20 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Nedjelja

26.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knežević nezadovoljan uslovima u UIKS-u, traži posjetu Joanikija i prelazak u sobu kod Mila Božovića

Izvor: CdM

Hronika

Comments 3

Knežević nezadovoljan uslovima u UIKS-u, traži posjetu Joanikija i prelazak u sobu kod Mila Božovića

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, koji je u pritvoru od 30. aprila, saopštio je da su uslovi u Istražnom zatvoru u Spužu nehumani i zatražio da ga posjeti diplomatsko osoblje iz britanske Ambasade u Crnoj Gori.

Knežević je to naveo u pismu načelniku Istražnog zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) Vladimiru Šćepanoviću.

Knežević je zatražio prijem kod načelnika Šćepanovića kako bi mu saopštio svoje zahtjeve u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (ECHR).

"Boravim u izuzetno lošim uslovima u ćeliji D1 na prizemlju. Kad su mu doveli ovdje 30. aprila uveče, u ćeliji je bio samo jedan krevet, jastuk i dva čaršava”, naveo je Knežević u pismu.

Kako je kazao, sve stvari je držao na podu, a nije imao ni čašu kako bi popio vodu.

"Sanitarni čvor je u potpunom raspadu, daska je razvaljena, wc šolja uopšte nije fiksirana i dok sjedite postoji opasnost da se prevrne i da se povrijedim", rekao je Knežević.

On je istakao da je prostor iza rešetaka prema prozoru, pun prašine i paučine, što mu izaziva alergiju.

“Sve to liči na neko napušteno skladište. U ćošku prostorije postoji rupa iz koje vire krpe, od neke kanalizacije ili curenja od cijevi koje vode ka radijatoru”, naveo je Knežević.

On je u pismu zatražio dolazak eksperata koji rade za Evropsku komisiju (EK) i bave se ljudskim pravima i zatvorskim uslovima da, kako je naveo, potvrde njegove navode.

Prema riječima Kneževića, to treba hitno odobriti radi EK i izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

“Tražim dolazak diplomatskog osoblja iz Ambasade Velike Britanije u Podgorici, jer sam njihov državljanin. Ovo će uraditi i moji advokati”, naveo je Knežević.

On je Šćepanovića zamolio da mu odobri posjetu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i da kontaktira sekretara Mitropolije na Cetinju.

"Molim Vas da mi odobrite dolazak mojih baristera iz Londona, radi utvrđivanja obaveza koje je Crna Gora preuzela pred sudom u Londonu i oni će istovremeno tražiti sastanak sa Ministrom pravde Andrejom Milovićem, jer je za moju ekstradiciju odgovorno Ministarstvo pravde, a zahtjev je tada potpisao ministar Zoran Pažin”, kazao je Knežević.

On je zamolio da mu se omogući da pređe u sobu kod bivšeg predsjednika Opštine Budva Mila Božovića.

Kako je dodao Knežević, to traži jer se osjeća klaustrofobično i usamljeno.

“I noću spavam pod tabletama i budim se često gdje gledam siluete miševa koji izlaze iz rupe na plafonu i kreću se do cijevi od centralnog grijanja”, naveo je Knežević.

On je saopštio i da se odriče od zatvorske hrane i da tražim da mu porodica i prijatelji donose obroke.

Knežević je zamolio Šćepanovića da kopiju molbe prenese Miloviću.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

rada

Počeo je iz takve rupe, prodajući kukuruz i lubenice i pošteno zaradio milione ,išćerali ga iz Rusije pa Srbije ka velikog bankara i sad se žali.SRAMOTA ŠTO MI UOPŠTE SLUŠAMO.

Obrad

Saznajem i da su kralj Džordž III kao i premijer Sunak već na putu za CG. Očekuje se i kolektivna posjeta Svetog Sinoda crkve Srbije.