15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joanikije: Svi pravoslavci u Crnoj Gori su Srbi, a po narodnosti Crnogorci

Izvor: TVCG screnshoot

Religija

Comments 70

Joanikije: Svi pravoslavci u Crnoj Gori su Srbi, a po narodnosti Crnogorci

Autor: Antena M

  • Viber

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije kazao je da bi volio da mu neko objasni u čemu je njegova odgovornost kada su posrijedi događaji na Cetinju 5. septembra.

"To je moje pravo, ustoličenje, ako me prihvata moje sveštenstvo i vjerujući narod i ako se zna gdje stoluje mitropolit crnogorsko-primorski vjekovima i gdje je sjedište već vjekovima, onda nema potrebe da se pravdamo. Mi smo učinili sve da ne dođe do krvoprolića", kazao je on u emisiji Argumenti na TVCG i dodao:

"Mi smo mogli to da napravimo da dođe više hiljada ljudi, mi smo ipak odlučili da to uradimo na drugačiji način", kazao je je Joanikije

Cetinjski manastir je vlasništvo Mitropolije

Kako je rekao Cetinjski manastir pripada Mitropoliji crnogorsko primorskoj.

"Oni su uradili nezakonitu stvar jer ne može niko nikome da oduzme na takav način stvar. Tu je samo napravljena greška prilikom prepisa i naši pravnici su uložili žalbu da se ta greška ispravi. Ukoliko bi sada Prijestonica pokušala da nešto uradi, to je potpuno nezakonita stvar i samo je s ciljem stvaranja novih tenzija", kazao je on.

"Ustavni sud je oborio tu odluku Prijestonice, jer su se i mnoge kuće privatne našle u vlasništvu Prijestonice. i oko 5.000 građana su u takvoj situaciji, da moraju da podnose žalbe da se ta greška ispravi, da bi bili ponovo vlasnici svojih imanja. Država je svjesna te greške Prijestonice", dodao je.

Za događaje na Cetinju lično odgovoran Đukanović

Govoreći o mogućnosti promjene mjesta ustoličenja, te upitan zašto to nije uradio u Podgorici, Joanikije je kazao:

"Za sve te prijetnje i opasnosti treba pitati onoga koji ih je organizovao, odnosno lično gospodina Đukanovića. Ako se politika u najgrublji način miješa u poslove vjere i ako je na najgrublji način pokušala da spriječi poslove vjere, onda mi moramo da se branimo", kazao je on.

Nastao bi haos u cijeloj Crnoj Gori da je mjesto ustoličenja promijenjeno i umjesto na Cetinju održano u Podgorici, kaže on.

"Time bi naša vjera, pravoslavlje, bilo na najgrublji način ugroženo. Bila bi ugrožena Crna Gora, nastao bi haos. Ja nijesam imao prava na to", kazao je on.

Preko 90% Cetinjana nije pravilo problem i nije bilo protiv ustoličenja, kaže Joanikije.

"To su podaci bezbjednosnih službi sa kojima sam imao komunikaciju. Ja poprilično znam Cetinje, bolje ga znam nego i Đukanović, ja sam tamo živio, služim redovno u Cetinjskom manastiru, ne bjezim ni od koga, ako sam nekome kriv, tu sam", kazao je on.

Kamo sreće da se svako bavi svojim poslom

"Ako ima nade da spustimo tenzije, nikakav problem, da se svako bavi svojim poslom. Ali, gospodin Đukanović nema šta ne govori o crkvi, ne prestaje da se bavi njome, da smo mi ovdje nekakva ruska instalacija i sve to što govori nema veze sa istinom. Ni nijesmo instalacija nikakve politike", naveo je Joanikije.

Govoreći o uticaju crkve na politička zbivanja u Crnoj Gori, te otvorenom miješanju crkve u izboru premijera,  Joanikije je kazao da je ponekad potreban razgovor politike i crkve.

"To je bilo savjetovanje, nije bilo nikakvog ucjenjivanja ili slično. Naša riječ za one s kojima razgovaramo mora nešto da znači. Mi želimo da svako radi svoj posao, ali vidimo da ima nekih situacija u kojima se ne zna šta ko radi i mi onda moramo da razgovaramo", kazao je Joanikije i dodao:

"Kamo sreće da svako radi svoj posao."

O CPC - Ta organizacija neka radi šta hoće, ali da ne prisvaja ono što joj ne pripada

Govoreći o položaju i statusu Crnogorske pravoslavne crkve, Joanikije je kazao da svek ima pravo da se udružuje.

"Što se tiče CPC, ona nigdje nije registrovana u crkvi, ona je registrovana pri državi. Ne postoji nijedna pravoslavna crkva koja je priznaje. Ne postoji nijedan pravoslavni hram u kojem oni mogu da služe. Šta mi ima tu da pričamo. Oni imaju pravo i da se mole, ako se mole, i da grade hramove, ali nemaju pravo da posežu za nečim što nije njihovo. Kontinuitet SPC u Crnoj Gori je izuzetno jasan i blistav. I istorijski i imovinski i pravni. Mi nemamo nikakav problem sa CPC, neka rade šta hoće, neka i krštavaju ako hoće, ako to uopšte tamo rade, ali kad hoće da prisvoje nešto što nije njihovo, onda to narod odmah registruje. Ta organizacija je često poslužila za neku kvazipolitičku agendu", kazao je.

O Crnogorcima

Svako ima pravo da se osjeća kako želi, kazao je Joanikije i dodao da on ima svoje viđenje crnogorske istorije.

"A prema svakome ko se osjeća kao Crnogorac odnosiću se sa apsolutnim poštovanjem. Ja se držim toga da su svi pravoslavni u Crnoj Gori Srbi, a po narodnosti Crnogorci", kazao je on.

Doći će dan da na svojim ramenima iznesemo kamenje na Lovćen da vratimo kapelu

Po pitanju kapele na Lovćenu, on kaže da se podjele u vezi nje vještački izazivaju.

“Moj stav jeste da je ona nasilno srušena, da je pogažen Njegošev amanet, da je ugroženo ime i Njegoševo djelo. Bilo je mnogo politike oko rušenja Njegoševe kapele, ona je rušena iz političkih, ne kulturoloških razloga, treba čitati samo mišljenja najvećih umova koji su se suprotstavili rušenju te kapele. To su male estetičke studije koje su i dan danas aktuelne”, kazao je on.

Mitropolit Amfilohije je, dodaje Joanikije, u nekom smislu  i vratio kapelu na Lovćen.

“On je u MCP podigao 12 crkava koje su po obrascu lovćenske, a ja devet u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj. Mislim da će doći dan da na svojim ramenima iznesemo kamenje na Lovćen da vratimo kapelu. Da se pokajemo zbog toga što smo se ogriješili o Njegoša. U crnogorskoj patologiji ima mržnje i borbe protiv Njegoša, Njegoš je preveliki, trebali bismo ga, otprilike, smanjiti da bismo ga učinili po svojoj mjeri”, ističe Joanikije.

Kada budemo vraćali kapelu na Lovćenu, dodaje on, vraćaćemo je u funkciji izmirenja Crnogoraca i Srba.

Komentari (70)

POŠALJI KOMENTAR

Sandra

@BanjaCT Titograd jos uvek postoji. Ja mislila da smo u 2021, bice da je u Cg jos uvek 20. Vek

Sandra

@Onogošt a sta mi naprica, gde si to procitao , u Miki Mausu?

Bijeli Pavle

Đeca robova i đeca vitezova ne mogu bit isto