15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sinod SPC: Da se izbjegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe okupljanja

Izvor: Foto: mitropolija.com

Religija

Comments 1

Sinod SPC: Da se izbjegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe okupljanja

Izvor: mitropolija.com

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve, sa patrijarhom srpskim Irinejem na čelu, održao je sjednicu u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu uz učešće arhijerejâ koji svoju jurisdikciju imaju u Crnoj Gori: Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, Episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, Episkopom mileševskim Atanasijem i Episkopom zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske. 

Sjednici su prisustvovali i vikarni episkopi remezijanski Stefan i dioklijski Metodije.

"Neposredni povod za ovu proširenu Sinodsku sjednicu bilo je donošenje antiustavnog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji bi pravilnije bilo nazvati Zakonom protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Sa žalošću je konstatovano da je donošenje ovog Zakona već izazvalo brojne negativne posljedice u Crnoj Gori i širem regionu. Sveti Arhijerejski Sinod sa Visokopreosvećenim i Preosvećenim arhijerejima izrazio je puno razumijevanje za opravdanu uznemirenost vjerujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i dao punu podršku njegovom mirnom hrišćanskom otporu nepravdi koju Crkvi i narodu nanosi pomenuti već izglasani antidemokratski i diskriminatorski Zakon. Naime, ovim Zakonom se omogućava otimanje i skrnavljenje svetinjâ i gaženje zavještanja njihovih svetih ktitora i zadužbinara koji su ih Bogu i Crkvi posvećivali, a ne bilo kojoj državi ili vlasti.

Do sada se pokazalo da su svenarodna okupljanja, povodom rečene nepravde, imala izričito crkveni karakter i zato je neophodno da se i ubuduće izbjegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe ovih jedinstvenih narodnih sabranja", navedeno je u saopštenju. 

Kako se dalje navodi, "očigledno je da pomenuti Zakon bez presedana produbljuje već postojeće podjele i sukobe u crnogorskom društvu."

"Sveti Arhijerejski Sinod sa ove proširene sjednice još jednom apeluje na državne organe Crne Gore da budu svjesni svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću i da preispitaju svoj stav o vjerskim pravima i slobodama svojih građana i većinske Crkve u Crnoj Gori.

Srpska pravoslavna crkva i njene eparhije u Crnoj Gori će svim raspoloživim zakonskim i pravnim sredstvima štititi verska prava i slobode i istovremeno pozivati sve relevantne činioce na obnovu svestranog dijaloga po ovom nadasve važnom i osjetljivom pitanju", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

KK

Neko ide u popove da se spase a neko da se napase... Pogledajte sta sve ovi imaju i bice vam jasnija njihova "duhovnost, smernost i skromnost" i posvjecenost Jevandjelju