31 °

max 31 ° / min 19 °

Ponedjeljak

17.06.

31° / 19°

Utorak

18.06.

31° / 20°

Srijeda

19.06.

33° / 21°

Četvrtak

20.06.

34° / 23°

Petak

21.06.

34° / 24°

Subota

22.06.

34° / 24°

Nedjelja

23.06.

31° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istraga ili bezočna zloupotreba moći: Specijalci fotografisali krevete, ormane, kuhinje...

Izvor: Pobjeda

Hronika

Comments 3

Istraga ili bezočna zloupotreba moći: Specijalci fotografisali krevete, ormane, kuhinje...

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja juče su - navodno u okviru istrage o mogućoj utaji poreza, pranju novca i zloupotrebi ovlašćenja u privredi – punih osam sati pretresali dva stana u ulazu zgrade u Master kvartu koji su vlasništvo kompanije Bemaks, ali nije pronađen ili zaplijenjen bilo kakav kompromitujući materijal, saznaje Pobjeda.

UPAD I SPO ,,OKUPACIJA“

Akcija je počela još u petak oko podne, kada je desetak pripadnika SPO ,,okupiralo“ ulaz zgrade u Master kvartu, da bi potom krenuli da legitimišu svaku osobu koja bi namjerila da uđe u zgradu. Nakon 18 sati, stiglo je i pojačanje – desetak uniformisanih policajaca koji su se rasporedili od prizemlja po spratovima, u iščekivanju sudskog naloga za pretres.

Iako je novinarka Pobjede, kao i njena koleginica iz M portala, pokušala da sazna motive akcije i ime rukovodioca operacije, pripadnici SPO nijesu željeli da uspostave komunikaciju, samo su naložili da novinari izađu ispred zgrade.

Pripadnici SPO, bez naloga suda, bili su namjerni da uđu u nekoliko stanova koji su vlasništvo Bemaksa. Nakon intervencije pravnih zastupnika izvršnog direktora Bemaksa Ivana Ubovića, koji se nalazi van Crne Gore na ,,Final Four“ turniru Eurolige u košarci, pripadnici SPO su odustali od pretresa.

PRETRESI BEZ EFEKTA

Tek juče, nakon puna 24 sata, policija je, poslije dobijanja naloga, obavila pretres dva stana. Prema informacijama Pobjede, navodno u okviru istrage o mogućem pranju novca, pripadnici SPO su željeli da provjere jesu li stanovi opremljeni skupocjenim italijanskim namještajem, kako je zapisano u dokumentaciji Bemaksa.

Prema informacijama Pobjede, policija je juče pretresala stan u kojem živi sestra biznismena Aleksandra Mijajlovića, dok su u drugom stanu zakupci - njegovi roditelji. Osim uobičajenih stvari, nije pronađen bilo koji predmet ili dokument koji bi mogao da opravda opsežnu policijsku akciju.

Očito da akcija, koju je naredio načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković, nije bila motivisana istražnim razlozima, već je bila neki oblik policijskog maltretiranja porodice Mijajlović.

O tome svjedoči i izjava advokata kompanije Bemaks Stefana Jovanovića, koji je prisustvovao pretresu dva stana ove kompanije.

OZBILJNE MANJKAVOSTI

Jovanović je novinarima kazao da je naredba Višeg suda u Podgorici, koju su priložili službenici SPO, manjkava, odnosno da nijesu navedene činjenice koje bi opravdale pretres.

"U naredbi nije naveden razlog zašto se radi pretres, tačnije navedena su krivična djela, ali nije navedeno na koga se sumnja da je izvršio ta krivična djela, nijesu navedene činjenice koje bi opravdale pretres, odnosno nije naveden nijedan trag ili predmet za koji se sumnja ili se smatra da bi se pretresom mogao naći. Službenici koji su izvršili pretres popisali su namještaj koji se nalazio u stanovima, slikali su taj namještaj i to su radnje koje su oni u suštini preduzeli", rekao je novinarima Jovanović sinoć nakon okončanja pretresa.

Objasnio je da naredba glasi na krivična djela utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

"Što se tiče samog namještaja koji se nalazi u stanovima, uredno je kupljen, uredno su plaćene sve dažbine koje se odnose na taj namještaj tako da tu nema ništa sporno. Kompanija Bemaks samo insistira na zakonitosti procesa", istakao je Jovanović.

Pretresi se nastavljaju u ponedjeljak, kada će SPO ući u još dva stana u zgradi, takođe vlasništvo kompanije Bemaks.

Advokat Jovanović je rekao da su službenici SPO koji su bili angažovani za pretres „bili maksimalno korektni i profesionalni“.

"Branjenici koje zastupamo kolega Zoran Piperović i ja apsolutno nemaju što da kriju i omogućili su pretres", zaključio je Jovanović.

POZADINA PRIČE

Jučerašnja akcija samo je dio jedne opsežnije operacije koju vodi SPO po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, operacije koja ima politički karakter i pozadinu.

Prema informacijama Pobjede, pretresi su dio jedne istražne akcije koja je počela 16. maja, kada je, po naredbi načelnika Šukovića, poznati beogradski arhitekta Aleksandra Petrović praktično lišen slobode na aerodromu Podgorica, neposredno prije leta za Beograd.

Petrović je te večeri priveden u Specijalno državno tužilaštvo zbog ispitivanja, zadržan je prvo u hotelskoj sobi uz policijsku pratnju, a potom odveden u prostorije SPO i u SDT na saslušanje, pri čemu su mu oduzeti telefon i laptop - bez ikakvog pisanog naloga.

Petrovića su saslušavali tužioci Miloš Šoškić i Miroslav Turković, prvi u okviru istrage protiv bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, a drugi u okviru istrage koja se vodi protiv biznismena Aleksandra Mijajlovića.

Pripadnike Specijalnog policijskog odjeljenja zanimalo je da li su arhitektu za uređenje enterijera angažovali Lazović, Mijajlović i kompanija Bemaks. Nakon što im je Petrović odgovorio da je Bemaks naručilac posla, a ne Mijajlović ili Lazović, te da mu je najveći klijent u Crnoj Gori vlasnik kompanije ,,Voli“ Dragan Bokan, službenici su mu kazali da ih to ne zanima, prenosi M portal.

Da sve bude čudnije, pripadnike SPO jako je zanimalo kako je arhitekta Petrović upoznao bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića?! Kada im je Petrović odgovorio da ga je sa Đukanovićem davno upoznao njegov pokojni otac, takođe poznati srpski arhitekta Zoran Petrović, splasnulo je formalno raspoloženje pripadnika SPO za nastavak ispitivanja.

Svi ovi detalji pružaju nedvosmislene dokaze da vrh SPO-a i SDT-a, očito u koordinaciji sa dijelom nove vlasti u Crnoj Gori, vodi politički motivisanu operaciju. I ulažu se veliki napori – čak i po cijenu kršenja zakona i osnovnih ljudskih prava – da se u priču o kriminalu, korupciji, osim pojedinih vlasnika jakih privatnih kompanija, ubaci i najviši predstavnici bivše vlasti, prevashodno Milo Đukanović, koji je primarni target.

PIPEROVIĆ: Akcije SPO su besprizorno maltretiranje, sva tražena dokumentacija davno predata

Advokat Zoran Piperović, pravni zastupnik kompanije Bemaks, taksativno je za Pobjedu nabrojao sve optužbe za teška krivična djela koje su tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje pripisivali nadležnima u renomiranoj građevinskoj kompaniji, konstatujući da su redom padale sve optužbe.

"U početku bijaše optužba za vrh kriminalne piramide, za kokain i cigarete. Kad to minu, onda su u podrumu solitera u blizini hotela Podgorica, jula prošle godine, specijalci iz SPO-a tražili najmanje dvije ruske podmornice i raketni sistem tipa ,,Eskander“. Kad je i to pasalo, onda su tragali kako je uništena flora i fauna u koritu rijeke Morače nelegalnim vađenjem šljunka. I to je pasalo odlukom tadašnje ministarke Đurović-Novaković. Sad prisustvujemo fotografisanju kreveta, ormana i friteza za krompir u Master kvartu. Treba očekivati nove spektakularne akcije, traženje odgovora na teško pitanje - otkud kamenje u kamenolomima za koje je Bemaks uredno dobio koncesiju", sarkastično nabraja advokat Piperović neuspješne policijsko istražne radnje koje su vođene sa ciljem diskreditacije i progona vlasnika kompanije Bemaks.

Piperović napominje da je posljednja akcija pretresanja stanova u Master kvartu odrađena iako su pripadnici SPO od kompanije Bemaks dobili svu traženu dokumentaciju, ali da je ovo svjesno rađeno kako bi se narušio ugled kompanije, ali i targetirali vlasnici Bemaksa.

"Jedini ozbiljan zaključak je da se radi o besprizornom maltretiranju i progonu, jer je ova akcija bila nepotrebna. Sva dokumentacija o nabavci opreme, plaćanju svih usluga uredno je predata policijskim istražiteljima koji su, očito, imali drugi cilj ovom akcijom", zaključuje Piperović.

,,Tačan je broj, ali pogriješili ste!“

Tokom jučerašnjeg pretresa dva stana u Podgorici, telefonski poziv iz SPO dobio je i Veselin Kovačević, nekadašnji izvršni direktor Bemaksa, sada savjetnik u toj kompaniji.

Od njega je traženo da svjedoči pretresu stanova u Podgorici, što je ovaj glatko odbio jer nije ovlašćeno lice. Nakon toga je inspektor Jovanović, kako se predstavio, Kovačeviću zaprijetio da će, zbog prethodnog odbijanja, ,,morati da dođe u Podgoricu ujutro, oko osam sati, i da službenu izjavu u Centru bezbjednosti u Podgorici“.

Pobjeda je, u cilju pojašnjenja čudne situacije, pozvala inspektora Jovanovića, koji se javio na naš poziv, ali nakon što je tražio da mu se ponovi pitanje, konstatovao ,,da je broj tačan, ali da je osoba pogrešna“.

Na ponovni upit novinara da li razgovara sa pripadnikom SPO (broj telefona: 067 184 ...) nije bilo odgovora?!

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Kad će doċi na red da se pretrese iimovina šefa SPO Predraga Šukovića!?Mnogo toga se čulo na Odboru za bezbjednost u vezi njegove imovine i veza sa kriminalnim miljeom,ali Novović na to ne reaguje! Zašto!?

Pivljanin

Šta se ovo događa slavna Crna Goro ? Imali iko snage da stane na put ovim habadahijama navedrnim u tekstu jeli moguće da smo dotakli dno dna, opozicijo šta vi činite ili bolje reći ne činite ništa ,jeli ovo vama sve uredu što se dešava u Crnoj Gori ,želio bih da odgovorite i mislite li išta preduzimati.

Bozovic Brano

Sta znaci kometarisati,ovakve naslove,sve je ovo istina. Ali,niko od onih koje smo birali,a nijesu trenutno na vlasti.Oni se samo igraju saopstenjima,Suverenisti"Crnogorci".Ovi rusitelji nase drzave nece otici sami,njih samo ulica moze pomesti.Dok Vam ovo dode do mozga,oni ce zavrsiti svoj posao. Moja generacija koja je pri kraju svog zivotnog puta,nebi to dozvolila!