16 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
O dokazima protiv Božovića, Ojdanića, Milovića i ostalih 24. aprila

Izvor: Pobjeda/Mara Babović

Hronika

Comments 0

O dokazima protiv Božovića, Ojdanića, Milovića i ostalih 24. aprila

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Kontrola dopunjene i ispravljene optužnice protiv predsjednika opštine Budva Mila Božovića i još 20 osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, nedozvoljeno držanje oružja i šverc kokaina zakazana je za 24. april u podgoričkom Višem sudu, potvrdila je za pobjedu savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković.

Pored Božovića, na optužnici Specijalnog tužilaštva nalaze se i Mileta Ojdanić, Ljubo Milović, Dejan Knežević, Radoje Zvicer, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčet, Tihomir Adžić, Filip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević), Darko Knežević, Ivan Mijatović i Dražen Milović.

Podsjećamo da je Božović na ranijem ročištu za kontrolu optužnice vanraspravnom vijeću sutkinje Vesne Kovačević predočio da u vrijeme kada ga SDT tereti da je ljudima iz kriminalnog miljea odavao tajne podatke sa sjednica Odbora za bezbjednost nije ni bio poslanik.

- Prema optužnici Mileta Ojdanić i Ljubo Milović su 2019. godine osnovali kriminalnu organizaciju, nakon čega je Ojdanić mene angažovao da odajem informacije. Ja 2019. nijesam bio poslanik, već sam poslanički mandat dobio tek godinu kasnije 13. oktobra 2020. Nekada smo imali u tužilaštvu tajnovica, a sad imamo ,,putnika kroz vrijeme“. Ovaj tužilac unaprijed zna ko će biti na kojoj poziciji, ko će pobijediti na izborima – kazao je tada Božović.

On je istakao da je besmislena tvrdnja SDT-a da je pripadnik kavačkog klana koji je lišio života njegove prijatelje Đorđa Boretu, Sašu Markovića i Gorana Đuričkovića.

- Sa kavačkom kriminalnom organizacijom ne mogu imati dodirnih tačaka – kazao je optuženi Božović.

Suspendovani pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević je na ročištu za kontrolu optužnice kazao da ga je tužilaštvo na pretpostavkama optužilo da je odavao povjerljive informacije kavačkom klanu.

Potom je objasnio da je bio jedini policajac u Crnoj Gori i regionu koji je od Istražnog tima Europola dobijao uživo podatke sa „Sky“ aplikacije između članova organizovanih kriminalnih grupa, zahvaljući kojima je spriječio nekoliko likvidacija i prebijanje sutkinje Biljane Uskoković.

Specijalno tužilaštvo tereti Božovića da je kao poslanik u parlamentu Cme Gore i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine imao zadatak da prikuplja informacije za potrebe i korist kriminalne organizacije.

Prema navodima optužnog akta, Božović je učestvovao i u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po, a njegov udio iznosio je 140 kilograma.

Božović se tereti da je sa optuženim Ljubom Milovićem, Ojdanićem i Lazovićem u toku januara i februara 2021. godine iz Ekvadora preko Kraljevine Belgije do Kraljevine Holandije prenosio 846 kilograma kokaina. To su učinili s osobama koje su, kako piše u optužnici, na kriptovanoj aplikaciji „SKY ECC“ koristili nadimke „Nw night!!!“, „Wolk“, „Pacino New“ i „Hulk new“.

Prema navodima optužnice, Knežević je imao zadatak da kao policijski službenik, a potom i funkcioner Uprave policije Crne Gore kriminalnoj organizaciji odaje povjerljive podatke u vezi s aktivnostima i predmetima koji se tiču krijumčarenja kokaina ove, ali i suprotstavljene škaljarske kriminalne grupe.

Navodi se da je po ,,nalogu organizatora kriminalne organizacije Ljuba Milovića preduzimao policijske aktivnosti u skladu s interesima kriminalne organizacije i obavještavao ga o planiranim aktivnostima Uprave policije Crne Gore i bezbjednosnih službi drugih država“.

Specijalno tužilaštvo je analizom komunikacija ove kriminalne organizacije preko „Sky“ aplikacije zaključuilo i da je Knežević imao zadatak da prati aktivnosti Uprave policije Cme Gore koje se preduzimaju ili treba da se preduzmu prema Radoju Zviceru i o tome obavještavao Milovića, a sve kako Zvicer ne bi bio uhapšen.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR