8 °

max 15 ° / min 5 °

Utorak

31.03.

15° / 5°

Srijeda

01.04.

7° / 3°

Četvrtak

02.04.

13° / 1°

Petak

03.04.

16° / 2°

Subota

04.04.

18° / 7°

Nedjelja

05.04.

20° / 7°

Ponedjeljak

06.04.

20° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jaramaz: Zašto Amfilohije izbjegava srpska obilježja na protestima?

Religija

Comments 1

Izvor: blic

Autor: Antena M

  • Viber

Jaramaz: Zašto Amfilohije izbjegava srpska obilježja na protestima?

Politikolog i bivši šef kabineta ministra vjera u Vladi Srbije Igor Jaramaz, jedan od autora strategije Vlade Srbije o Srbima u regionu iz 2011. godine, uvjeren je da i Srbija i SPC moraju da instistiraju da konačno rješenje bude cjelovito i da se odnosi na cijelu Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

To je njegov odgovor na spekulacije o mogućem nastojanju ili želji da se problem sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti riješi u okviru Mitropolije crnogorsko-primorske koju vodi Amfilohije Radović, a ne u okviru SPC – piše „Blic”.

Vučić: SPC da prilikom registrovanja u CG zadrži u nazivu – srpska

„Na protestima Mitropolije se, inače, izbjegavaju srpska obiljeležja”, navodi „Blic”, „kao što je primjetno i da mitropolit Amfilohije izbjegava da pri pominjanju crkve i naroda u Crnoj Gori koristi prefiks ‘srpski’, što po mišljenju Jaramaza može da ukazuje na ‘određenu političku diplomatiju ili političko lukavstvo u pokušaju pronalaska kompromisa’. Njega u tom smislu više brinu ljudi oko mitroplita Amfilohija”.

„Mislim na ljude od kojih su, još 2006. godine, potekli prijedlozi da se koristi termin Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, što je, istina, napušteno, pošto nije prihvaćeno. Poslije toga je počela da se u prvi plan ističe Mitroplija crnogorsko-primorska, iako ona pokriva tek polovinu Crne Gore, a kojoj ostale eparhije ni kanonski, ni u nekom drugom smislu nijesu podređene”, izjavio je Jaramaz.

Jaramaz: Joanikije preuzeo kormilo od nepredvidljivog i po Srbe štetnog Amfilohija

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mijodrag

Српска обележја постоје али нема Србијанских