16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pritvor monahu koji je proklinjao Putina

Religija

Tag Video
Comments 0

Pritvor monahu koji je proklinjao Putina

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Shimonah Sergij Romanov (66) provešće dva mjeseca u prtivoru, a potom ga očekuje suđenje za tri krivična djela – javljaju ruski mediji.

Čin shimonaha je najveći u monaštvu. Veliku shimu – anđeoski obraz (μεγαλόσχημος) primaju monasi i monahinje koji svoj dalji život provode u bogomisliju, ćutanju, poslušanju i nesticanju materijalnoga bogatstva.

Shimonah Sergij jedan je od poznatijih kritičara vrha Ruske crkve, koji je produžena ruka Vladimira Putina i tradicionalno je instrument unutrašnje i vanjske politike Kremlja.

Enormnu popularnost shimonah Sergij je stekao nakon što je u proljetos kategorično odbačio naloge vrha Ruske crkve o preventivnim mjerama tokom bogosluženja protiv kovida-19. On je, takođe, pozvao „Božji narod da izađe na ulice”, a rusku vlast je nazvao – bezakonom i satanskom!

Nezvanično, najveći „krimen” koje mu pripisuju ruske vlasti je to što je proklinjao i – Putina…

U julu ove godine, crkveni sud Ekaterinburške eparhije Ruske crkve je lišio Sergija sveštenstva. Tu presudu odobrio je i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril Gundjajev.

Potom je, 16. avgusta, ista eparhija ekskomunicirala Sergija, njegove pristalice i sve učesnike u njihovim bogoslužbama, proglasivši ih „raskolnicima", da bi ga 10. septembra i viši crkveni sud ekskomunicirao, što je 19. oktobra takođe odobrio patrijarh Kiril.

Jedinice iz sastava ОМОН (mobilni odred za posebne namjene) i Росгвардия (specijalna služba za istrage) su 29. decembra 2020. upale u Srednjeuralski ženski manastir u kojem je sa svojim pristalicama boravio shimonah.

Kako je „Antena M” objavila, tokom hapšenja viđene su dramatične scene otpora monahinja i monaha nasilnoj noćnoj akciji ruskih vlasti.

Nakon hapšenja, Sergija su odveli u Glavnu upravu istražnoga komiteta Ruske Federacije za Sverdlovsku oblast, a zatim je upućen u Okružni sud na periferiju Moskve.

Sud je shimonahu odredio dvomjesečni pritvor. Pogledajte video zapise o izvođenju shimonaha na sud…

Shimonaha, dakle, očekuje suđenje, jer je optužen za tri djela iz Krivičnoga zakonika.

Prema materijalima istrage, Sergij je, navodno, „javno pozvao najmanje deset monahinja koje žive u manastiru da izvrše samoubistvo“, pa je „svojim djelovanjem nezakonito spriječavao vršenje vjerskih rituala“, a „kršenjem normi građanskog zakona spriječio popis predmeta nepokretnosti na teritoriji manastira“.

Juče smo objavili da je protođakon Andrej Kurajev (58), najpopularniji savremeni ruski bogoslov, takođe jedan od poznatijih kritičara vrha Ruske crkve, prvostepenom odlukom crkvenoga suda u Moskvi – raščinjen.

Kurajev je raskrinkao licemjernu poziciju Moskovske patrijaršije koja, slijedeći politiku Vladimira Putina, vodi „krstaški rat” protiv homoseksualaca, a istovremeno u svome episkopatu ima gay-lobi, koji broji oko 50 vladika tijesno povezanih s ruskim tajnim službama!…

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR