11 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sinod MPC-OA: Idemo na liturgiju u Beograd, od SPC očekujemo da se do kraja mjeseca obrati Vartolomeju kako bi nam odobrio tomos o autokefaliji

Religija

Comments 0

Sinod MPC-OA: Idemo na liturgiju u Beograd, od SPC očekujemo da se do kraja mjeseca obrati Vartolomeju kako bi nam odobrio tomos o autokefaliji

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J

Sinod Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) odlučio je, nakon dasnašnjega zasijedanja, da prihvati poziv za sasluživanje sa Crkvom Srbije (SPC), zauzvrat očekuje saglasnost Srba na makedonsku autokefaliju i da se SPC do kraja maja obrati Vartolomeju kako bi izdao tomos makedonskoj autokefaliji.

Istovremeno, arhiepiskop Stefan Veljanovski, poglavar MPC-OA, danas je pismom vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju zahvalio i na pozivu da na crkveni praznik Pedesetnice – Svete Trojice 12. juna učestvuje u zajedničkoj liturgiji u Carigradu.

„Prihvatili smo poziv patrijarha srpskoga, odnosno Sabora SPC da uspostavimo evharistijsko jedinstvo sa cijelim pravoslavnim svijetom, naravno arhijerejskom liturgijom koja će se śutra služiti u Beogradu u sabornome hramu posvećenom Svetom Savi”, rekao je mitropolit debarsko-kičevski Timotej Jovanovski.

On je, obraćajući se novinarima u Skoplju, rekao kako se u MPC-OA „nadaju i očekuju da će do kraja ovoga mjeseca SPC uputiti prijedlog Vaseljenskoj patrijaršiji za AUTOKEFALNI STATUS”.

Kako je saopštio Timotej, delegaciju MPC-OA će u Beogradu predvoditi arhiepiskop Stefan Veljanovski sa tri mitropolita MPC-OA u rangu najstarijih. To je RAZLIKA je u odnosu na jučerašnju službeno objavljenu tvrdnju Crkve Srbije da će zajednička liturgija u Beogradu obaviti „uz sasluženje SVIH arhijereja SPC i MPC-OA”.

„Ovim se uspostavlja jedinstvo ne samo sa SPC već i sa ostalim pravoslavnim crkvama i to je jedan korak ka očekivanom konačnom rješenju, željenom cilju — a to je AUTOKEFALNOST naše Crkve”, kazao je Timotej.

On ne smatra da prihvatanje prijedloga SPC, za autonomiju od 1959. godine, korak unazad, „već da je to korak naprijed i logičan slijed stvari koji treba da nas dovede do trenutka utvrđivanja autokefalnoga statusa”.

Timotej nije saopštio — a to je JEDINO RELEVANTNO — da će se mijenjati Ustav MPC-OA, tj. odredba da je ona autokefalna, te da će MPC-OA zaista u crkveno-pravnome smislu opet postati „autonomija” u okviru SPC. Takav mandat nema ni arhiepiskop Stefan ni sinod ni arhijerejski sabor MPC-OA, već bi za takvu izmjenu morao biti sazvan crkveno-narodni sabor koji je 1967. i proglasio makedonsku autokefaliju.

„Crkva od koje se traži da bude nominovana za autokefalan status treba da ispuni 9 ili 10 bodova”, dodao je Timotej. „Očekujemo da to uradimo od matične Crkve od koje se izdvajamo, u ovom slučaju SPC”.

Potom je saopštio:

„SPC treba da predloži Vaseljenskoj patrijaršiji davanje autokefalnoga statusa, što treba da odobre sve pravoslavne crkve, a zatim da Vaseljenski Patrijarh izda tomos, koji treba da potpišu on i episkop SPC”.

Međutim, ovako opisana procedura je PRESEDAN za sveštenu praksu Istočno-pravoslavne Crkve, te ostaje da se vidi da li je prihvatljiva za Vaseljensku patrijaršiju, koja je dosad tomose o autokefaliji izdavala uvijek potpuno samostalno.

Naime, upravo ovakav presedan, proceduru kakvu je opisao mitropolit Timotej Jovanovski, tražila je Moskovska patrijaršija po pitanju Ukrajine, što je za Vaseljensku patrijaršiju bilo neprihvatljivo i protivno sveštenoj praksi. Na taj način, bilo koja od pomjesnih crkava može da na neodređeno vrijeme BLOKIRA proces priznavanja neke autokefalije, kao što je Moskovska patrijaršija, uz asistenciju SPC, namjeravala po pitanju Ukrajine.

Kao i u slučaju Ukrajine, Vaseljensku patrijaršiju i Vartolomeja ne obavezuju nikakva NOVOKOMPONOVANA RUSKO-SRPSKA TUMAČENJA, ništa osim sveštenoga predanja i kanona, te i u slučaju Makedonije može djelovati unilateralno, potpuno na isti način kao i prilikom izdavanja tomosa o autokefalijama postojećim crkvama u Grčkoj, Srbiji, Rumuniji, Poljskoj, Albaniji, Bugarskoj, Gruziji, Češkoj-Slovačkoj, Ukrajini.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR