8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MPC-OA: Śutra se održava Sinod u Skoplju, tražiće pojašnjenja od Crkve Srbije

Religija

Comments 0

MPC-OA: Śutra se održava Sinod u Skoplju, tražiće pojašnjenja od Crkve Srbije

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Sinod Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) održaće śutra koordinacionu śednicu na kojoj se očekuje razmatranje jučerašnje odluke Crkve Srbije (SPC) da obnovi kanonsko i liturgijsko jedinstvo i današnji javni poziv makedonskoj jerarhiji da dođe na liturgiju u Beogradu.

Kako prenose mediji na makedonskome jeziku, očekuje se da se na toj sinodskoj śednici „iznesu sve informacije, a za sve nejasnoće pojašnjenja će se tražiti i od SPC”.

U međuvremenu, iz Beograda je danas već najavljeno da će patrijarh Porfirije Perić i poglavar MPC-OA Stefan Veljanovski održati zajedničku liturgiju u hramu Svetoga Save u Beogradu u četvrtak 19. maja. Liturgiji će, tvrdi Crkva Srbije, prisustvovati svi arhijereji iz obje crkve.

Neki od arhijereja članova Sinoda MPC-OA, pak, još čekaju śutrašnju raspravu i zajedničko tumačenje odluke SPC.

„Za sada imamo samo saopštenja SPC, i mali milion tumačenja istih stručnjaka i nestručnjaka. Ima dosta pristrasnosti u tumačenjima. Dio političkoga, dio nacionalnoga i raznih drugih aspekta. Tu je i sukob sujeta, ličnih interesa. Zato imamo ovu kakofoniju u javnosti“, rekao je za „Deutsche Welle” Pimen Ilievski, mitropolit evropske eparhije MPC-OA (na slici gore).

On kaže da ne bi želio da pribjegava nepotrebnim tumačenjima koja bi dolila ulje na vatru.

„Ovi dani nam sigurno nijesu dati za međusobne optužbe, lov na vještice i nepotrebne svađe, već za zahvaljivanje Bogu što smo se vratili kanonskome jedinstvu sa pravoslavnim svijetom i da molimo Svetu Trojicu za mudrost prije nego što odlučimo o narednim koracima“.

Dodao je da će na zasijedanju Sinoda MPC-OA „biti podijeljene sve informacije koje su nam dostupne i biće razjašnjene, a za ono što nam nije jasno, komisija će TRAŽITI POJAŠNJENJA od SPC“.

Sabor Crkve Srbije je juče u saopštenju tvrdio: „Primivši akt svetoga arhijerejskoga Sinoda ‘Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije’ [stavljena pod navodnike u izvorniku, prim] kojim ista PRIHVATA opštepriznati kanonski status, dodijeljen joj 1959. godine od strane svetoga arhijerejskog sabora SPC… vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje”.

Međutim, mitropolit prespansko-pelagonijski MPC-OA Petar Karevski je za portal „Mkd.mk” danas izjavio da je nemoguće vratiti se u 1959. godinu:

„Cijela priča je sljedeća: SPC i druge crkve pristaju da služe sa nama. To je važno za nas. To je sad završeno. Od te tačke idemo dalje”.

„Sve je, dakle, već apsolvirano. Kakav povratak tražite? Postoji li mogućnost da se ja vratim unazad? Kanonsko jedinstvo je nešto drugo. Kanonsko jedinstvo znači da počinjemo zajedno da služimo. To je cijela priča i bez toga se ne može dalje. Ništa se ne može učiniti osim ako ne priznaju da ste im jednaki. Ako s njima služiš, onda si im ravan. Završena priča. Nema potrebe da se vraćate. Što treba da se desi? Vratiti Jugoslaviju, vratiti patrijarha Germana [Đorića, između 1958. i 1990. poglavar SPC, prim]?! Da vratimo sve kako je nekada bilo?! Tako nešto nije moguće”.

Prema upućenim izvorima, tekst saopštenja Crkve Srbije oko raspleta makedonskoga crkvenoga pitanja „usmjeren je na srpsku javnost i ima za cilj stvaranja utiska očuvanja dostojanstva i interesa SPC, a posredno i Ruske crkve”.

Naime, upravo je arhijerejski sabor Crkve Srbije, pod drukčijim objašnjenjem, saopštio juče da se PRAKTIČNO SAGLASIO sa meritornom odlukom Sinoda Vaseljenske patrijaršije od 9. maja u kanonskome postupku apelacije koji je trajao četiri godine: da makedonska jerarhija nije raskolnička, za kakvu su je Srbi još 1967. proglasili.

Napominjemo, Sinod Vaseljenske patrijaršije je 9. maja, objavljujući akt o stupanju u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa MPC-OA pod nazivom Ohridska arhiepiskopija, saopštio:

„Ostavlja se presvetoj Crkvi Srbije da reguliše administrativna pitanja koja postoje između nje i Crkve u Śevernoj Makedoniji, svakako u okviru kanonskoga poretka i crkvenoga predanja”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR