15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vidovdan: Joanikije nedostojan za mitropolita, šuruje sa Bečićem koji je cezaropapista

Religija

Comments 7

Vidovdan: Joanikije nedostojan za mitropolita, šuruje sa Bečićem koji je cezaropapista

Autor: Antena M

  • Viber

Joanikije Mićović pokazao se nedostojan za čin mitropolita u ovoj kompleksnoj situaciji – tvrdi srpski portal „Vidovdan”, koji je bilizak Irineju Buloviću, članu Sinoda i „sivoj eminenciji” Patrijaršije Srbije.

Navodi se da je Mićović „možda i previše vremena bio u sijenci mitropolita Amfilohija, tokom značajnih dešavanja i lomova”, a da „postaje prepoznatljiv i uticajan tokom litija”, „jer na ‘njegovim’ litijama nose trobojke, pjevaju se srpske pjesme, dok toga kod Gojka Perovića i Amfilohija nema”.

Za Mićovića se „u svrhe promocije uoči izbora za patrijarha plasira LAŽNO PROROČANSTVO po kome navodno patrijarh Pavla prorokuje o Joanikiju kao budućem patrijarhu”, takođe „koriste se fotografije sabora sa groba patrijarha Pavla, što je po ocjeni mnogih bilo NEDOLIČNO”, kao i „parole ‘Joanikije dostojan’, bakljade, razne SPLETKE”.

„Ubrzo nakon Sabora i izbora patrijarha Porfirija Joanikijev fokus se vraća u Crnu Goru, otvoreno podržava na izborima u Nikšiću izbornu listu Demokrata, ali i Zdravka Krivokapića posredno. Dolazi do krize sa pravnikom SPC u Crnoj Gori, čovjekom koji je najviše stručno pomogao SPC. Nakon što je Vladimir Leposavić iznio svoje mišljenje o Srebrenici poltronska vlada Krivokapića mu prijeti smjenom, Joankije ostaje suzdržan i ne staje u odbranu advokata Mitropolije”.

„Joanikije kreće da obilazi Mitropoliju koja je nakon smrti mitropolita Amfilohija zapala u FINANSIJSKU KRIZU”, navodi dalje „Vidovdan”.

„Nedavni potezi nam govore koliko čovjek NE SHVATA momente u kojima se nalazi i pravi EGOCENTRIČNE POTEZE. Daje opet OTVORENU PODRŠKU Bečiću pred izbore u Herceg Novom. Za uzvrat će Aleksina stranaka da smjjeni pravnika SPC i ministra Leposavića. Onda nastaje prava drama oko Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore. Krivokapić javno govori da je ugovor usaglašen, pa opet da nije. U jednom momentu i Bečić i Dritan Abazović izlaze sa prijedlogom da Temeljni ugovor treba potpisati, ali tek u momentu kada bude izabran mitropolit u Crnoj Gori. Tu dolazimo do apsurdne situacije da jedan SEKULARISTA i drugi ALBANAC počinju da biraju mitropolita SPC i uslovljavaju Patrijarha i cijelu SPC izborom mitropolita. Nameću svoje odluke iznad odluka Sabora, što je čisti cezaropapizam”.

Joanikije Mićović, navodi se, „ZLOUPOTREBOM duhovne pozicije TRGUJE u političkim vodama sa političarima koji uzvraćaju pravljenjem tenzija, ucjena i uslovljavanja oko Temeljenog ugovora. To ne priliči ni ozbiljnom političaru koji zastupa srpske interese u Crnoj Gori, a kamoli vladiki SPC koji se do juče kleo u svoje srpstvo”.

Navodi se da je Mićović „kao trska na vjetru i koji se povija kako vjetar duva” i sugeriše da je promašio u procjeni „da mu je po difoltu već obezbijeđeno mjesto mitropolita na Cetinju”.

Napominjemo da Patrijaršija Srbije još nije objavila da li će na narednome zasijedanju svoga Arhijerejskoga sabora uopšte birati mitropolita na Cetinju.

Mitropolija crnogorsko-primorska je samo jedna od četrdesetak srpskih eparhija, po Ustavu SPC bez ikakvih posebnih prava u odnosu na druge eparhije.

Eparhijske arhijereje SPC na Cetinju i Nikšiću postavljaju iz Srbije.

SPC je osnovana 1920, a eparhije – Mitropolija crnogorsko-primorska 1931, Episkopija budimljansko-nikšićka 2001. godine.

Prethodno, nekanonski je ukinuta matična Crkva Crne Gore i pravoslavnih Crnogoraca – viševjekovna autokefalna Mitropolija (Crnogorska pravoslavna crkva).

 

 

 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Oslo

Kad im za mitropolita dovedu nekog iz Surdulice možda se i opamete ovi naši litijaši. Čudan je inat u Crnogoraca, sjetite se Kuča. Doduše, sad su veliki Srbi, što ne znači da neće opet postati Crnogorci.

OPAMETIMO SE VISE!

Našom državom vlada SPC a ne parlament kao svuda u svijetu preko crkve narod zaluđeni hoda za srpskim popovima po gradovima CG, vjera je ljudska intima i svak ima pravo da vjeruje i moli se u svoje kuće tj hramove i džamije ALI NAŠI ŽIVOTI SU U RUKAMA SPC KOJA JE POVEZANA SA CENTRALNOM BEOGRADOM,