Vukas Radonjić, koji nije prisustvovao početku ročišta, potvrdio je da je Radulović bio svjedok, ali da se, pribavljanjem dodatnih dokaza, došlo do osnovane sumnje da je i on radio mimo zakona.

- Po mom slobodnom tužilačkom mišljenju smatrao sam da ne treba donositi naredbu o proširenju istrage u odnosu na Radulovića samo da bi u spisima postojala ova naredba, jer su svi dokazi već bili prikupljeni – pojasnio je tužilac Radonjić.

Sa tim se nije složio advokat Radović.

- Ako tužilac nije planirao ništa više da uradi, možda smo mi planirali - kazao je on, zatraživši obustavu postupka.

Sa istim zahtjevom zbog nedostatka dokaza sudu se obratio i branilac optuženog Adžića, advokat Lazar Aković.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić je ranije pojasnio da su Ivanović, Mugoša i Radulović osnovano sumnjivi da su učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom dodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija, u periodu od 2015. do 2017.godine.

On je dodao da se Vukčević sumnjiči za krivično djelo nesavjestan rad u službi a procjenitelj Adžić za krivično djelo zloupotreba procjene.

- Postoji osnovana sumnja da su ovi optuženi svojim postupanjem pribavili korist privrednom društvu „IMGradina" DOO Rožaje, a teško povrijedili prava i nanijeli štetu Ministarstvu poljoprivrde i ruralnog razvoja u postupku namirenja potraživanja iz Ugovora o kreditu iz datog kolaterala – saopšteno je ranije iz SDT-a.

Tužilac Radonjić je naveo da je specijalno tužilaštvo obustavilo istragu za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti u odnosu na okrivljena pravna lica "Vektra-Jakić" DOO Pljevlja, "Milkraft Leche" DOO Bijelo Polje, "HM Durmitor" DOO Žabljak, "EKO-PER" DOO Šavnik, "IMGradina" DOO Rožaje i odgovorna lica u tim kompanijama Dragana Brkovića, Krsta Kneževića, Vladimira Kujundžića, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića.

Specijalno tužilaštvo je još početkom 2019. godine počelo da ispituje da li je bilo nezakonitih radnji prilikom dodjele i realizacije 50 miliona američkih dolara (USD) kredita koje je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore 2015. godine dobilo iz Abu Dabi fonda za razvoj - za podsticaj razvoja poljoprivrede na sjeveru Crne Gore.

Sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) sa predstavnicima Abu Dabi fonda za razvoj potpisali su tadašnji ministar poljoprivrede Petar Ivanović i predsjednik Odbora direktora crnogorskog Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević.

Izviđaj u ovom predmetu je pokrenut u vezi sa podjelom 23 miliona dolara, koje je Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo devet crnogorskih firmi. Sumnja se da su neke od njih, suprotno ugovoru, novac iz povoljnih kredita za koje garantuje država iskoristili za neke druge namjene.

Odluka tužilaštva da ispita taj slučaj uslijedila je nakon završetka istraživačkog TV serijala Mehanizam, čiji novinarski tim je preko godinu i po istraživao taj slučaj i uspio da dođe do podataka i informacija koje ukazuju na sumnju u zakonitost cijelog posla u vezi sa ovim kreditom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR