11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perić opet provocira: I dalje će Crkva Srbije ustoličavati na Cetinju, Vasojevići najveće srpsko pleme

Religija

Comments 23

Perić opet provocira: I dalje će Crkva Srbije ustoličavati na Cetinju, Vasojevići najveće srpsko pleme

Autor: Antena M

  • Viber

U polusatnom govoru, koji je održao ispred Manastira Đurđevi Stupovi kod Berana, a među okupljenima su bili u zvaničnici Vlade Crne Gore i partija režimske koalicije, patrijarh Srbije (SPC) Porfirije-Prle Perić je, između ostaloga, kazao:

„Vasojevići imaju nemjerljiv udio u srpstvu, to je najveće srpsko pleme”.

„Neka misli ko šta hoće i neka se deklariše kako hoće, ali ko je Vasojević on pripada srpskom narodu”, tvrdi Perić.

Inače, izvan Crne Gore, ali i Albanije, na Balkanskom poluostrvu, pa ni u Srbiji, u novovjekovnoj istoriji uopšte nije postojala plemenska organizacija.

Govoreći o nasilnom ustoličenju Joanikija Mićovića na Cetinju, Perić je kazao:

„Mi smo ustoličili mitropolita kako valja i trebuje”.

Tvrdi da će „do svršetka svijeta Cetinjski manastir biti mjesto za ustoličenje mitropolita crnogorskog-primorskoga SPC”.

„Neko je htio da proglasi neko kao nasilje, a htio je da nam zabrani u našu kuću. Nemamo ništa protiv, ali je podvala da nam zabrane u našu kuću i predstavi SPC kao izvor zla”, kazao je Perić.

On je kazao da nema ništa protiv da se svako organizuje u svoju vrstu molitvene zajednice ako to njemu odgovara ali, kako je kazao, „pod uslovom da ne ugrožava bilo koga niti elementarno ljudsko dostojanstvo”.

„Ali bilo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljejnskog apravoslavlja i kao takva ne može uzeti identitet Pravoslavnoj crkvi koja ima kanonsku jurisdikciju i na ovim prostorima", protumačio je Porfirije.

„Nas zavarati ne mogu, ali mnogi, naša braća, naši srodnici u kojima još nije prooklijalo autentično sjeme vjere bivaju zavođeni”, kaže Perić.

„Neka bude ko šta hoće neka se osjeća da pripada kom hoće narodu ma koliko mi ponekad mislili drugačije. Neko je kritikovao, veli nije izgovorio u Podgorici crnogorski narod. Neka bude ko god hoće Crnogorac a onaj ne samo koji hoće nego koji zna svoje korijene i vasojevićko stablo, zna da pripada srpskom narodu", kazao je Porfirije.

To, dodaje, „ne znači da mi ne prihvatamo, ne razumijemo, ne poštujemo, ne grlimo i one koji žive pored nas a deklarišu se i osjećaju se kao Crnogorci”.

O Crnogorcima se, na sličan način, nedavno izjasnio i Aleksandar Vučić, kome je Perić duhovnik.

Perić sjutra treba da ustoliči Metodija Ostojića, drugoga po redu episkopa budimljansko-nikšićkoga Crkve Srbije. Najavljen je organizovan autobuski prijevoz iz nekih gradova Crne Gore, kao i iz Srbije.

Eparhija budimljansko-nikšićka je iz Beograda osnovana 2001, a naredne godine je postavljen  prvi episkop, Joanikije Mićović.

Za razliku od Ostojića, Mićovića je avgusta 2002. ustoličio pokojni Amfilohije Radović.

 

Komentari (23)

POŠALJI KOMENTAR

flamantes

II Kako je crnogorska trobojna zastava vladarski standard sa livrejom Petrovića, nema nikakve veze sa zastavom Srba pogledaj https://postimg.cc/Hj1hZRDq. Zastava Crne Gore koja je vladarski baner Crnojevića, koji su obnovili suverenu državu crnogorsku i koja do danas predstavlja državnu zastavu.

flamantes

@Jack Hustlle nije nikad, čak se može reći da Servi nijesu pleme, nego socijalni sloj u najboljem slučaju, a u suštini su samo vjerska odrednica.

Jack Hustlle

@Marko Marković No što smo! Kad je to Serbija imala plemena?