15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Beograd izabrao: Joanikije mitropolit crnogorsko primorski SPC, Metodije na čelu Eparhije budimljansko-nikšićke

Izvor: mitropolija.com

Religija

Comments 17

Beograd izabrao: Joanikije mitropolit crnogorsko primorski SPC, Metodije na čelu Eparhije budimljansko-nikšićke

Autor: Antena M

  • Viber

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je izabrao vladiku budimljansko-nikšićkog Joanikija za prvog čovjeka Mitropolije crnogorsko-primorske, prenijeli su srpski mediji. 

Sabor je izabrao danas Sinod, najvišu izvršnu i sudsku vlast u SPC, na čijem čelu će biti patrijarh Porfirije.

Sinod SPC će, pored njega, činiti i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, episkop kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski FotijeSabor je počeo 25. maja. 

Umjesto episkopa Joanikija na čelo Budimljansko-nikšićke eparhije postavljen Metodije Ostojić, dosadašnji vikarni episkop. 

Srpski mediji pišu da je Joanikije, navodno, dobio zadatak da radi na “OSLOBOĐENJU MITROPOLIJE OD NAGOMILANIH SEPARATISTIČKIH I AUTONOMAŠKIH KADROVA koji su često skloni bahatosti i lopovluku”.

Prema tvrdnji "Vidovdana", Joanikije se, između ostaloga, obavezao da otpočne KADROVSKU ČISTKU, koja će obuhvatiti neke od najbližih saradnika pokojnog Amfilohija Radovića. Prvi na udaru će se naći - Gojko Perović, protojerej-stavorofor.

“Joanikije se u Patrijaršiji obavezao da će poslušati Arhijerejski sabor SPC i u narednih par mjeseci raščistiti neke stvari na terenu. Sprema se ČISTKA AUTONOMAŠKIH KADROVA koji su skloni enormnom bogaćenju preko grbače vjernika i turista, a to su: sekretar Mitropolije prota Obren Jovanović, njegov pomoćnik prota Igor Balaban i drugi pomoćnik prota Anđelko Boričić”, tvrdi “Vidovdan”.

“Kao posebno blizak DPS režimu pominje se sekretar Eparhije prota Obren Jovanović. On je za 10 godina na toj funkciji navodno enormno uvećao svoje nekretnine kako u Crnoj Gori (Podgorica, Primorje) tako i u Srbiji (Fruška Gora i Novi Sad). Govori se da će na udaru Joanikija biti i sveštenik Ljubomir Jovanović iz Bara koji je po nekim izvorima iz Crne Gore posebno naelektrisan protiv svega što dolazi iz Srbije”.

“Njima će društvo navodno praviti i još nekoliko autonomaški nastrojenih sveštenika iz Podgorice i cijele Crne Gore”.

---------

„Crnogorsko-primorska eparhija, sa sedištem na Cetinju” OSNOVANA je Ustavom SPC od 16. novembra 1931. godine (čl. 11, st. 1, t. 20), na čelu joj je arhijerej po položaju sa titulom mitropolita (čl. 12 st. 2). 

Dosadašnji mitropoliti crnogorsko-primorski: Gavrilo Dožić (1931-1938), Joanikije Lipovac (1940-1945), Arsenije Bradvarević (1947-1961), Danilo Dajković (1961-1990), Amfilohije Radović (1990-2020).

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Dado

@Ranko Da litijasu.. ali mi Crnogorci smo sad na potezu.. cuces sto cemo mi vama reci..!! posto ti samo racunas cetnike i litijase za narod.. a u stvari ste jedna ne-kulturna skupina po svim zivotnim segmentima..!!

SrdjanR

@Ranko Da, da, poznato je, naš obrazovan narod. Nije mnogo mrda od one Njegoševe: "Pučina je stoka jedna grdna, dobre duše kad joj rebra puču"!

haker

Srbadijo kako si providna...izabraste ga iako niste htjeli, no vam se zuri ugovor da se potpise. Samo cu vam reci OTETO PROKLETO! A grobove nasih komita vi u vlasnistvo imat necete!!!!