7 °

max 19 ° / min 7 °

Četvrtak

28.10.

19° / 7°

Petak

29.10.

19° / 10°

Subota

30.10.

19° / 11°

Nedjelja

31.10.

18° / 11°

Ponedjeljak

01.11.

13° / 10°

Utorak

02.11.

19° / 13°

Srijeda

03.11.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mićović i sveštenici opet traže odgađanje suđenja po tužbi za krivično djelo

Religija

Comments 1

Mićović i sveštenici opet traže odgađanje suđenja po tužbi za krivično djelo

Autor: Antena M

  • Viber

Suđenje Joanikiju Mićoviću i osmorici sveštenika Crkve Srbije (SPC), koji su optuženi za kršenje zdravstvenih mjera o sprječavanju širenja zaraznih bolesti 12. maja prošle godine kada su u Nikšiću učestvovali u litiji – nije održano.

Pretres je trebalo da se u Osnovome sudu u Nikšiću održi danas i naredna dva dana. Kako je saopštio advokat Sava Kostić, jedan od branilaca Mićovića, suđenje je odloženo, a kao razlog navodi „rješenje o samoizolaciji, koje je, usljed kontakta s članovima porodice koji imaju virus korone, dobio jedan od okrivljenih nikšićkih sveštenika”.

„Kako spriječenošću jednog od okrivljenih sveštenika da dođe na suđenje nijesu ispunjeni zakonski uslovi, vjerujem da će sudija to uvažiti i odložiti suđenje. O novim terminima suđenja bićemo naknadno obavješteni“, citira „Svetigora” advokata Kostića.

Postupajući sudija je Igor Đuričković. Suđenje je odlagano i ranije: 16. juna o.g. takođe na prijedlog odbrane odloženo uz obrazloženje – „zbog novonastale situacije izazvane epidemijom koronavirusa”; pa zakazano za 4. septembar; pa odloženo „jer je sudija bio opravdano odsutan”…

Joanikiju Mićoviću, kao i Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Danilu Zirojeviću, Vasiliju Brboriću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću i Nikoli Marojeviću na teret se stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

U optužnom prijedlogu navedeno je da su tog dana „postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno s građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskoga objekta – litije ulicama grada".

Litiju u Nikšiću 12. maja prošle godine, a po prethodnoj najavi Nove srpske demokratije Andrije Mandića da će obilježiti na ulicama svoju stranačku slavu, predvodio je mitropolit Amfilohije Radović, koji je docnije umro od posljedica zaraze koronom.

Amfilohije je 12. maja prošle godine, nakon litije, a uoči privođenja u policiju Mićovića i sveštenika, ispred Parohijskoga doma Budimljansko-nikšićke eparhije Crkve Srbije kazao da on nije odgovoran za litiju, da „to nije niko organizovao”, nego, tvrdio je, „organizator okupljanja je narod".

„Evo vladika, on je tu domaćin", kazao je Amfilohije i pokazao na Joanikija Mićovića policijskom službeniku koji je došao da uruči pozive Mićoviću i grupi srpskih sveštenika radi davanja iskaza u CB Nikšić, koji su potom 72 sata bili u pritvoru.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Farsa

Cetnicka drzava. Sud ce im se izvinuti na kraju