7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tvrdio da su mu smjestili: Poslušajte kako novi patrijarh Porfirije pjeva četničke pjesme

Religija

Tag Video
Comments 14

Tvrdio da su mu smjestili: Poslušajte kako novi patrijarh Porfirije pjeva četničke pjesme

Izvor: faktor.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Novi patrijarh SPC-a Porfirije, do danas mitropolit zagrebačko-ljubljanski osvanuo je prije pet godina na video snimku, kako u zanimljivom društvu pjeva četničku pjesmu posvećenu četničkom vojvodi Momčilu Đujiću, ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata.

Snimak je navodno nastao prije pet godina u Čikagu.

"Nakon liturgije bio je ručak i zabava, rekao sam Voji Bilbiji da otpjeva "našu pjesmu", misleći na "Tamo daleko". On je počeo pjevati pjesmu koju i ne znam i nekako sam pjevušio za njima, malo iznenađen što nije zapjevao onu koju sam mislio, pa sam u jednom trenutku i zašutio", pravdao se Porfirije u hrvatskim medijima rekavši da je zašutio kada se pjevalo o "kokardi vojvode Đujića".

Iz snimka se jasno vidi da je Perić veliki dio pjesme zaista opjevao, a već od početka same pjesme jasno je da se radi o pjesmi ratne tematike s obzirom da se spominju "mitraljesci" i "granate".

"Šta se ono na Dinari sjaji, Đujićeva kokarda na glavi", kaže sporni stih, a teško je procijeniti je li Porfirije zaista, kako tvrdi, prestao pjevati.

Pop Momčilo Đujić četnički je vojvoda i ratni zločinac odgovoran za neke od najgnusnijih zločina na ovim područjima u Drugom svjetskom ratu. Đujićevi četnici jedan od najvećih pokolja napravili su u selu Gata u zaleđu Omiša kada su 1.oktobra 1942. zvjerski poklali 95 civila.

Portal Sloboda.hr., 2014. objavio je ovaj snimak.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

inok arden

@Vanja partizane, valjda, pobili...čuješ šta kažu na snimku-njihovih poginulo 500, a partizana 4000...ko li su ti "njihovi" da mi je znati hehe

Dzimi

Dali spc ima neko mladje lice koje nije posveceno cetnistvu da bi na jedan moderan civilizovani nacin prestavljao spc ili su him sve ovakvi koji sire mrznju i prokletstvo ????