16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vartolomej i SPC priznanjem Makedonske crkve jačaju težnje za autokefalijom u Crnoj Gori – ocjenjuje ruska ‘Независимая газета’

Religija

Comments 0

Vartolomej i SPC priznanjem Makedonske crkve jačaju težnje za autokefalijom u Crnoj Gori – ocjenjuje ruska ‘Независимая газета’

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Odluka patrijarha Vartolomeja, odmah zatim i Sabora SPC (Crkve Srbije) o priznavanju Makedonske crkve može nadahnuti predśednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji planira dobijanje autokefalije za svoju nacionalnu Crkvu — objavljuje ruska „Независимая газета”.

Citira se Georgij Engeljgard (Institut za slavistiku Ruske akademije nauka), koji tvrdi da se rasplet višedecenijskoga crkvenoga pitanja Makedonije sagledava kao „jasan gubitak položaja SPC”.

„Postoji poteškoća u činjenici da trenutni poglavar Crnogorske crkve (Черногорской церкви), Miraš Dedeić [arhiepiskop i mitropolit Mihailo, prim], ima lični sukob sa patrijarhom Vartolomejem. Stoga je, donedavno, njegovo priznanje od strane Vaseljenske patrijaršije bilo nemoguće. Ali, promjena je da sada živimo u novom hladnom ratu, pa okvir u kojim su prethodna pravila važila ne funkcioniše”.

„Ako su ranije svi znali da Vartolomej loše tretira Dedeića, a niko nije od njega tražio kompromis, sada mogu pokušati da se Vartolomej predomisli i da izgradi odnose sa poglavarom Crnogorske crkve”.

U odnosu na rasplet crkvenoga pitanja Makedonije, te „uprkos činjenici da crnogorska crkvena situacija ima drugačiju logiku, biće riješena u okviru opšte linije o slabljenju uticaja SPC i na njezino ograničenje na teritoriju Srbije", kaže Engeljgard.

Prema Alekseju Makarkinu iz Centra za političke tehnologije, „SPC je ćutala o intenzivnom pregovaračkom procesu sa Makedonskom crkvom, nije žurila sa izjavama, ali to nije zbog toga što nije htjela da ponovi greške Ruske crkve u situaciji sa stvaranjem autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine”.

„Naime, postoji potpuno drugačija istorija i implikacije. Za patrijarha Kirila, Ukrajina je gubitak veoma velikoga dijela Ruske pravoslavne crkve, što je neuporedivo sa onim što je Makedonija za SPC”.

Makarin objašnjava kako je „sada zadatak Moskovske patrijaršije da kritikuje patrijarha Vartolomeja. Dakle, zauzela je sasvim očekivan stav i kazala da Carigrad u Makedoniji griješi”.

„Независимая газета” primjećuje da je „Ruska pravoslavna crkva stala u odbranu Srba” nakon Vartolomejeve objave 9. maja, kada je protojerej Nikolaj Balašov, zamjenik rukovodioca Odjeljenja za vanjske crkvene odnose osudio Vaseljensku patrijaršije za „grubi antikanonski i politički motivisan upad u nadležnost SPC”.

Ali, već poslije odluke Sabora SPC od 16. maja, kojom je, pod drukčijim objašnjenjem, praktično potvrđen akt Vaseljenske patrijaršije, „tonalitet predstavnika Ruske crkve drastično se promijenio”.

„Ruska crkva se u svom odnosu prema pravoslavnoj crkvi u Republici Śevernoj Makedoniji rukovodi stavom sestrinske SPC”, rekao je potom Balašov. „Raduje nas odluka arhijerejskoga sabora SPC. To otvara put daljim pregovorima o konačnom kanonskom statusu, koji će, nadamo se, uskoro kulminirati sporazumom između strana”.

Patrijarh Vartolomej i u aktu o kanonskom i liturgijskom priznavanju makedonske jerarhije kao Ohridske arhiepiskopije SPC nazvao „Crkva Srbije”, navodi „Независимая газета”.

Prenosi i nepotvrđenu informaciju da bi „prva zajednička liturgija patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Stefana (poglavara MPC-OA) mogla biti 12. juna ove godine, na dan Svete Trojice”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR