7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Episkop-podstanar: Srbija ukida i Amfilohijevu eparhiju u Argentini?

Religija

Comments 11

Episkop-podstanar: Srbija ukida i Amfilohijevu eparhiju u Argentini?

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 Kirilo Bojović (52), koji je tri godine episkop Eparhije buenosajresko-južnocentralnoameričke Crkve Srbije (SPC), od početka novembra boravi u Crnoj Gori i nije se vraćao na svoju katedru u Buenos Ajresu.

 Eparhija buenosajresko-južnocentralnoamerička je 2011. formirana odlukom Sabora Crkve Srbije, a na inicijativu Amfilohija Radovića.

 Stvarna namjera Amfilohija je bila da posrbi tamošnju neveliku koloniju Crnogoraca, osobito u mjestu La Montenegrina, od kojih su neki potomci političkih emigranata nakon Božićnoga ustanka, među kojima je započela pastirsku misiju Crnogorska pravoslavna crkva.

 Amfilohije je sa svitom svojih klirika iz Mitropolije crnogorsko-primorske nekoliko puta boravio u Južnoj Americi.

 Do 2018. je Amfilohije administrator te eparhije, kada je za episkopa, a na njegov prijedlog, postavljen Kirilo Bojović. Prethodno, Bojović je 2016. rukopoložen za episkopa dioklijskoga u Podgorici. Bojović je Amfilohijev vikar, do prekomande u Buenos Ajres.

 Kada je dobio eparhiju, Bojović je dobio i pravo glasa: da na nekom budućem Saboru Crkve Srbije glasa da Amfilohije postane patrijarh – ali, do toga, uslijed poznatih okolnosti, nije došlo.

 Eparhija u Buenos Ajresu je tipičan Amfilohijev projekt, koji je na temelju svoje harizme nametnuo Saboru Crkve Srbije, a koji baš nije razumio novčano skupu namjeru da se daleka i malobrojna crnogorska kolonija denacionalizuje.

 Eparhija u Buenos Ajresu, dakle, nije finansijski održiva, ali je pare slao Amfilohije iz svoje mitropolijske kase, na koju je, u međuvremenu, kako smo izvijestili, šapu stavio episkop Irinej Bulović – preko protosinđela Pavla Pajića, novoga sekretara Mitropolije crnogorsko-primorske…

 Rođeni Podgoričanin, Kirilo Bojović je po vokaciji matematičar, ali je napuštio univerzitetsku karijeru i zamonašio se kod Amfilohija.

 On je rođeni brat jednoga poslanika DF-a, snaha mu je aktuelna ministarka zdravlja Vlade Crne Gore. Takođe je rođak episkopa Crnogorske pravoslavne crkve u Nikšiću Borisa Bojovića (đedovi su im rođena braća).

Po smrti Amfilohija, Bojović je doputovao u Crnu Goru. Mnogi su očekivali da će, ako ne mitropolit crnogorsko-primorski, u najmanju ruku biti novi episkop budimljansko-nikšićki. Ali, proljetos na Saboru Crkve Srbije u konkurenciji Stefana Šarića i Metodija Ostojića, Bojović je dobio najmanje glasova. I ispao je u prvome krugu.

 U međuvremenu, zamrla je aktivnost u Eparhiji buenosajresko-južnocentralnoameričkoj. Uklonjen je zvaničan sajt ove eparhije. Bojović već desetak mjeseci tu-i-tamo služi ili saslužuje u Crnoj Gori – na primjer, prekjuče je bio na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta.

 Nominalno, Eparhija buenosajresko-južnocentralnoamerička postoji, a o eventualnome ukidanju odlučuje Sabor Crkve Srbije.

 U slučaju ukidanja, Kirilo Bojović ostaje episkop, ali bez eparhije – ukoliko mu iz Srbije ne udijele novu.

 Zasad, Bojović je episkop-podstanar kod Joanikija Mićovića i Metodija Ostojića.

 

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

dv

Država CG,CPC i njen poštovani episkop Boris Bojović svaka sreća i da su nam Vječni ...a svi njihovi brojni srpbo četnički fašisti i dušmani na daleki im put pod noge .

Ana

@Bb Tako je. Moja ujcevina je casna, ugledna i postena, a sve sto su postigli-postigli su iskljucivo svojim radom, bez icije pomoci. Konkretno, ujak-vladika Kirilo, zavrsio je dva fakulteta, usavrsavao se, govori nekoliko jezika, a sto je najvaznije, dobar je covjek. Ponosim se svima njima.

Bb

@Branka zaista jesu! I vrlo obrazovani, čestiti ljudi