11 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Protiv! Katolički biskupi Crne Gore o kovid potvrdi kao uslovu za ulazak u crkvu

Religija

Comments 1

Protiv! Katolički biskupi Crne Gore o kovid potvrdi kao uslovu za ulazak u crkvu

Autor: Antena M

  • Viber

Negativan stav Katoličke crkve u Crnoj Gori o najavljenome zahtjevu da se, na ulazu u sve bogomolje, moraju pokazati nacionalne digitalne kovid potvrde, izrekli su katolički biskupi Crne Gore. Njihovu zajedničku izjavu objavljuje sajt Kotorske biskupije, a u cjelini glasi:

Katolička crkva u Crnoj Gori je od samih početaka pandemije, da bi zaštitila zdravlje vjernika koji pohađaju crkve, samostalno primjenjivala mjere za suzbijanje korona virusa, kakve su bile na snazi u drugim zemljama. Kad su donesene mjere na nivou države, nastojali smo se držati svih datih uputa i preporuka. Zahvalni smo Bogu jer nijedna katolička crkva u Crnoj Gori nije bila žarište zaraze niti širenja korona virusa.

Katolička crkva, kao dio društva ove zemlje, odgovorno i ozbiljno se, osobito preko Caritas-a, uključuje i daje svoj doprinos u brizi za fizičko zdravlje svih ljudi. Isto tako ne zaboravlja svoje specifično poslanje brige za duhovno i duševno zdravlje svojih vjernika i svih bližnjih koji joj se obraćaju za pomoć. Ta briga za duše, što je specifikum Katoličke crkve, pa i drugih crkava i vjerskih zajednica, traži od nas da u ovim prilikama pandemije ne zaboravimo to svoje temeljno poslanje. Zato smatramo da bi društvo kao takvo trebalo prepoznati i uvažiti naše mišljenje.

Stoga nas iznenađuju odluke koje se donose bez prethodnih konsultacija s crkvenim poglavarima, tim više što duboko zadiru u vjersku slobodu i samu dobrobit vjernika koji svojim odgovornim pristupom borbi za zdravlje daju i svoj doprinos nošenjem maski i vakcinisanjem.

Smatramo potrebnim naglasiti da nas zbunjuju i ponižavaju stavovi pojedinaca koji bi htjeli da se vjerski djelatnici pretvore u inspektore i policajce, kada je u pitanju pridržavanje i sprovođenje donesenih mjera.

Katolički biskupi i sveštenici, nasljeđujući svoga učitelja Isusa Krista, ostaće vjerni svome pastirskome poslanju i pružati svojim vjernicima utjehu i okrjepu po svetim sakramentima, ne tražeći od njih bilo kakve isprave i dokaze o zdravstvenome stanju, držeći se, kao i do sada, korisnih propisa za suzbijanje korona virusa.

mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup
mons. Ivan Štironja, kotorski biskup

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dreći

Tako je nece vama odrediti Krivi koji se nije vakcinisao ko ce da udje u crkvu a ko nece . Vi od pocetka postujete mjere . A oni dali postuju ? Vidimo ćao!