14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin prvi put bez pozdrava „Христос воскресе”!

Religija

Comments 0

Putin prvi put bez pozdrava „Христос воскресе”!

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 U naglašeno sekularnome formatu, predśednik Ruske Federacije Vladimir Putin je jutros u TV obraćanju čestitao Vaskrs.

Spominjući „sve tradicionalne religije Rusije", Putin se zadržao na temi „prinudnih ograničenja" neophodnih za borbu protiv koronavirusne infekcije.

Optimistično je izjavio da „imamo sve: zdravu, snažnu ekonomiju, naučni potencijal, potrebnu materijalnu i visoko profesionalnu bazu“. Glavni dio čestitke bio je posvećen mjerama ekonomske podrške u uslovima samoizolacije i koordiniranome radu svih nivoa vlasti.

„Vjekovne tradicije praznika Vaskrsa", rekao je Putin vraćajući se na glavnu temu obraćanja, „takođe će pomoći i podržati svakoga od nas, ojačati našu nadu i vjeru. Jer Vaskrs, Hristovo vaskrsenje, simbol je pobjede života nad svim onim što je protiv njega. To je simbol pročišćenja, ponovna rođenja i nastavka života”.

Analitičari su, međutim, primjetili da Putin, bivši komunista i oficir KGB-a, nijednom nije pomenuo tradicionalni pozdrav s kojim se povodom Vaskrsa dosad uvijek obraćao Rusima: Христос воскресе!

Umjesto toga, Putin je jutros kazao: „Nadaj se u Boga, ali sam ne griješi. Radimo to".

Putin se nije pojavio sinoć u sabornome hramu Hrista Spasitelja u Moskvi na vaskršnjoj službi kojoj je, bez prisustva vjernika, načelstovao patrijarh Kiril Gundjajev – iako je od svoga prvoga predśedničkoga mandata za Vaskrs (sa izuzetkom 2003. godine) dolazio u taj hram.

„Tradicija je morala biti narušena zbog pandemije koronavirusa”, javljaju ruski mediji. „Sada je Putin u svojoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu i održava sastanke sa saradnicima putem videokonferencija”.

Putinov sekretar za medije Dmitrij Peskov kazao je da će Putin za Vaskrs samo zapaliti svijeću u kapeli na teritoriji svoje rezidencije van Moskve.

Jutrošnje obraćanje Putina pogledajte na linku…

http://kremlin.ru/events/president/news/63222

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR