21 °

max 21 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Statistika ruske agresije: Nastavljen pad popularnosti ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini

Religija

Comments 0

Statistika ruske agresije: Nastavljen pad popularnosti ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 „Центр Разумкова”, najreferentnija ustanova u Ukrajini za društvene i ekonomske studije, objavio je tokom februara rezultate sociološkoga istraživanja o vjerskome raspoloženju Ukrajinaca za 2021. godinu.

Istraživanje tradicionalno sadrži različite aspekte religioznosti Ukrajinaca, uključujući položaj i ulogu vjerskih zajednica u toj državi. Isto tako, istraživanje u značajnoj mjeri otkriva refleksije krupnih promjena, uslovljenih s dva istorijski značajna događaja, a to su: 1) ruska agresija na Ukrajinu, koja traje od 2014. godine; 2) ustrojavanje nove Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), čija je autokefalija vaseljenski priznata 2019. godine.

Konfiguracija i dalje odražava nastavak blagoga porasta vodeće uloge PCU među pravoslavcima Ukrajine — pravoslavci u Ukrajini čine nešto preko 70% ukupne populacije. Na drugoj strani, uočava se, takođe blago, ali konstantno, iz godine u godinu, opadanje popularnosti UPC-MP — ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini.

Upravo je „Центр Разумкова” objavljivao podatke da je UPC-MP prve dvije decenije ukrajinske nezvisnosi, bez premca, bila najveća vjerska zajednica u zemlji.

Sada deceniju, prema istom izvoru, PCU ima među pravoslavcima Ukrajine značajno veću podršku od UPC-MP.

Uprkos uvjeravanjima iz UPC-MP da je ruska agresija na Ukrajinu, koja je traje od 2014, „politički fenomen”, bez uticaja na tradicionalnu privrženost vjernika njihovoj jurisdikciji, rezultati istraživanja pokazuju suprotno, čak i u istočnim regionima Ukrajine tradicionalno vezanim za Moskovsku patrijaršiju.

Međutim, značajan dio pravoslavnih Ukrajinaca ne želi da se identifikuje ni sa PCU ni sa UPC-MP, navodeći uopšteni odgovor „Ja sam jednostavno pravoslavac”. Taj odgovor je čak većinski među pravoslavcima u južnim regionima Ukrajine, a blizu polovine je tako odgovorilo u istočnim regionima.

Prema regionalnoj konfiguraciji Ukrajine, isključivo među stanovništvom koje se iskazuje pravoslavcima, dobijeni su ovi rezultati podrške:

— PCU: zapadni regioni 54,3%, centralni 43,6%, južni 22,1%, istočni 32,1%

— UPC-MP: zapadni regioni 22,2%, centralni 19,1%, istočni 26,0%, južni 22,1% (u ovome regionu isti rejting kao PCU)

— Odgovor „Ja sam jednostavno pravoslavac”, bez identifikacije konkretne jurisdikcije, procentulano je: u zapadnim regionima 21,7%, centralnim 34,8%, južnim 53,9%, istočnim 40,4%

— ostatak pravoslavaca Ukrajine, po regionima, identifikovao se sa nekon drugom jurisdikcijom (0,4-1,6%), ili odgovora „Ne znam” (0,9-1,9%).

Faktor odnosa prema „zemlji agresoru”, što je u ukrajinskoj javnosti ponekad eufemizam za Rusku Federaciju, direktno se odrazio na rejtinge.

Brojke govore da UPC-MP gubi uticaj, kako među pravoslavcima, tako i u cjelokupnome društvu Ukrajine. Ipak, lični rejting povjerenja predstojatelja UPC-MP, mitropolita Onufrija Berezovskoga, koji se nacionalno izjašnjava kao Ukrajinac, i dalje je prilično visok (33,5% svih ispitanika) i premašuje popularnost UPC-MP.

Na drugoj strani, 38,5% odsto Ukrajinaca smatra prihvatljivim zakonsku zabranu postojanja neke vjerske zajednice ako javno podržava politiku „zemlje agresora”; što se, prevedeno, odnosi na UPC-MP. Zanimljivo, najveća stopa pristalica takve zabrane (44,5%) je u regionima istoka zemlje. Obrnuto, najmanji procenat pristalica zabrane UPC-MP (29,5%) je na zapadu zemlje, đe je ukrajinski nacionalizam najjači.

Kako se tumači, ovo se može pripisati tome da su stanovnici istočnih krajeva Ukrajine najviše stradali od posljedica ruske agresije, jasnije uvidjevši destruktivnu aktivnost jerahije UPC-MP u korist Rusije.

Patrijarh Kiril Gundjajev, poglavar Moskovske patrijaršije, održava najnegativniji odnos povjerenja-nepovjerenja u odnosu na druge crkvene poglavare. Ako mu je 2010. vjerovalo čak 44,4% Ukrajinaca, 2021. — svega 19,3%.

S te strane, nijesu bile uzaludne javne aktivnosti UPC-MP, koja se u posljednje vrijeme pokušava što više, makar na riječima, odvojiti od identifikacije s Moskovskom patrijaršijom, tj. patrijarhom Kirilom, insistirajući na svome statausu samoupravne jurisdikcije. Da li je to samo spinovanje, ili najava konkretnih koraka distanciranja od Moskve?

Istraživanje je, ocjenjuje se među analitičarima, otkrilo mnoge protivriječnosti, kako među Ukrajincima uopšte, tako i unutar crkava. Pretpostavlja se da bi rezultati ankete za ovu godinu, a koje će vjerovatno obilježiti ruska prijetnja otvorenim napadom na Ukrajinu, mogli radikalno da odraze nova raspoloženja Ukrajinaca.

Rezultati istraživanja „Центр Разумкова” u verziji na engleskom jeziku su dostupni na linku…

https://razumkov.org.ua/uploads/article/2021_Religiya_eng.pdf

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR